Kalio Gayo uit het dal Kalio Gayo uit het dal

Utrechtse partyfolkband pakt de draad weer op na overlijden bandlid

, Tekst: Eva Assink / Foto’s: Sjoerd van Dorp en Sijmen Hendriks

Kalio Gayo uit het dal

Utrechtse partyfolkband pakt de draad weer op na overlijden bandlid

Tekst: Eva Assink / Foto’s: Sjoerd van Dorp en Sijmen Hendriks ,

De Utrechtse folkformatie Kalio Gayo heeft een moeilijke tijd doorgemaakt. In de zomer van 2011 verloren ze hun banjospeler, maar vooral ook goede vriend Egbert den Braber aan de gevolgen van kanker. Hoewel de verleiding er was om zich terug te trekken, zocht de groep juist troost in hun muziek. 3voor12/Utrecht sprak met bandleden Renske Das en Anja Pleit over rouwen en weer doorgaan.

Iemand (als Den Braber) verliezen is niet in woorden te vatten, blijkt tijdens het interview. Hij stond samen met Pleit en Das aan de wieg van Kalio Gayo in 1998. Pleit leerde hij gitaar en het spelen in een band, hij bouwde instrumenten en bleek een meester in het genereren van nieuwe melodieën. "Dat Egbert er niet meer is, merken we bijvoorbeeld ook aan zulke praktische dingen", zegt Das. "Dat we verder zouden gaan met Kalio Gayo, stond tijdens zijn ziekte al wel vast. Natuurlijk was er na zijn overlijden wel de neiging ons terug te trekken. De wereld gaat maar wat langs je heen als iemand waar je veel om gaf, overlijdt." Desondanks bouwde de groep een muzikaal feestje op de herdenking van Den Braber in houtzaagmolen De Ster in Lombok. Pleit: "Voor sommige mensen voelt zoiets onwennig. Maar voor ons was heel duidelijk dat dit is wie we zijn, dat onze muziek een 'taal' is waarin we het beste kunnen uitdrukken wat we voelen. Het is onze manier om expressie te geven aan wat we hebben meegemaakt. Met woorden is dat op de één of andere manier veel lastiger."

Muzikaal wordt Den Braber sinds een paar maanden vervangen door het nieuwe bandlid Wies van Keulen op viool en mandoline. Met haar erbij werkt de groep momenteel aan een nieuw album, dat volgend jaar verschijnt. Pleit: "Wies speelde al eerder met ons. Ze deed bijvoorbeeld mee met een aantal nummers bij de cd-presentatie van ons laatste album Parti y Prije in juni 2011." 'Parti y prije' betekent 'feest en tranen' in het Blabberatsch, de zelfverzonnen taal waarin Kalio Gayo zingt. De titel verwijst naar de periode waarin de groep de plaat opnam, toen er bij Den Braber de diagnose kanker werd gesteld. Das: "Nieuwe muziek maken gaat wel wat anders nu, maar is in wezen niet veranderd. Vroeger schreven Egbert en Anja de nieuwe nummers samen, nu doen Anja en ik dat. Ook de ideeën ontstaan op een andere manier dan toen: als we nu een goede melodie in ons hoofd krijgen, bijvoorbeeld tijdens een boswandeling, dan nemen we dat meteen op met de spraakfunctie van onze smartphone!"

Pleit vult aan: "Dit is wel kenmerkend voor hoe Kalio Gayo altijd al te werk ging: intuïtief, en voortbordurend op wat er al is. Wat in ons opkomt. We gaan voor een nieuwe plaat niet zitten brainstormen over een thema. Het ontstaat gewoon. En, ook nu, nog steeds geïnspireerd door alle windstreken en verschillende muziekstijlen."

Voor de clip van de nieuwe single Ghazo haalde Kalio Gayo in elk geval inspiratie uit de kracht die zij haalden uit elkaar, uit hun muziek en uit het samenspelen na het verlies van Den Braber. Uit het dóórgaan. Net als dag en nacht.

De single 'Ghazo' is gratis te downloaden

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht