Junkie XL over De Slag om Vrede Junkie XL over De Slag om Vrede

Holkenborg: "Ik zoek de uiteindes van het muzikale spectrum op"

, Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: Roy Wolters

Junkie XL over De Slag om Vrede

Holkenborg: "Ik zoek de uiteindes van het muzikale spectrum op"

Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: Roy Wolters ,

Het zal je niet ontgaan zijn: afgelopen zaterdag vond De Slag om Vrede plaats, een muzikale geschiedenisles over de totstandkoming van de Vrede van Utrecht in 1713. Verantwoordelijk voor de muziek bij dit spektakelstuk is niemand minder dan Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL. Na afloop zochten we hem op voor een interview.

Hoewel Tom Holkenburg bekend is geworden als dj en producer van dancemuziek, is hij tegenwoordig vooral bezig met het componeren van muziek voor films en games. Onder de vleugels van de gerenommeerde componist Hans Zimmer schreef hij muziek voor films en games als The Dark Knight Rises, Kung Fu Panda 2, Madagascar 3, De Heineken Ontvoering, De Sims 3 en FIFA 09. Tegelijkertijd vergeet hij ook zijn ‘roots’ niet; vorig jaar verscheen zijn nieuwe album Synthesized, waarop Holkenburg invloeden uit de dance, rock en de filmmuziek tot een avontuurlijk amalgaam smeedde.

“Het maken van muziek voor een dergelijk spektakel komt heel erg overeen met het componeren voor films”, vertelt Holkenborg. “Ik ben in de geschiedenis gedoken van de Vrede van Utrecht; wat is er precies gebeurd en hoe valt dat te vergelijken met de situatie van nu? Het stuk is te verdelen in drie gedeeltes. In het eerste deel probeerde ik een beklemmende sfeer te creëren van de op handen zijnde oorlog; de muziek is dan ook agressief en hard. Het tweede gedeelte is emotioneler en gaat over onderzekerheden die spelen: gaat de oorlog door? Vechten we verder of gaan we onderhandelen? Daarna komt de ontlading als de Vrede van Utrecht is getekend; eerst nog pril en enigszins onzeker, daarna komt de échte ontlading. Ik houd ervan om in mijn muziek de uiteindes van het muzikale spectrum op te zoeken; van heel emotioneel tot dreigend en agressief – dat is ook wat de luisteraar aanspreekt en raakt.”

Deze ontlading bestaat uit een aantal minuten explosieve dance en het nodige vuurwerk. Oftewel: Junkie XL zoals de meeste mensen hem kennen. Holkenborg: “Na de eerste doorloop met de meewerkende militairen, zei een van hen: ‘Ik dacht dat je veel langer zou spelen dan vijf minuten. Ik antwoordde dat ik het hele stuk heb geschreven. ‘Wat bedoel je met het hele stuk?’ vroeg hij vervolgens. Nou gewoon, alles wat je hoort, antwoordde ik. Na een paar seconden stilte zei hij: ‘O, okee vet!’ Hij dacht dat ik alleen vijf minuten op het podium zou staan om de beat te droppen.” Holkenborg moet er smakelijk om lachen.

Heeft hij eigenlijk een link met Utrecht? “Als iemand mij vraagt om aan een fantastisch project mee te werken, dan doe ik dat natuurlijk. Ik heb geen seconde getwijfeld. Ik zit niet vast aan één plek; ik heb overal gewoond in Nederland, en verblijf nu al tien jaar in Amerika. Als ze mij zouden vragen voor een geweldig project in Buenos Aires, zou dat ook doen.”

Op de vraag of er naar aanleiding van de Slag ook een album of registratie komt, antwoordt Holkenborg ontkennend. "Ik denk het niet. Ik heb deze muziek speciaal gemaakt voor De Slag om Vrede. Deze uitvoering was eenmalig en dat maakt het nog specialer. Het was redelijk stressvol allemaal, maar er is helemaal niets fout gegaan. Nou ja, een klein bliepje in de microfoon van Peter Blok in het begin, maar dat was alles. Ik vlieg maandagochtend terug naar Amerika en kan niet wachten om thuis de hele uitzending terug te kijken onder het genot van een beker warme chocolademelk!”

Gezien: Slag om Vrede met Junkie XL en Metropole Orkest, zaterdag 13 april 2013 @ dak van de A2, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht