Tivoli Tijdmachine laat verleden herrijzen Tivoli Tijdmachine laat verleden herrijzen

Posterarchief Tivoli afgestoft voor expositie

, Tekst: Natasja ter Voert

Tivoli Tijdmachine laat verleden herrijzen

Posterarchief Tivoli afgestoft voor expositie

Tekst: Natasja ter Voert ,

Tivoli heeft het posterarchief afgestoft en maakt dit openbaar. Niet alleen vindt er een expositie plaats, ook is er een website waarop anekdotes en memorabilia worden gedeeld. Door deze ‘Tivoli Tijdmachine’ gaat de bonte verzameling posters pas écht leven.

Posterarchief Tivoli afgestoft voor expositie

Het was een jaar lang gepuzzel, maar vanaf vandaag is in de Spiegelbar in Tivoli de expositie Tivoli Tijdmachine te zien. Daar zijn concertposters van de afgelopen dertig jaar te bewonderen. Bijvoorbeeld van Nirvana, Pearl Jam en de Ramones. Tegelijkertijd is op de website tivoli.nl/tijdmachine het complete artworkarchief te vinden en worden anekdotes en memorabilia gedeeld.

De hele collectie is vanaf het allereerste begin van Tivoli tot 2009 zorgvuldig in kaart gebracht. Verantwoordelijk hiervoor is stagiar Pim van Dinther die in verband met zijn studie Cultureel Erfgoed de kans krijgt het posterarchief in te duiken. De bedoeling is dat het aan de collectie van het Utrechts Archief kan worden toegevoegd. Hij moest fanatiek puzzelen, want probeer een poster voor ‘een dansavond’ die plaats heeft gevonden ‘op 25 januari’ maar eens aan het juiste jaar te koppelen. Door te kijken naar de stijl van de prent in zijn geheel, het logo in het bijzonder, en de incomplete lijsten van evenementen die beschikbaar waren, is dit toch prima gelukt. Zo is de hele collectie aankondigingen in het archief, vanaf het allereerste begin tot 2009, zorgvuldig in kaart gebracht.

Met de collectie posters komen ook veel verhalen naar boven. Er valt dan ook zeker genoeg te vertellen over het roemruchte verleden van de concertzaal. Toen de Ramones er in hun beginjaren eens optraden, vonden ze bijvoorbeeld hun bandnaam in chocoladeletters in hun kleedkamer. Dolenthousiast dat deze set zo in de winkels te koop was in Nederland, gingen ze met een in en in tevreden gevoel het podium op. Dat het eigenlijk gewoon om los van elkaar gekochte exemplaren ging, is toentertijd maar niet verklapt. En wist je dat Eddie Vedder van Pearl Jam nog lekker biertjes gedronken heeft in Kafé België? Zo enthousiast was hij over zijn nieuwe ontdekkingen Koninck en Duvel dat een medewerker van het podium de volgende dag een briefje op zijn bureau vond. Hierop werd hij bedankt “for introducing [Eddie] to the King and the Devil”. Verguld als meneer Vedder was met het warme onthaal hier in Utrecht verscheen hij later, tijdens Pinkpop, op het podium met een zelfgemaakt Tivoli-shirt aan. Ook was hij er vast van overtuigd dat hij hier wilde gaan wonen.

De op een woensdagmiddag in elkaar geknutselde, gezeefdrukte posters uit de beginjaren zijn nu dus voor iedereen te bekijken, samen met de latere exemplaren die namen als Pixies, Ramones, Pearl Jam, Nirvana, Prince, en de Red Hot Chili Peppers aankondigen. Ook zijn er prenten op bijzondere materialen als behang (Claw Boys Claw).

Tivoli-bezoekers wordt gevraagd om op de website missende posters toe te voegen. Ook kunnen herinneringen, anekdotes, filmpjes en foto's worden gedeeld. Ook kun je er een persoonlijke verzameling samenstellen van concerten en kun je er afdrukken van de posters van de extra speciale avonden bestellen.Tot op het laatste moment wordt hard gewerkt om de site vol herinneringen zo compleet en mooi mogelijk aan te bieden. Hierna is het aan ons om deze tot leven te wekken.

Te zien: Expositie Tivoli Tijdmachine, vrijdag 11 tot zondag 13 november 2011 @ Spiegelbar, Tivoli Oudegracht. Hierna geopend tijdens concerten en dansavonden.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht