Achtste editie Kultjurloop in binnenstad Amersfoort Achtste editie Kultjurloop in binnenstad Amersfoort

Culturele kroegentocht hoopt het succes van vorig jaar door te trekken

, Tekst: Joris Postulart / Foto’s: Kees Kortmulder en Per Expressie

Achtste editie Kultjurloop in binnenstad Amersfoort

Culturele kroegentocht hoopt het succes van vorig jaar door te trekken

Tekst: Joris Postulart / Foto’s: Kees Kortmulder en Per Expressie ,

Op 21 april vindt dé culturele kroegentocht van Amersfoort voor alweer de achtste keer plaats. Kultjurloop, zoals het eendaagse festival heet, biedt een podium aan Amersfoortse muzikanten en andere creatievelingen. Negen locaties worden voor één avond omgebouwd tot culturele podia waar muzikanten, dichters, theatermakers en verhalenvertellers naast elkaar staan. Inschrijven is nog tot 15 maart mogelijk.

3voor12/Utrecht treft medeorganisator Jasper van Baarsen in smartlappencafé Boa’s. Terwijl Hazes en genregenoten vanaf de muur toekijken, vertelt van Baarsen honderduit over het door Per Expressie georganiseerde feest. “Als mensen iets heel gepassioneerd kunnen is het al gauw mooi om te zien, of het nou muziek, dans of iets heel anders is,” zegt de jonge enthousiasteling. “Het publiek trachten we een zo gevarieerd mogelijk kwalitatief programma voor te schotelen. We willen er eigenlijk voor zorgen dat een metalband naast een poëet staat om zo het publiek in aanraking laten komen met toffe dingen die ze anders nooit zouden zien.”

Per Expressie is al ruim tien jaar actief in Amersfoort, waar de groep vrijwilligers feesten en festivals organiseert. “Bij PE is men heel goed geworden in het ontplooien van talenten. Het kernteam bestaat uit vrijwilligers en biedt vele jongeren een podium. PE ondersteunt jongeren echter niet alleen op het podium, maar ook daarachter. Veel oud-leden van het kernteam hebben nu hun beroep gemaakt van het organiseren of produceren van festivals. Dat is heel inspirerend om te zien.”

Sinds kort heeft de stichting ook een eigen studio en oefenruimte, de bandbunker genaamd. Deze locatie doet niet mee met Kultjurloop, maar speelt wel degelijk een rol. Het kantoor van de VVV is decor van het zogenaamde ‘BankbunkercaVVV’. Bands die in die bandbunker oefenen kunnen namelijk een kort optreden en gratis studio- en oefentijd winnen. De VVV is echter niet de enige bijzondere locatie tijdens het multidisciplinaire festival.

“We programmeren op vier boten in de gracht. Deze boten zullen de bezoekers van de ene naar de andere locatie brengen. Op zo’n boot zetten we dan bijvoorbeeld een singer/songwriter of verhalenverteller.” Op elk van de negen locaties wordt, naar jarenlange Per Expressie-traditie, een compleet decor gebouwd door enthousiaste vrijwilligers. Elk podium krijgt haar eigen subthema, afgeleid van het hoofdthema ‘Kultjurloop zit bordenvol’. Van Baarsen: “Het is de bedoeling dat men van kroeg naar kroeg gaat om vernieuwende dingen te zien. Daarmee hopen we natuurlijk ook dat mensen op plekken komen waar ze nog nooit zijn geweest. Zoals wij nu in café Boa’s. Zo proberen we te zorgen voor cohesie tussen publiek, kunst, cultuur en de locaties.”

“Als je het hebt over het culturele klimaat heb je het al gauw over de bezuinigingen. Persoonlijk vind ik het absoluut geen probleem, maar eerder een uitdaging. Het vergt creatieviteit, en laat ons creatievelingen daar nou net goed in zijn. Ik zie het allemaal heel positief in.” Dat mag ook wel, na zo’n succesvolle editie van Kultjurloop in 2011. “Vorig jaar was Kultjurloop met 8.000 bezoekers en heel veel bijzondere optredens een groot succes. Het weer zat ook echt mee, het was de mooiste dag van het jaar. De hele binnenstad stond vol met mensen, bands, cultuur en kunst. Amersfoort was aan het genieten. Daar doen we het voor.”

“Via de campagne ‘Hadjewat’ proberen we veel jongeren te bereiken en over te halen zich in te schrijven. Daarnaast werken we veel samen met bijvoorbeeld Circus Amersfoort, Scholen in de Kunst en theatergroepjes. We hebben nog een aantal van de 120 beschikbare plekjes in het programma te vullen, dus enthousiastelingen uit de omgeving van Amersfoort kunnen zich nog tot 15 maart aanmelden via www.perexpressie.nl.”

Te zien: Kultjurloop, zaterdag 21 april @ binnenstad Amersfoort

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht