Skiggy Rapz over zijn nieuwe plaat, tour en ambitie Skiggy Rapz over zijn nieuwe plaat, tour en ambitie

"Ik wil mijn eigen beats horen op het podium"

, Tekst: Maarten Braun

Skiggy Rapz over zijn nieuwe plaat, tour en ambitie

"Ik wil mijn eigen beats horen op het podium"

Tekst: Maarten Braun ,

Het jaar 2013 zal voor Skiggy Rapz veelbelovend beginnen. Op 24 januari komt zijn nieuwe album Sattelites uit, wat uiteraard gevierd zal worden met een bijbehorende releaseparty. Deze zal 1 februari plaatsvinden in de Amsterdamse Bitterzoet. Circle Round, de eerste single inclusief clip, is al een tijdje uit en lijkt al behoorlijk te worden opgepakt. Tijd dus voor een kort gesprek met de rapper.

Wij treffen Marcel Tegelaar, ofwel Skiggy Rapz, ’s avonds, waarna hij nog naar de studio van zijn eigen productiebedrijf Pelican Productions moet. Op het oog dus een drukbezet artiest en niets lijkt minder waar: "Naast mijn eigen album produceer ik samen met mijn compagnon 'Tienus' ook nog platen voor pop artiesten zoals Krystl en Rachèl Louise. Onder mijn eigen naam heb ik daarnaast het debuutalbum van Eefje de Visser geproduceerd en tenslotte ben ik momenteel aan het werk met Diggy Dex voor alweer zijn vierde album".

Sattelites wordt deels onder eigen beheer uitgebracht maar ook deels onder het Amerikaanse label Beats Broke. Skiggy: "Ik heb vaker met Beats Broke gewerkt en dat is mij destijds goed bevallen". De vraag is dan of daar ook internationale ambities uit voort vloeien. Skiggy: "Het zou leuk zijn om voet aan de grond te krijgen in het buitenland en als Engelstalige MC zou dit misschien redelijk toegankelijk kunnen zijn, maar", vervolgt hij, "ik ben me er natuurlijk wel van bewust dat dit heel erg moeilijk is". Ondertussen doet de single 'Circle Round' het al aardig goed en staat het bijvoorbeeld vermeld in de Slam FM afspeellijst. Skiggy voegt toe dat het mooi zou zijn als ook stations zoals 3FM de muziek op zouden pikken. "Zowel nationaal als internationaal ga ik het proberen, want wat niet is kan nog komen. Wie weet met de volgende single. Aan de ambitie zal het niet liggen."

Na de release van het album volgt er een korte tour, waaronder in Tivoli. Skiggy: "Bovendien sta ik vóór de release al op Eurosonic/Noorderslag en uiteraard op de 3voor12/Utrecht Awards waar ik ook al nieuwe nummers zal gaan spelen. Als de tour en het album aanslaan, volgen hopelijk ook festivals in de zomer, maar dat is natuurlijk afwachten".

Over Sattelites zelf is Skiggy vrij helder: “Het is muziek die ik zelf wil horen; stevige onderkant, puntige raps en een hook die in je hoofd blijft hangen. Ik doe alles zelf; ik schrijf, produceer, maak de beats en mix alles. Die manier van werken bevalt mij erg goed". Die zelfstandige werkwijze vertaalt zich ook naar het podium. De setting tijdens de shows zal bestaan uit Skiggy zelf, DJ DNS en drummer Max van Winkelhof. Geen live band of iets dergelijks. De reden: “De combinatie met de live drums over de beats zorgt voor nog meer impact. Daarbij is DJ DNS de beste turntablist van Nederland en in combinatie met live drums kunnen we tijdens het optreden zelf ook interessante dingen doen".

Terugkomend op de toekomst en ambitie kwam het buitenland ter sprake, maar zo nu en dan heeft Skiggy Rapz stiekem al over de grens gekeken: “Ik heb al wel wat shows in het buitenland gedaan en mijn eerste album sloeg, hoe gek ook, zelfs aan in Japan". Wat maakt het buitenland speciaal? Skiggy: ”Het is gewoon te gek als mensen ergens ver weg je tracks kennen. Daarnaast staan de optredens in het buitenland altijd garant voor avontuur", grapt hij. Andere plannen zijn uiteraard meer singles uitbrengen van het album Sattelites, waarbij de gelijknamige track als eerste op de rol staat.


Te zien: Skiggy Rapz e.a. bij de 3voor12/Utrecht Awards, zaterdag 15 december @ Ekko, Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht