Bijpraten met Oh, Brave Wide Eyes Bijpraten met Oh, Brave Wide Eyes

Utrechtse folkformatie zit vol plannen

, Tekst: Arnold le Fèbre / Foto's: Henry Krul & Jorg Roosma / Illustratie: Danibal

Bijpraten met Oh, Brave Wide Eyes

Utrechtse folkformatie zit vol plannen

Tekst: Arnold le Fèbre / Foto's: Henry Krul & Jorg Roosma / Illustratie: Danibal ,

Zonder onszelf heel hard op de borst te willen kloppen, legt een uitverkiezing tot 3voor12/Utrecht Selecteert de band in kwestie vaak geen windeieren. Zie bijvoorbeeld de zegetochten van Rachèl Louise, Mr. Polska en Minus The Tiger. Hoog tijd om eens bij te praten met Oh, Brave Wide Eyes, de 3voor12/Utrecht Selecteert van januari 2012, onder het genot van een – het moet gezegd – overheerlijk bord zelfgemaakte lasagne.

“Het is eigenlijk traditie dat we nu heel hard Wagner opzetten”, zegt Casper Adrien, terwijl hij de schaal met lasagne op tafel zet. Om er ter verduidelijking en met een knipoog aan toe voegen: “Mijn lasagne is nogal machtig, dus vandaar.” We zitten aan de eettafel bij Casper Adrien en Annelotte De Graaf. Oftewel: 66 procent van de Utrechtse folkformatie Oh, Brave Wide Eyes.

Minitournee
De groep komt net terug van een minitournee door Zwitserland, waarbij achtereenvolgens Zürich, Thun, Baden en nogmaals Zürich werden aangedaan. "Deze tour was een idee van de Canadese singer-songwriter Rykka, die in Zwitserland woont'', vertelt zanger en gitarist Casper Adrien. "Een tijdje geleden hebben we een aantal optredens voor haar geregeld in Nederland, en nu heeft ze hetzelfde voor ons gedaan. Geweldig toch? Muziek brengt je op plekken waar je anders niet zo snel komt."

Mooie liedjes maken
Wil Oh, Brave Wide Eyes eigenlijk iets bereiken met hun muziek? Zangeres en gitariste Annelotte de Graaf: "Nou, eigenlijk niet. We hoeven de wereld niet te verbeteren. Ons voornaamste doel is om mooie liedjes te maken. Misschien zetten we de luisteraar een heel klein beetje aan het denken. Ik schrijf de meeste teksten en put daarbij uit boeken die ik lees, zoals bijvoorbeeld romans van Hermann Hesse en Tolstoj, waarbij ik het bewust een beetje vaag houd."

Adrien: "Volgens mij luistert slechts een klein groepje mensen echt goed naar songteksten. Een tekst is vooral storend als hij heel slecht is. In tegenstelling tot Annelotte, hou ik er wel van om expliciete teksten te schrijven, om een verhaal te vertellen."

Wel zo praktisch
Eind februari stond Oh, Brave Wide Eyes in een uitverkocht Tivoli de Helling, als voorprogramma van Dry The River. Opvallend was dat niet Marianne Oldenburg op het podium was te zien, maar pianist Jense Meek. Adrien: "Marianne heeft natuurlijk ook nog haar eigen band. Bij nader inzien wilde ze liever verder met Mary Had A Little Band en kon ze zich niet helemaal vinden in de muziek die wij maken. Jense Meek ken ik van de open podia in café Averechts. Hij reageerde op een oproepje, zo van: "Ik zag jullie optreden bij Club 3voor12/Utrecht, vet optreden, laten we eens een keer samen muziek gaan maken!" Het klikte en we zijn heel blij met hem als nieuw bandlid.'' De Graaf vult aan: "En hij heeft een auto, da's wel zo praktisch!"

Adrien: "Overigens hebben we nog een nieuw bandlid: multi-instrumentalist en zangeres Myrthe van de Weetering. Dinsdag 3 april speelt ze mee tijdens ons optreden in De Kargadoor."

Internationale fans
Eind vorig jaar rondde Oh, Brave Wide Eyes de opnames af van hun eerste EP The Tascam Recordings, volledig opgenomen met analoge apparatuur. Annelotte de Graaf vertelt: "Het idee was om ons een eerste gezicht te geven, een visitekaartje. Het resultaat is voor iedereen gratis te downloaden. We zijn niet van plan hier een financiële slag mee te slaan. We willen eerst een publiek bereiken. Vandaar dat er zo min mogelijk drempels moeten zijn voor mensen om gewoon een keer naar de muziek te luisteren."

Adrien voegt toe: "We zijn aangenaam verrast over de respons. De Tascam Recordings zijn gedownload door mensen uit Noord-Korea, Libanon, Tanzania… Wat onze plannen voor de toekomst zijn? We zijn ambitieus en willen het liefst zoveel mogelijk spelen op leuke plekken. De komende maanden willen we veel gaan schrijven en nummers opnemen voor een nieuwe EP of misschien zelfs een album. Verder proberen we een plekje te bemachtigen op festivals als Into The Great Wide Open, Crossing Border, Motel Mozaique en Oerol."


Knalland

Alsof Casper Adrien het al niet druk genoeg heeft, is hij naast Oh, Brave Wide Eyes druk bezig met het Knalland-project. Onder deze naam bundelen muzikanten, kunstenaars, organisatorisch talent en andersoortige creatievelingen uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland hun krachten. Initiatiefnemers Casper Adrien en medemuzikant Tommy Ebben proberen een multidisciplinair kunstwerk in het leven te roepen, dat bestaat uit een cd, een website, videoclips en een albumpresentatie met visuals.

Met z'n allen
"Ik woon in een wijk waar een heleboel creatieve mensen wonen"', vertelt Adrien. "Ik vroeg me af: Zou het niet leuk zijn om met zijn allen iets te maken? Ik belde mijn goede vriend Tommy Ebben en legde hem het voorstel voor. Hij was direct enthousiast. We plaatsten een oproepje op Facebook, sleutelden een website in elkaar en binnen no-time ontvingen we tal van reacties."

"De eerste jamsessie is inmiddels achter de rug en het wordt echt heel vet! Een soort cross-over nu-folk met elektronica en Arabische invloeden. Ik ben heel benieuwd hoe het allemaal uit gaat pakken. We zijn een samenwerking aangegaan met Sofie's Kunstprojecten en alles loopt op rolletjes. Het is de bedoeling dat het project, dus de cd en alles er omheen, in maart of april volgend jaar wordt gepresenteerd tijdens een knallend buurtfeest!"

Te zien: Laura Gibson & Oh, Brave Wide Eyes, dinsdag 3 april 2012 @ Kargadoor, Utrecht.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht