Kort Utrechts Popnieuws – week 46

Nieuws over onder meer Blaudzun, de Hofman Jazz Club en het bijzondere FREEMOTE-festival.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Argibald ,

Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes en informatie - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws laten we in sneltreinvaart het laatste en leukste muzieknieuws van Utrechtse bodem de revue passeren, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder meer Blaudzun, de Hofman Jazz Club en het bijzondere FREEMOTE-festival.

Het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem

De redactie van 3VOOR12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws vind je het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem. Inclusief een exclusieve illustratie! Deze week nieuws over onder meer Blaudzun, de Hofman Jazz Club en het bijzondere FREEMOTE-festival. Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Teaser voor nieuw Blaudzun-album
Een van de aardigste onderdelen in De Wereld Draait Door is DWDD Recordings, waarbij een Nederlandse muzikant een nummer van zijn of haar favoriete artiest covert. De artiest die volgens onze bescheiden mening alle andere bands en muzikanten in de schaduw zette, was Blaudzun met zijn versie van Tears for Fears’ 'Shout'. Gelukkig kunnen we binnenkort ook weer luisteren naar nieuw, eigen materiaal van de man in het zwart. Begin januari verschijnt namelijk zijn derde album Heavy Flowers, dat, als we de verhalen mogen geloven, nog beter is dan zijn al niet misselijke voorganger Seadrift Soundmachine. Check hieronder alvast 'Flame On My Head', de eerste single. En natuurlijk zien we jullie tijdens de releaseparty in Tivoli Oudegracht op 6 januari!Op BEDEVAART naar Nieuwegein
Na de succesvolle eerste 3VOOR12/Utrecht BEDEVAART naar de Metaal Kathedraal is het hoog tijd voor een tweede tocht. Op zondag 20 november is het zover. Deze keer leidt de weg naar de prachtige Museumwerf in Nieuwegein. In de loods waar doorgaans historische binnenvaartschepen in originele staat worden teruggebracht, treden zondagmiddag The T.S. Eliot Appreciation Society, Harold K en Mary Had a Little Band op. Meld je aan op de Facebookpagina van dit speciale evenement. Wees snel, want er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Kleurrijke UK bass-avond naar Tivoli de Helling
Als wij niet naar de UK kunnen komen om de dance/house-scene uit te checken, moet de UK maar naar ons komen! Anderhalf jaar geleden bood TrouwAmsterdam een podium voor Colors: een avond met verschillende muzikale richtingen die ‘dansbaar, sexy en toegankelijk zijn’. Leidend voorwerp is de kleurrijke UK gerelateerde dance/house-scene, met uitstapjes naar Chicago Juke, booty, hiphop en r&b. Colors haalde labels als Hessle Audio, Nightslugs en 3024 en artiesten als Jackmaster, Joy Orbison, Bok Bok, Girl Unit, Addison Groove, DJ Rashad, Jaqcues Green en Julio Bashmore naar Nederland. Na het Amsterdamse succes komt Colors nu naar Utrecht. De eerste editie vindt plaats op zaterdag 7 januari 2012 in Tivoli de Helling met de Schotse dj Jackmaster (Numbers / Glasgow), Colors-oprichter Cinnaman (Amsterdam) en El Maria (Tropique / Utrecht).

Hofman Jazz Club
Goed om te zien dat na de recente sluiting van het SJU Jazzpodium een aantal bestaande initiatieven (Rumor, Naald en Kraak) een nieuwe plek heeft gevonden en dat nieuwe initiatieven opkomen. Een groep jazzliefhebbers organiseert in samenwerking met de HKU en Café Hofman de Hofman Jazz Club. Door in Café Hofman een jazzclub na te bootsen en singer/songwriters en jazzbands te laten spelen, wordt het 'echte' jaren vijftig-gevoel tot leven gewekt. De Hofman Jazz Club vindt twee keer per maand plaats op een woensdagavond (van 21.00 tot 00.00 uur). De tweede editie is op 23 november, de laatste op 18 januari.

How To Throw A Christmas Party 2011

Vorig jaar rond deze tijd kondigde Brown Feather Sparrow aan te stoppen. En dat ging gepaard met een knallend afscheidsfeest. Samen met een bonte verzameling bevriende muzikanten namen ze in drie dagen tijd in een piepklein kerkje How To Throw A Christmas Party op, een kerstalbum dat zijn weerga niet kent. De opnames smeekten erom om live uitgevoerd te worden en wat volgde was een uitverkochte tournee waarin de band onder andere twee keer in een vol dB’s speelde. Nu, bijna een jaar later, doen ze het gewoon nog een keer. Met vijf nieuwe liedjes staan ze vast ook op een podium bij jou in de buurt. Op 18 december speelt het bonte gezelschap in Tivoli de Helling, dat voor één avond verandert in een heuse kerststal. De kaartjes gaan hard, dus wees er snel bij.Jägerland-tour komt naar Utrecht
In 210 vormde EKKO de locatie van de harde feesten die door het platform Jägerland werden georganiseerd. De komende Jägerland-editie vindt plaats in de werfkelder van Club Lux. Aan de draaitafels en knoppen staan op 16 december Andy Butler, de belangrijke man achter de sensatie Hercules & Love Affair, Funkineven uit London, Hilversummer HyperHyper en de Utrechtse talenten SHMLSS. De gratis tickets voor alle events van de Jägerland-tour zijn alleen te verkrijgen door je in te schrijven op jagerland.nl.

NUtrecht-loods verandert in visuele speeltuin

Van 7 tot en met 11 december organiseert Born Digital het festival FREEMOTE: Threshold Edition. Tijdens dit event staan creatieve samenwerkingen op het gebied van nieuwe media en digitale technologieën centraal. Het festival zal plaatsvinden in NUtrecht, een oud industrieel pand aan de Cartesiusweg, direct naast station Zuilen en dB's. Gedurende het festival zijn er exposities en installaties te zien van onder anderen Zesbaans, Arne Boon, Nota Bene Visual (TR) en Visual Berlin (DE). Verder kun je bij FREEMOTE terecht voor een flinke dosis elektronische muziek en audiovisuals. Zo zullen de Amsterdamse band Knalpot, Grote Prijs van Nederland-winnaar Individualism, Bitbasic (UK) Einóma (IS) en opkomende acts als Daniel Zuur, Krampfhaft, Tarik Barri en Julien Mier het podium beklimmen.
Een passepartout voor de hele week kost 25 euro, dagkaarten zijn te koop vanaf 5 euro. Meer informatie over FREEMOTE, tickets en het programma vind je op www.freemote.nl en Facebook.

Raven in je housebroek
Op vrijdag 2 december organiseert het Utrechtse acidcollectief 030303 weer zijn befaamde Rave Edition in Tivoli de Helling, met dj-sets van Ceephax Acid Crew (de Britse acidhouse-muzikant Andy Jenkinson), Shitmat (de geschifte jungle/breakcore-dj met een acidrave-set). Het rave-team van 030303 en Freakquen-C zijn ook van de partij om een grote smiley op je gezicht te toveren. En mocht je je beruchte Tivoli-housebroek nog hebben liggen, haal ‘m onder het stof vandaan: bezoekers in een 030303-broek mogen gratis naar binnen! Geen broek? Bestel ‘m op 030303.nl.