Tien tips voor Le Guess Who 2011 Tien tips voor Le Guess Who 2011

Met o.a. Panda Bear, Suuns, Gross Magic en John Maus

, Atze de Vrieze

Tien tips voor Le Guess Who 2011

Met o.a. Panda Bear, Suuns, Gross Magic en John Maus

Atze de Vrieze ,

Crossing Border is nog maar net achter de rug, maar dit weekend staat alweer een nieuw festival op het programma: Le Guess Who. Met meer dan tachtig acts, waarvan velen hun faam nog moeten verdienen, is er heel wat te ontdekken. 3VOOR12 licht er tien acts uit.

Met o.a. Panda Bear, Suuns, Gross Magic en John Maus

Crossing Border is nog maar net achter de rug, maar dit weekend staat alweer een nieuw festival op het programma: Le Guess Who in Utrecht. Met meer dan tachtig acts, waarvan velen hun faam nog moeten verdienen, is er heel wat te ontdekken. 3VOOR12 licht er tien acts uit. Meer Le Guess Who? Check de speciale festival Luisterpaal.

Givers
Zo fris en energiek als Givers (uit Lafayette, Louisiana) zul je ze op Le Guess Who niet tegen komen. Hun popsongs putten net als mede-hipsters Vampire Weekend uit Afrikaanse muziek, met een scherp gitaargeluid en veel percussie. Dat gecombineerd met afwisselend mannelijke en vrouwelijke vocalen en psychedelische indiepop.


Gross Magic
De Brit Sam McGarrigle begint voorzichtig naam te maken onder de naam Gross Magic. Onlangs verscheen zijn eerste EP Teen Jamz, met daarop vijf synthpopliedjes met een 70s rock insteek. Voor liefhebbers van vreemde popbands als Girls en MGMT. Beste liedje: The Sweetest Touch.


Iceage
De jonge Deense punkband Iceage speelt op zijn debuutalbum New Brigade twaalf nummers in 24 minuten. Dat doen ze met veel energie en een hoog tempo, maar ook met een originele sound, met veel galm over zowel vocalen als instrumenten.


Light Light
Donderdagavond kun je in dB’s terecht voor een speciale 3VOOR12 Hollandse Nieuwe avond, met onder meer Light Light. Twee Amsterdamse acts vonden elkaar onder die naam, de geile orgelrockers van zZz en de melancholische freakfolkrock van Sailors klinken samen als, tjah... als Light Light. Vrolijke eighties popmuziek met een serieuze ondertoon. zZz zanger Bjorn en Sailors zangeres Alexandra vormen samen een soort Gainsbourg/Birkin beauty and the beast combo.


John Maus
John Maus werkt op dit moment aan een proefschrift in de politieke filosofie, en daarnaast maakt hij muziek. Niet op zijn achterhoofd gevallen dus, deze Amerikaan. Zijn lo-fi synthpop is donker maar aanstekelijk en doet denken aan de sound van Joy Division en Cabaret Voltaire eind jaren zeventig.


Panda Bear
Van de drie leden (inmiddels is het vierde lid teruggekeerd) drukte Noah Lennox alias Panda Bear zijn stempel het meest nadrukkelijk op het laatste Animal Collective album Merriweather Post Pavilion, een album met grote invloed op de Amerikaanse underground. Ook solo maakt Panda Bear ongrijpbare elektronische muziek, met galmende harmonieën en synthesizer-melodieen die onder je handen versmelten tot langgerekte drones.


Shabazz Palaces
Black Up van Shabazz Palaces is een van de meest mysterieuze hiphopalbums van de laatste jaren. Het raakt aan jazz, aan psychedelische muziek, aan zeer experimentele avant-garde. Met de grote jongens die de Amerikaanse hitparade regeren heeft hun werk minder dan niks te maken.


Still Corners
Mocht de mist van deze week zaterdag weer opgetrokken zijn, dan zal het Brits/Amerikaanse duo Still Corners hem voor heel even weer terug brengen. De band maakt dromerige pop a la Beach House, met een flinke liefde voor de jaren tachtig. De groep ontstond door een toevallige ontmoeting op een treinstation, misschien dat het tussen Le Guess Who en Still Corners ook wel liefde op het eerste gezicht wordt.


Summer Camp
Het Britse duo Summer Camp liet zich op zijn pas verschenen debuutalbum Welcome To Condole inspireren door een niet bestaande buitenwijk in LA, in de jaren tachtig. Een fantasievol stel dus, en hun songs klinken dan ook opmerkelijk fris. Single Better Off Without You voegt disco-invloeden toe aan electro-pop om samen met de mooie stem van Elizabeth Sankey te komen tot een van de leukste nummers die de afgelopen tijd is uitgekomen op het gebied van 80's revival.


Suuns
De live-reputatie van het Canadese Suuns is na ruim een jaar intensief touren immens. Het trio maakt overweldigend harde, maar ook diepe postrock met monotone vocalen. Elektronica wordt het ene moment gebruik om de richting aan te geven, het andere moment om te ontregelen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht