#LGW12: dÉbruit groovet aan alle kanten

Fransman neemt de Ekko mee op een swingende wereldreis

Tekst: Joris Postulart, Foto's: Melissa Houben ,

De Ekko stroomt tegen middernacht vol voor dÉbruit. Vanaf minuut één is het raak en verandert de volle zaal in een dansende massa, opgezweept door de enthousiaste Fransman achter zijn tafel. De over de hele wereld tourende 'synth magician' opent de Utrechtse nacht met verve.

CONCERT
dÉbruit, Le Guess Who?, Ekko, zaterdag 1 december 2012

MUZIEK

Alles gooit hij bij elkaar. dÉbruit combineert electro, house en hiphopbeats met allerlei samples en neemt je al dansend mee naar de uithoeken van de wereldmuziek en de donkerste straten van de ghetto. Jazzy gitaartjes, futuristische synths, Indiase snaarinstrumenten, op alles is te dansen, zolang dÉbruit zich er maar mee bemoeit.

PLUS
Getooid met een stijlvol hoedje trapt dÉbruit stipt op tijd af met harde electrobeats en diepe synths. Hij is direct druk in de weer en de muziek stuitert net zo hard op en neer als de Fransman zelf. Van electro naar house naar reggaeton, dÉbruit laat alles klinken alsof het compleet logisch is. De hele set knettert en groovet aan alle kanten en de Parisien zweept het dansende publiek constant opnieuw op. De aanstekelijke beats lijken ook geschikt te zijn voor het grote publiek, terwijl het door de virtuoze, eclectisch mix tevens interessant blijft voor de kritische luisteraar. Elke nieuwe sample is weer een nieuwe ontdekking. Van Oosterse toeters tot vioolsolo's, alles wordt uit de kast gehaald en voorzien van een dikke beat door de in een gelukkige roes verkerende Ekko gesmeten.

MIN
Na ongeveer een half uur verlaat een deel van de bezoekers de voor de rest in extase verkerende Ekko. Mogelijk gaan de trucjes, de beat even laten wegvallen om hem vervolgens weer genadeloos in te klappen, voor sommigen toch een beetje vervelen. Ook was het lekker geweest als dÉbruit nét iets vaker het gas in had getrapt, zoals in het eerste half uur wel regelmatig gebeurde. Het zijn kleinigheden, maar de klasse van dÉbruit staat buiten kijf.

CONCLUSIE
dÉbruit bewijst zich als één van de beste in zijn vakgebied. Een swingende en knallende set neerzetten lijkt hem ontzettend gemakkelijk af te gaan. Eigenlijk is er niets aan te merken op de muziek van deze creatieve, over grenzende kijkende Parisien. Dit was misschien wel de laatste keer dat dÉbruit in een zaal als Ekko te zien was, want hij lijkt alles in zich te hebben om de overstap naar een grotere dansende massa te maken.

CIJFER
8