Kort Utrechts Popnieuws – week 45

Deze week nieuws over onder anderen Kim Janssen, Le Guess Who?, MARTYR en John Coffey.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Jacco de Jager ,

Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes en informatie - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws laten we in sneltreinvaart het laatste en leukste muzieknieuws van Utrechtse bodem de revue passeren, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder anderen Kim Janssen, Le Guess Who?, MARTYR en John Coffey.

Het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem

De redactie van 3VOOR12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws vind je het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem. Inclusief een exclusieve illustratie! Deze week nieuws over onder anderen Kim Janssen, Le Guess Who?, MARTYR en John Coffey. Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Pollination @ Parnassos Live!
Je kent Pollination misschien wel van de Bestuiving-festivals in dB’s. Vanaf woensdag 16 november starten de Utrechters achter Pollination samen met cultuurcentrum Parnassos een muzikaal proeflokaal met binnen- en buitenlandse acts. De intieme bar van Parnassos biedt een podium voor uiteenlopende genres. Op de eerste editie speelt The Acoustic Four. Oftewel: Lucky Fonz III, Peter Piek (Duitsland, indiefolk/pop), Denitia Odigie (VS, soul/pop), Matt Hopper (VS, americana/rock). Ze spelen hun eigen nummers, maar begeleiden ook elkaar. Het optreden in Parnassos is één van de drie Nederlandse optredens, waarna The Acoustic Four op tournee gaat naar onder meer Duitsland en Italië.

PopZon Festival met acht lokale bands
De eerste editie van het Zon Festival is enigszins langs ons heen gegaan, maar niet getreurd: aanstaande zaterdag 12 november is er een nieuwe kans. Dan worden om 16.54 uur (zonsondergang!) de deuren van het Vorstelijk Complex in Zuilen geopend voor acht muzikale talenten uit de wijk. De stijlen van de bands zijn een mooie muzikale potpourri, variërend van psychedelisch en rock tot pop en cabaret. Tussen de acht bands vind je Maida Vale, dat na een lange pauze weer is opgestart, en Clash of the Titans-deelnemer Luckiest Man Alive. Verder spelen Happy Notes Society, J-Streetband, The Gilbertband, Nope We Can’t Cope, Niels Trio en Brothers on the Edge. Tussen de bands door kun je genieten van actionpainting en The Unknown Dans Crew. Kers op de taart is dichter Daniel Vis, die poëzie voordraagt.

Gratis festival Le Mini Who? tijdens Le Guess Who
Jullie weten natuurlijk al lang dat de Voorstraat op dit moment één van de hipste straten van Utrecht is. Niet? Check dan nog even de filmpjes die we maakten bij Plato en bij The Village Coffee & Music. De Voorstraat vormt zaterdagmiddag 26 november het decor van Le Mini Who?, een gratis minifestival dat wordt georganiseerd door - natuurlijk - Le Guess Who? en Beep! Beep! Back Up The Truck, in samenwerking met diverse winkels en cafés. Tussen 12.00 en 18.00 uur vinden op verschillende locaties tal van optredens plaats. Aan Le Mini Who? nemen deel: Plato, The Village Coffee & Music, Puha, VinVin, Klijs & Boon, Café ‘t Hart, Café de Voortuin en Sussies. Het programma wordt bekend gemaakt tijdens de warm-up party met Sleep Over en Pure X op vrijdag 18 november in EKKO.

Utrecht Indie Route
En nu we het toch over Le Guess Who? hebben, de fijne mensen van KNG56 organiseren samen met Shaky Maracas de Utrecht Indie Route, een aantal indiemuziek- en videowandelingen door de mooie Utrechtse binnenstad. Meer info op utrechtindieroute.nl.

Albumpresentatie Kim Janssen uitgesteld

Kim Janssen is vooral bekend als bandlid van The Black Atlantic, maar wij weten natuurlijk dat hij ook als soloartiest hele mooie nummers schrijft. Op 3 december zou hij zijn nieuwe album presenteren in EKKO. Het poppodium laat echter weten dat de show, samen met Luik en Moon & Sun, wordt verplaatst. Waarschijnlijk vindt de albumpresentatie nu in het voorjaar van 2012 plaats.Nachtstroom host Wildgroei op 17 november
De aan de Herman Brood Academie studerende Brendan Gijzen (oftewel Kijk Een Ster) is resident van Nachtstroom. Deze dansavond voor early adopters in Heerlen verhuist voor de gelegenheid een avondje naar EKKO. Nachtstroom brengt je de grootste uitvindingen op dance-gebied. Van disco tot house, van electro tot UK funky: Nachtstroom is niet bang om te experimenteren en is zeker niet gebonden aan één stijl. Kijk Een Ster is, net als Utrechter Krampfhaft, getekend door Saturate Records. Waar de producties van Kijk Een Ster zorgen voor rust, zorgen zijn dj-sets voor het harde elektronische geweld. Naast Kijk een Ster staan ook Blue Ray Disco en Wildgroei-residents Beat The Bastardz op het podium. In het café staan Poeleck en Minor Setback. In het café zorgt EKKOarts, een project van Music Managament-studenten van de HKU, voor de creatieve invulling.

Black metal in De Kelder
Liefhebbers van een stevig potje black metal opgelet: op donderdag 17 november is het headbangen geblazen in De Kelder in Amersfoort. Op het podium staan dan vier roemruchte bands: de Noorse black metalformatie Gorgoroth, de Poolse metalgroep Vader, de Zweedse black metalband Vakyrja en de Nederlandse metaltrots Vermin. Maak je borst nat voor een avond onvervalste black metal: blasfemisch, rauw, intens en krankzinnig. Kaartjes kosten 17,50 en zijn verkrijgbaar via onder meer podiumdekelder.nl. De avond begint om 19.00 uur.

Vrijdagavond Rockcircus in de oude TAI!
Nog steeds heimwee naar de rocknights die in de jaren negentig werden gehouden in de TAI boven Tivoli? Goed nieuws: ze komen terug! Onder de naam Het Rockcircus kun je iedere twee maanden op vrijdagnacht dansen op de beste rockmuziek van vroeger en nu. Locatie: de Spiegelbar, inderdaad, da's de oude TAI! Dj's zijn Maxin Hejduk en Hotlipzz & Jane. Om de eerste editie feestelijk af te trappen komen er ook wat echte rocksterren langs:  zanger/gitarist Denvis (The Spades) doet een akoestische set en de ongewassen heren van zZz komen plaatjes draaien.

Programma Dancing on the Edge Festival bekend

Met vrijwel ieder land vertegenwoordigd uit de regio waar de Arabische Lente waait en een programma vol Nederlandse, Europese en mondiale premières is de aankomende editie van Dancing on the Edge Festival een relevante afspiegeling van hedendaagse kunst uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het tweejaarlijks festival houdt zich dit jaar van 6 tot en met 17 december op in de steden Amsterdam, Utrecht, Groningen, Den Haag en Rotterdam. In totaal zijn er 13 dans- en theatervoorstellingen, een filmprogramma, verschillende multimedia-installaties en een uitgebreide reeks van debatten, netwerkmeetings, workshops, nagesprekken en lezingen onder de noemer ‘Arts and Minds’. Kaarten voor de voorstellingen zijn online te koop via dancingontheedge.nl of bij een van de theaters in de verschillende steden. Voor passe-partouts en combinatiekaarten kunnen bezoekers alleen terecht op de website van het festival.

MARTYR-comeback
De Utrechtse metalformatie MARTYR, dat nodige naam heeft gemaakt in Amerika en Europa, is terug van weggeweest. Na 25 jaar komt de groep met een nieuw album The Circle of 8, dat begin november werd gepresenteerd in Azotod in De Meern. MARTYR bestond van 1982 tot 1987 en werd door onder anderen Lizzy Borden, Jaguar en Flotsam & Jetsam meegenomen als voorprogramma. In 2001 kwamen de MARTYR-leden weer bij elkaar voor het Heavy Metal Maniacs Festival en vier jaar later was de originele line-up opgetrommeld voor een show op de Headbangers Open Air en Keep It True festivals. Welkom terug heren!

Warme Truien Tour
Verwarming uit, dikke trui aan en genieten van eerlijke koffie, muziek en gezelligheid, dat is in het kort waar het bij de Warme Truien Tour om draait. Op bijzondere plekken in het land presenteren platenlabel Volkoren en armoedehulporganisatie TEAR (zoals in de kelder van een fort, een oude woonboerderij, loodsen en onder bomen in het bos. En ook gewoon bij mensen thuis. VOLKOREN staat garant voor aansprekende artiesten, TEAR verzorgt eerlijke koffie en Rogier Pelgrim vertelt en zingt zijn verhaal. Op vrijdag 11 november doet de Warme Truien Tour ook Utrecht aan. En wel bij Stef in het studentenhuis. Daar zullen Charles Frail, Jonas David en Mensenkinderen (het nieuwe project van Bas van Nienes van Anderson) een akoestisch optreden geven. Te kort dag? Op 30 november doet de Warme Truine Tour Fort De Gagel aan.
Net als op Warme Truien Zondag, hopen de initiatiefnemers van de Warme Truien Tour'door middel van de bekende warme trui de bezoekers bewust te maken van klimaatverandering.

Albumpresentatie Bodypolitics
Live-events in de Vechtclub zijn schaars, dus hopelijk heb je nog een gaatje vanavond. Op vrijdag 11 november viert de uit Utrecht opererende band Bodypolitics dan de release van hun eerste album The Space of a Jump. Op hun Facebook beschrijven de Bodypolitics-leden hun muziek als melodieus, noise, melancholisch, hypnotiserend en nog veel meer. De zaal gaat open om 21.00 uur. De Vechtclub vind je bij winkelcentrum Overvecht, op Brailledreef 9.

In de studio met John Coffey

De Utrechtse punk rock ‘n’ roll band John Coffey bevindt zich momenteel in het Zweedse Stockholm voor de opnames van hun tweede, nog titelloze album. Samen met producer Pelle Gunnerfeldt (The Hives, Refused en Mando Diao) en Jag Jago, gitarist van The Ghost Of A Thousand, wordt in twee weken tijd de nieuwe cd op ‘band geramd’. “De eerste tracks staan er op en het wordt echt een retevette plaat”, aldus John Coffey-gitarist Afred van Luttikhuizen. Via YouTube gunt de band zijn fans een kijkje in de studio: