Weekagenda week 48 Weekagenda week 48

Le Guess Who?

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

Weekagenda week 48

Le Guess Who?

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De weekagenda van deze week staat - hoe kan het ook anders - helemaal in het teken van het Le Guess Who? festival dat van donderdag tot en met zondag Utrecht overneemt. We kijken naar de randprogrammering, maar halen ook een paar krenten uit de rijk gevulde pap van het reguliere programma.

Woensdag 28 november
Hoewel Le Guess Who? formeel pas donderdag begint kun je woensdag 28 november (vanavond) al naar bassaxofonist extraordinaire Colin Stetson in EKKO. Stetson is tourend bandlid van Bon Iver en Arcade Fire en werkte samen met tientallen artiesten, waaronder Tom Waits, TV On The Radio, LCD Soundsystem en The National. Solo releasde hij ook meerdere albums. Door gebruik te maken van circulaire ademhaling kan Stetson langdurig luid spelen. Ga dat zien! De show is gratis toegankelijk voor iedereen met een Le Guess Who? 2012 passe-partout (en anders €15)! 

Donderdag 29 november
Net als vorig jaar zijn er ook sessies in KNG56. Meteen op donderdag 29 november kun je in het kleine podium aan de Kromme Nieuwegracht al in de stemming komen met soep en brood (18.30 uur), drones van het Utrechtse Tales (19.00 uur) en lo-fi noise blues uit België van Ignatz (19.30 uur). Alles is gratis, behalve het bier! De optredens zijn om 20.00 uur afgelopen. Ruim op tijd om rond 21.00 uur in dB’s te kunnen zijn voor ….
 
de Club 3voor12/Utrecht van november. Voor het derde jaar op rij slaan Tivoli, 3voor12/Utrecht, Hollandse Nieuwe en dB’s de handen ineen om aanstormend Nederlands talent een plek te geven in de veelkleurige festivalprogrammering van festival Le Guess Who?. Op donderdag 29 november treden zes acts aan tijdens een speciale en, zoals altijd gratis toegankelijke, Club 3voor12/Utrecht Hollandse Nieuwe-editie in dB’s. Op het podium staan The Fire Harvest, 20th Century Hansa, Those Foreign Kids, H-SIK, Kleinindustrie en Postmodem. Tussendoor worden er platen gedraaid door DJ Hans Vrijmoed.
 
Vrijdag 30 november
Op vrijdag komen we later nog terug maar om 21.00 uur schotelt RASA je Free jazz met Afrikaanse trance-ritmes voor in de persoon van The Pyramids. Uitgedost in blinkend kleurige kledij spelen ze muziek die de ideale begeleiding is voor trance-rituelen: in elkaar grijpende melodieën, steeds herhaalde tonen op de saxofoon, wiegende ritmes van de bas en een batterij aan percussie. De groep is nog niet zo lang geleden voor het eerst na vijfendertig jaar weer bij elkaar gekomen!
 
Na The Pyramids hoef je alleen maar de hoek om te lopen naar de Kargadoor waar om 23.10 uur Broeder Dieleman begint. We zagen de Zeeuwse troubadour al tijdens Le Mini Who? en kijken ernaar uit om hem weer te zien. Precies tijdens Le Guess Who? verschijnt debuutalbum Alles Is IJdelheid, dat vol staat met folkliedjes in Zeeuws-Vlaams dialect.
 
Zaterdag 1 december
Op zaterdag 1 december verzorgen tussen twaalf uur 's middags en zes uur 's avonds maar liefst 25 Nederlandse artiesten gratis toegankelijke optredens in een keur aan locaties aan en rond de Voorstraat. Op plekken die muziek ademen als The Village Coffee & Music en Plato, maar ook in het minder voor de hand liggende Mary K Hotel en kledingwinkel KLIJS & BOON. Op het programma staan onder andere Mineral Beings, Homemade Empire, Space Siren, WOLVON, The Secret Love Parade, Lost Bear, APRIL, The Silhouettes, Spilt Milk, Schotel van de Dag, The T.S. Eliot Appreciation Society en nog veel meer!
 
Ga die zaterdag zeker even in dB’s kijken want daar speelt vanaf 23.00 uur Amen Ra, de allerzwartste en meest intense Doom Sludge Noise band van het westelijk halfrond. Net als Amenra komt ook Oathbreaker uit België maar ze spelen hun mix van hardcore, punk en metal wel een tandje sneller. Losse kaarten zijn online te koop van via www.dbstudio.nl en de dBs facebookpagina.
 
Tien tips van 3voor12
Vorige week kon je bij 3voor12 de tien tips voor Le Guess Who? lezen. Laurence Tanamal tipte daar The Soft Moon (vrijdag, Tivoli de Helling), Mac DeMarco (zaterdag, EKKO), Amenra (zaterdag, dB's), Tim Hecker (zaterdag, Tivoli de Helling), Destroyer (zondag, Tivoli de Helling), Ty Segall (zondag, Tivoli Oudegracht 1: Fuzzbox), Allah-Las (zondag, Tivoli Oudegracht 1: Fuzzbox), traumahelikopter (zondag, Tivoli Oudegracht 2: Fuzzbox), Mala (In Cuba) (zaterdag, Tivoli Oudegracht) en DIIV (zondag, EKKO). Mooie quote van Laurence over Ty Segall: “Deze act niet zien op LGW? is hetzelfde als dat je in de Efteling de Python overslaat”. Waarvan acte!
 
Zondag 2 december
Wat er in zo’n top 10 komt is natuurlijk enigszins arbitrair. Daarom voegen we er één eigen tip aan toe om zo een elftal te maken: Grouper. Tijdens Rumor 69 zagen we Grouper - de artiestennaam van Liz Harris - in de Domtoren waar ze haar laatste project Violet Replacement uitvoerde. In haar werk combineert Harris ambient, droompop en overstuurde zang tot een overweldigend geheel dat wel wat weg heeft van van My Bloody Valentine maar dan zonder het volume dat die band voorbrengt. Dat optreden was naar onze bescheiden mening misschien wel het beste dat we dit jaar zagen. Daarom: wees zondag 2 december, 18.20 uur @ RASA!

Le Guess Who?
vindt plaats van donderdag 29 november tot zondag 2 december. Het festival heeft locaties over de hele stad, namelijk: Tivoli Oudegracht, Tivoli de Helling, EKKO, ACU, DB's. 3voor12 en 3voor12/Utrecht doen verslag.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht