#LGW12: Nieuwe muziek in Huiskamersfeer (1)

Nieuw talent ontdekken op Le Mini Who?

Tekst: Eva Assink / Foto’s: Paul van Dorsten ,

Le Mini Who?, het gratis randprogramma van het Le Guess Who?-festival, presenteert in winkels en cafés aanstormend muzikaal talent in het avant-gardistische genre. Bestemd voor muzikaal nieuwsgierigen én voor de argeloze voorbijganger. Ook 3voor12/Utrecht struinde op zaterdag 1 december langs Voorstraat en omgeving en hoorde gitaarpop, elektronica, rock en een mondharmonica op schouderhoogte.

Met enige moeite maken we een selectie uit het overvolle Le Mini Who?-programma, dat op negentien plekken rond de Voorstraat plaatsvindt. Op de meeste locaties staan artiesten van een bepaald platenlabel centraal. We starten onze toer met The Subhuman (Snowstar Records), een one-man act die optreedt in designshop Puha aan de Hardebollenstraat. Begeleid door een soundsampler zet de bebaarde zanger voor een klein publiek een ingetogen, maar weinig indruk makende set neer. Het optreden van labelgenoot The Secret Love Parade even later in café Tilt! is al een stuk overtuigender. De drie jonge meiden spelen hun gitaarpop met sixties-invloeden vlot en maken leuk contact met het publiek. De drums overheersen een beetje, maar het geheel klinkt prima.

In een bomvol The Village treedt even later Homemade Empire (Subroutine) op. Een even ingetogen als gevoelige akoestische one-man set met gitaar en wat dunne zang, maar door de mensenmassa en de opgelopen temperatuur is het er niet lang vol te houden. Terug in Tilt! speelt Herrek (Snowstar Records) hun relaxte, voornamelijk instrumentale indierock met verve. Het is al wat later in de middag en er komt steeds meer publiek, dat toch aandachtig luistert. Prettig aan de set van Herrek is de afwisseling in dynamiek, dat bij de andere acts deze middag nog wel eens ontbrak. Het eerste echte hoogtepunt van vandaag zien we daarna in hostel Strowis aan de Boothstraat: de formatie Wolf in Loveland. In de knusse huiskamersfeer van de lobby brengt de jonge groep hun heerlijke, meerstemmig gezongen folk met gitaarbegeleiding, die een warm gevoel geeft op deze kille decembermiddag. Dat maakt nieuwsgierig naar hun debuutalbum dat binnenkort verschijnt!

Het laatste optreden in Tilt! deze middag is aan de Utrechters van Lost Bear (Snowstar Records). Hun alternatieve rockmuziek klinkt niet heel spannend of vernieuwend, maar het plezier van de mannen in wat ze doen én de bijval vanuit het publiek - in de vorm van een kleine mondharmonicaspeler op z’n vaders rug - werkt erg aanstekelijk! We sluiten af in De Bastaard met Town of Saints. Met een niet voor de hand liggende combinatie van viool, gitaar en slagwerk brengt de folkpunkgroep uit Groningen met uptempo en ingetogen songs meteen de sfeer erin. Bewonderenswaardig is het gelijktijdig vioolspelen en zingen van Heta Salkolahti.
 

Gezien: Le Mini Who? (onderdeel van Le Guess Who?), zaterdag 1 december 2012 @ diverse locaties rond de Voorstraat, Utrecht