Kort Utrechts Popnieuws Week 34

Nieuws over onder andere Kyteman, The Subhuman, Hagy, Lukas Batteau en Knalland.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overspoeld met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week nieuws over onder anderen Kyteman, The Subhuman, Hagy, Lukas Batteau en Knalland.

Kyteman opent zijn kluis
Voor het grote publiek lijkt het alsof Kyteman eind 2008 uit het niets naar boven is gekomen. Wij weten wel beter. Niet alleen had hij toen al meegespeeld met Relax, C-Mon en Kypksi en Voicst, maar ook heeft hij – tussendoor – gewerkt aan zijn eigen project. Een deel van dat materiaal is terecht gekomen op The Hermit Sessions. Andere beats en probeersels was hij vergeten...tot deze week. Op twitter schreef Kyteman: “damn... ff een blast from the past, heb ineens al mn beats en ideetjes van de afgelopen jaren weer gevonden. reliving good times!” Diezelfde avond verschenen er zes tracks op zijn soundcloud. Hieronder kun je luisteren naar ‘Passionate Chaos’ uit de periode 2006/2007.

 
Patrick Watson & Amsterdam Sinfonietta op Cross-linx 2013
Het avontuurlijke Cross-linx Festival probeert al een aantal jaren – soms onvermoede - verbindingen te maken tussen gecomponeerde ‘nieuwe’ muziek en artiesten uit de avant-garde popscene. Daarbij presenteert het festival muzikale avontuur op onverwachte plekken binnen de concertzalen en in vijf speelsteden. Hoofdgast van de twaalfde editie is Patrick Watson. In opdracht van Cross-linx ontwikkelt Patrick Watson een programma van circa zestig minuten waarvoor hij nieuw werk gaat schrijven. Dit werk wordt mede gearrangeerd door de Engelse dirigent en arrangeur Jules Buckley. Deze nieuwe muziek van Patrick Watson wordt afgewisseld met diens favoriete klassieke muziek. Tijdens Cross-linx staat Watson – inclusief zijn band met zangeres – samen met twintig strijkers van Amsterdam Sinfonietta op het podium. Op donderdag 28 februari 2013 doet Cross-linx Vredenburg in Utrecht aan.

Nieuw album van The Subhuman: Planet Buddha
Stefan Breuer is behalve bandlid van I Am Oak en Lost Bear ook nog eens een zeer productieve solo-artiest. In de nummers die hij onder de naam The Subhuman maakt laat hij zich niet beperken door genres. De liedjes gaan van klassiek singer-songwriter naar meer elektronische nummers en alles wat daar tussen zit. Deze week is zijn nieuwe album Planet Buddha verschenen op bandcamap. Op 1 september speelt The Subhuman in het voorprogramma van The Black Atlantic in Tivoli de Helling en dan heeft hij ook fysieke exemplaren van het album bij zich. Het gerucht gaat overigens dat Breuer ondertussen al weer voldoende songs voor een nieuw album heeft geschreven. Maar eerst luisteren we naar Planet Buddha.


This Routine Is Hell maakt korte tour-documentaire

De hardcoreband This Routine Is Hell heeft een tweede album opgenomen met producer/engineer Kurt Ballou. Direct daarna is de band begonnen aan een tour langs de oostkust van de Verenigde Staten met de uit Florida afkomstige genregenoten Direct Effect. Van de tour wordt een korte documentaire gemaakt. Hieronder alvast een teaser die wat ons betreft naar meer smaakt. De band heeft ook een tourverslag bijgehouden voor 3voor12/Utrecht. Houd daarvoor de site in de gaten.


Hagy komt met Vacation EP

Hagy is het soloproject van Maurits Hagemans, bandlid van het absurdistische We Love People in Bearsuits. Een paar jaar geleden maakte hij als Hagy nog dromerige elektronica. Op zijn nieuwste werk heeft hij ook (bas)gitaar aan de elektronica toegevoegd. Met de track ‘No Answer Far Away’ stond hij op de Hollandse Nieuwe compilatie van juni 2012. Inmiddels is er ook een EP verschenen: Vacation. ‘No Answer Far Away’ staat daar overigens niet op. De Vacation EP is te beluisteren op Soundcloud.


Lukas Batteau EP exclusief te beluisteren via Spotify

In KUP 32 schreven we al over de nieuwe EP van singer-songwriter Lukas Batteau die op 31 augustus verschijnt. Vanaf vrijdag 24 augustus is de EP al exclusief te beluisteren via Spotify. Batteau speelt de komende weken ook in de omgeving van Utrecht: zaterdag 25 augustus op Festafette in Nieuwegein en op zondag 2 september tijdens het Utrechtse Uitfeest.


Knalland presenteert BBQ concert

Knalland is een muziekproject van muzikanten uit de wijk Kanaleneiland. Kunstenaars, videomakers en allerlei soorten muzikanten proberen een groot multidisciplinair kunstwerk in het leven te roepen dat bestaat uit een cd, een website, videoclips en een albumpresentatie met visuals. Initiatiefnemers zijn onder andere Casper Adrien van Oh, Brave Wide Eyes en Tommy Ebben. Na twee eerdere lunchconcerten te hebben georganiseerd is het nu tijd voor een zomers feestje: een BBQ Concert. Op zaterdag 1 september gaat de barbeque aan op de Rooseveltlaan 503 en wordt er opgetreden door Dyazack en Mevrouw Tamara. Meer acts worden binnenkort bekend gemaakt. Bij de barbeque is er ruimte voor maximaal 150 gasten. Weer er dus op tijd bij!

Arts The Beatdoctor en Kramphaft op eerste 22beats-compilatie
Je kent vast 22tracks wel; de streaming jukebox met 22 afspeellijsten in verschillende genres. Elke afspeellijst bevat 22 tracks die speciaal zijn geselecteerd door een persoon met kennis van het genre. In een uurtje ben je helemaal op de hoogte van wat er nu of straks hip en urgent is. Kort geleden is de eerste 22beats-compilatie verschenen. Tussen de 22 uitverkorenen staan ook tracks van Krampfhaft en Arts the Beatdoctor. Die laatste vind je hier.