Lo Friday gaat nieuw seizoen in Lo Friday gaat nieuw seizoen in

Laatste editie voor programmeur Marije van Veen

, Tekst: Marc van der Laan

Lo Friday gaat nieuw seizoen in

Laatste editie voor programmeur Marije van Veen

Tekst: Marc van der Laan ,

Vanavond gaat het nieuwe seizoen van Lo Friday van start. Deze editie van de maandelijkse avond in De Kargadoor wordt tevens de laatste die is geprogrammeerd door Marije van Veen. Samen met haar kijken we terug op het afgelopen seizoen en alvast een klein beetje vooruit naar het nieuwe.

Laatste editie voor programmeur Marije van Veen

“Lo Friday heeft nog nooit zo goed gelopen. Iedere editie hadden we minimaal dertig mensen binnen en dat is veel voor de kleine ruimte die we hier hebben. We hebben zelfs een keer mensen aan de deur moeten weigeren, dat hadden we nog nooit meegemaakt. Het was zo vol hier beneden dat er niemand meer bij kon.” Programmeur Marije van Veen kijkt bijna met verbazing terug op het afgelopen seizoen van Lo Friday, de maandelijkse avond waarop singer-songwriters, akoestische bands of experimentele/elektronische acts spelen in de kleine werfkelder van De Kargadoor.

Een jaar geleden spraken we Marije ook, vlak nadat ze het stokje van de vorige programmeur had overgenomen. Met de vrijheid die ze kreeg had ze de frequentie van de - voorheen - wekelijkse avond terug gebracht naar één keer in de maand en zichzelf voorgenomen vooral nieuwe Utrechtse acts een podium te geven. De keuze voor een lagere frequentie is goed uitgepakt, vertelt ze: “Ik denk dat de kwaliteit hoger is wanneer je het één keer in de maand doet. Dan kun je alles neerzetten wat goed is”. Het idee om vooral Utrechtse acts te programmeren heeft ze echter laten varen. “In Utrecht komen heel veel dingen op, en dat is heel mooi om te zien, maar er zijn meer avonden die zich richten op regionale acts zoals Club 3VOOR12/Utrecht. Als het daar al staat, kan ik beter iemand anders ruimte bieden en daarom ben ik verder gaan kijken. Daar komt bij dat het ook wel mooi is om dingen van buiten Utrecht hiernaartoe te halen omdat die hier niet zo snel zullen staan.”

Ook de visuele kant van Lo Friday heeft een vaste plek gekregen. Iets wat Marije zelf al wilde maar min of meer bij toeval verder is ontwikkeld. “Na het interview reageerde Astrid Florentinus dat ze het initiatief zo leuk vond. Astrid is toen de posters gaan maken.” Door een editie waarop The Skywalkers met vloeistofdia’s en tekeningen op een overheadprojector werkten, raakten Astrid en haar creatief partner Marloes Toonen geïnspireerd om dat ook te proberen. Zij zijn vervolgens voor de rest van de edities met een overheadprojector live dingen gaan tekenen.

Maar wat Lo Friday vooral speciaal maakt is dat de bands gedwongen worden hun set aan te passen aan de werfkelder. “Volledig versterkt kan niet”, vertelt Marije, “door de galm in de kelder wordt het dan veel te heftig. Het mooiste is het als bands het helemaal akoestisch doen zoals No Ninja Am I of tijdens de laatste editie Sexton Creeps. Die hadden alleen maar de banjo versterkt en speelden voor de rest ook helemaal akoestisch.” De locatie heeft ook goed gewerkt bij samenwerkingen zoals met Le Guess Who: ”Voor hen is het een bijzondere locatie en voor De Kargadoor betekent het meer naamsbekendheid.”

Kleinschalige avonden als Lo Friday hebben meestal niet heel veel geld voor de bands. Op zo’n moment moet je andere middelen inzetten, iets wat Marije dan ook heeft gedaan. “Ik wilde dat de artiesten zich heel erg welkom voelden. Daarom heb ik er vanaf de eerste editie voor gekozen om zelf voor ze te koken. Dat was heel erg leuk; iedereen is hier op tijd, ze leren elkaar kennen en gaan langzaam naar beneden om op te bouwen. Ook dat doen ze dan allemaal samen.”

Marije praat enthousiast over Lo Friday maar de editie van vanavond is haar laatste. Een tijdje geleden is ze begonnen als assistent-programmeur bij EKKO. “Eerst wilde ik het allebei doen maar ik raakte een beetje in conflict met mijzelf omdat ik sommige dingen wel hier zou willen neerzetten maar ook zou willen proberen om in EKKO te krijgen. Ik wil me nu helemaal op EKKO storten naast mijn betaalde werk en het dj’en.”  Voor EKKO is ze druk bezig met ‘EKKO bij je thuis’, één van de activiteiten in het kader van het 25-jarig bestaan van het podium. Daarnaast mag ze veel voorprogramma’s regelen. “Eduard [Versteege, red.] is natuurlijk de hoofdprogrammeur maar we zijn wel sparringpartners. We leggen ideeën aan elkaar voor. Het is iets wat we samen gaan doen.”

Daniel Apituley en Joni Prescher gaan Lo Friday overnemen. Beiden hebben lang gewerkt bij 3VOOR12/Utrecht en Utracks-radio. Een nieuw element dat zij mogelijk gaan introduceren is het filmen van de avonden. Astrid Florentinus blijft de posters en beelden doen maar wil er meer ontwerpers bij betrekken en daarmee een magazine maken dat op de avond wordt uitgedeeld. Qua programmering zal de lijn grotendeels hetzelfde blijven. Marije neemt met een weemoedig gevoel afscheid van iets wat toch een beetje haar kindje is geworden. “Ik vond het heel moeilijk om een opvolger te kiezen. Aan de ene kant wil je iemand die hetzelfde gaat doen, maar aan de andere kant is het misschien wel beter om iemand te kiezen die helemaal zijn eigen draai eraan geeft.”

Te zien: Lo Friday (elke tweede vrijdag van de maand), deze editie met Simon Karolis (zanger LPG), Ulysses & The Squares en Rats on Rafts, vrijdag 9 september 2011 @ De Kargadoor, Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht