Vijfde editie Gluren bij de Buren Amersfoort ontaardt in groots en toch intiem festival Vijfde editie Gluren bij de Buren Amersfoort ontaardt in groots en toch intiem festival

Een selectie van de 333 optredens in 111 woonkamers in Amersfoort

, Tekst: Hilde Rikken & Joris Postulart / Foto's: Robin van der Ploeg, Joyce Brouwer & Annemiek Haandrikman

Vijfde editie Gluren bij de Buren Amersfoort ontaardt in groots en toch intiem festival

Een selectie van de 333 optredens in 111 woonkamers in Amersfoort

Tekst: Hilde Rikken & Joris Postulart / Foto's: Robin van der Ploeg, Joyce Brouwer & Annemiek Haandrikman ,

Het was alweer de vijfde editie van dit kleinschalige, maar toch grootse festival. Gluren bij de Buren pakte dit jaar dan ook weer flink uit in Amersfoort. Zo kende deze editie wel 333 optredens in 111 woonkamers. Een unieke kans om nieuw talent uit de stad te kunnen zien in een kleine omgeving. 3voor12/Utrecht fietste van hot naar her om jullie een goede impressie van deze dag te geven.

Als eerste tijdens Gluren bij de Buren bezochten we de jongens van Professor Meneer. Deze vier getalenteerde scholieren laten zich inspireren door de oude helden uit de jaren '60. Al na de eerste toon is het gelijk raak: een ruige sound, goede zelfgeschreven teksten en hier en daar een cover. Zo wisten ze zelfs een rustig lied van Patrick Watson heel duister en zelfs hard te laten klinken. Erg verrassend, zoveel talent in zo'n kleine huiskamer. Een band om absoluut in de gaten te houden.

Hierna is het tijd voor Thud Hola. Je kunt hem kennen als onderdeel van het DJ-collectief Barre Tijden; vandaag doet hij het echter zelf. Gewapend met een sigaret en een bontjas draaide hij goede opzwepende jack 'n house. Ook was hier een kok aanwezig, die tijdens de set zorgde voor de hapjes en de drankjes. Dat is dus het leuke van Gluren bij de Buren, alles is welkom en het kan niet gek genoeg.

 

Op naar de volgende act: Kapitein Rob. Een groep mannen en vrouwen die van alles kunnen bespelen op diverse instrumenten. Zo zongen ze niet alleen in het Engels; we kregen ook Franse chansons en zelfs liedjes in het Spaans te horen. Wat ook erg verrassend was, was dat de groep nummers speelt die allemaal in verband met elkaar staan. Zo blijven de mensen goed luisteren naar de teksten. Erg origineel!

Dan is het tijd voor Bob's Your Uncle in een afgeladen woonkamer vol met mensen van elke leeftijd. Het belooft een gezellig optreden te worden. Deze coverband maakt elk liedje net een tikje ruiger. Al gauw was iedereen aan het dansen. Aan het einde mocht het publiek ook zelf bepalen welk lied de band gingen spelen. 

Het 033 DJ-collectief ging flink los in de woonkamer van een studentenhuis. Tegen het einde van de middag was de kamer helemaal afgeladen en vloeide het bier rijkelijk. Een fijne afwisseling op de intiemere, stillere optredens.

Andere hoogtepunten kwamen er in de vorm van onder andere Erik van Houten (mooie liedjes en rake teksten), Rajko Disseldorp en Bjorn Ciggaar (jonge, maar hilarische stand-up comedy) en vooral ook The Dirty Napkinz. Laatstgenoemde band stond in een bejaardenhuis. Het contrast met de nette tieners kon haast niet groter. Toch speelden de drie broers, zonder de zanger die ziek thuis zat, de sterren van de hemel. Ook hier zouden we nog eens heel veel van kunnen gaan horen.

Het werd uiteindelijk een erg gezellige dag met volle woonkamers, getalenteerde artiesten en heel veel gefiets. Kultlab, de organisatie van dit groeiende festival, weet ons te melden dat er binnenkort een editie in Nieuwegein komt, en dat Gluren bij de Buren hopelijk in 2013 ook weer in Utrecht plaatsvindt. Grootse plannen dus, maar voorlopig kan men terugkijken op een zeer geslaagde dag in Amersfoort.

Gezien: Gluren bij de Buren, Amersfoort, zondag 9 december 2012 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht