The Medics starten albumtour in uitverkocht Tivoli de Helling

‘Dit is beter dan de Efteling!’

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Foto’s: Martien Janssen ,

In een uitverkocht Tivoli de Helling presenteerde de Utrechtse formatie The Medics afgelopen vrijdag hun debuut Dance Into the Dark. Het optreden was tegelijkertijd de start van hun albumtour. En wat voor een start... Dat belooft wat voor de rest van de tour!

‘Dit is beter dan de Efteling!’

“Mama, ik ben zo zenuwachtig.” Het is een half uur voordat The Medics in een uitverkocht Tivoli de Helling hun debuutalbum Dance Into the Dark presenteren met een optreden dat tegelijkertijd de start van hun albumtour is. Het zijn echter niet de leden van The Medics die moeite hebben om hun zenuwen in bedwang te houden. Rosa, het achtjarige meisje dat op de cover van het album staat, heeft ook een belangrijke rol in de show. Op het moment dat ze haar uniform aantrekt, slaan de zenuwen toe…

Hoe anders is dat bij de bandleden zelf! “Relaxed, ik heb er wel zin in”, zegt The Medics-gitarist én 3VOOR12/Utrecht-schrijver Ricardo Jupijn wanneer we hem vragen hoe het gaat. Drummer Jasper Fabius trommelt op de wit lederen bank in de kleedkamer en bassist Johan van de Werken is bezig met de nieuwe bandshirts. The Medics-gitarist en Club 3VOOR12/Utrecht-programmeur Jarl Hector is even weg. Alleen zanger Daniel Langeveld loopt lichtelijk hyper heen en weer tussen kleedkamer en de backstage-ingang. In de kleedkamer verschijnt een bekend gezicht. Michiel Flamman, frontman van Solo, is speciaal overgekomen uit Berlijn. Hij heeft meegeschreven aan het nummer ‘Explode’ en is door de band gevraagd om dat nummer bij het optreden in zijn oude thuisstad Utrecht mee te zingen. Om niks aan het toeval over te laten, nemen de band en Flamman dat nummer nog een keer door. Onder leiding van Langeveld en met alleen de akoestische gitaar van Jarl Hector en het getrommel van Jasper Fabius krijgen we een voorproefje van wat later die avond één van de hoogtepunten blijkt te zijn.

In de warme en volle zaal verkeert het overwegend jonge publiek in gespannen afwachting van wat er vanachter het gordijn tevoorschijn zal komen. Maar eerst moet de zaal zijn hoofd draaien naar Rosa, die achterin de zaal staat. Gekleed in zustersuniform leest zij, na een diepe hap adem, een door Daniel geschreven gedicht voor. Direct daarna gaat het gordijn open en starten The Medics met een felle uitvoering van ‘Wires’. In een kleine drie kwartier spelen ze in een overtuigende set nagenoeg alle nummers van hun debuut. Hoogtepunt zijn ‘Explode’ (met een erg goede Michiel Flamman) en afsluiter ‘Dance Into the Dark’. Jammer is de overbodige en saaie cover ‘There Is A Light That Never Goes Out’ van The Smiths.

Bij de merchandisestand gaan na afloop cd’s en t-shirts in sneltreinvaart over de toonbank en zoent Daniel Langeveld enthousiast vrouwelijke fans op de wang. Tussen alle plichtplegingen door slagen we er nog net in om Jarl Hector te vragen hoe hij het vond gaan. “Dit is leuker dan de Efteling”, is zijn antwoord. En zo is het maar net.

Gezien: The Medics, vrijdag 16 september 2011 @ Tivoli de Helling