Kort Utrechts Popnieuws – week 44 Kort Utrechts Popnieuws – week 44

Deze week nieuws over onder anderen Spinvis, Cosmo V, Nobody Beats the Drum, Marten de Paepe en Pien Feith.

, Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Danibal

Kort Utrechts Popnieuws – week 44

Deze week nieuws over onder anderen Spinvis, Cosmo V, Nobody Beats the Drum, Marten de Paepe en Pien Feith.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Danibal ,

Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes en informatie - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws laten we in sneltreinvaart het laatste en leukste muzieknieuws van Utrechtse bodem de revue passeren, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder anderen Spinvis, Cosmo V, Nobody Beats the Drum, Marten de Paepe en Pien Feith.

Het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem

De redactie van 3VOOR12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws vind je het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem. Inclusief een exclusieve illustratie! Deze week nieuws over onder anderen Spinvis, Cosmo V, Nobody Beats the Drum, Marten de Paepe en Pien Feith. Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Spinvis en de Photoplayer
Maandag 7 november verschijnt het langverwachte nieuwe Spinvis-album Tot ziens, Justine Keller. Dinsdag 22 november speelt Erik de Jong in een uitverkocht Tivoli Oudegracht, maar voor wie niet zoveel geduld heeft: op donderdag 10 november verzorgt Spinvis een bijzonder en eenmalig optreden in Museum Speelklok. Met hulp van een Photoplayer - een eigenaardig muziekinstrument waarmee geluidseffecten voor stomme films werden gemaakt - uit de collectie van het museum maakt Spinvis angstaanjagende klanken bij een speciaal voor deze voorstelling geschreven griezelverhaal.
Tot ziens, Justine Keller staat overigens tijdelijk op de Luisterpaal.

Cosmo V gaat als een speer
De naam Cosmo V zal nog niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar daar zal ongetwijfeld de komende tijd verandering in komen. De jonge Utrechtse studente Cosmo Luhulima gaat namelijk als een speer! Ze is verkozen tot de 3VOOR12/Utrecht Selecteert van deze maand, heeft inmiddels een band om zich heen verzameld en vertrekt eind dit jaar naar Berlijn om daar haar debuutalbum op te nemen. Maar voor het zover is, maakt ze op 11 november haar podiumdebuut tijdens Lo Friday in de Kargadoor (samen met Akazeno en Allshallbewell), is ze op 15 november te bewonderen tijdens de tweede editie van Proeflokaal in Muziekhuis Utrecht (Loevenhoutsedijk 301) en is ze een van de grote beloftes tijdens de speciale Le Guess Who-editie van Club 3VOOR12/Utrecht 24 november in dB’s.

Halloween met Nobody Beats the Drum
Als Nobody Beats the Drum met een nieuwe video komt, is dat steevast een bijzondere belevenis. En de video voor de nieuwe EP Blood On My Hands vormt daar geen uitzondering op. Bandlid en regisseur Rogier van der Zwaag heeft samen met regisseur Will Georgi een 'old school horror slasher' gemaakt, die helemaal past bij het titelnummer én bij Halloween dat afgelopen maandag werd gevierd. Check de stijlvolle hoofdrol van Mister Rauw Joost van Bellen. Op de Blood On My Hands-EP staan verder remixes door Mason, dj Kypski en Electrophants.
 


Eerste namen Noorderslag
Noorderslag is hét showcase-festival dat een band kan maken of breken. Elk jaar wordt er dan ook weer met spanning uitgekeken naar de bands die geselecteerd worden (en welke dus niet!) om eind januari in Groningen te komen spelen. Vorige week heeft de Noorderslag-organisatie de eerste namen naar buiten gebracht. Tussen het vooralsnog selecte gezelschap bevinden zich de Utrechtse helden  Roosbeef, Blaudzun, De Avonduren en een sterke hiphop-afvaardiging met Freez, Mr. Polska en Ojajoh?!. Met Rats on Rafts en Light Light zijn er ook twee bands geselecteerd die je op 24 november kunt zien tijdens de speciale Le Guess Who?-editie van Club 3VOOR12/Utrecht.

Plaatwerk laat de liefde voor vinyl weer bloeien!
Afgelopen woensdag (2 november) vond in Hofman Café de eerste editie plaats van Plaatwerk. Dit moet dé plek gelegenheid worden voor vinylliefhebbers om samen te komen en favoriete albums met elkaar te delen. Het is de bedoeling dat bezoekers zelf hun platen meenemen, die door de Plaatwerk-dj’s ter plekke worden gemixt. De organisatoren zijn enthousiast: ''De elpee biedt fantastische kwaliteit, is duurzaam en er bestaat geen betere manier om je mee te laten slepen in de muziek. Een vorm van kwaliteit die we helaas aan het vergeten zijn. Plaatwerk gaat muziekliefhebbers uit Utrecht de mogelijkheid bieden hun liefde voor vinyl te delen, te vergroten en te verbreden op een muzikale avond voor alle genres." Nieuwsgierig geworden? De volgende Plaatwerk-avonden vinden plaats op 16 en 30 november, 14 en 28 december en 11 januari van 21.00 tot 00.00 uur in Hofman Café op Janskerkhof 17 te Utrecht. 

Pien Feith in de mix
Pien Feith heeft een remix-cd samengesteld van haar album Dance On Time. Voor dit album werkte zij onder meer samen met dj's Applescal, Fellow en Frietboer. Het album is gratis te downloaden op haar Bandcamp-pagina. "Het project begint eigenlijk een paar maanden geleden toen ik de eerste remix van Frietboer opgestuurd kreeg", zo vertelt Feith. "Kort daarop lag de mix van Sotu The Traveller op de deurmat. Zo volgden er steeds meer in de loop van het jaar. Ik vond het op een gegeven moment zonde om het maar op internet te laten verdwijnen. Zo kwam ik op het idee om het mooi te bundelen en het als geheel aan te bieden."
Feith, die net terug is van een maandje vakantie, geeft aan alweer voldoende materiaal te hebben voor een volgend album. "We hebben nog een paar shows in het najaar. We kijken bijzonder uit naar het optreden met Jamie Woon in de Melkweg, al begint het wel enorm te kriebelen en zijn we er echt weer aan toe om de studio in te duiken voor een nieuwe plaat. Daar beginnen wij in januari aan. Ik houd mij niet bezig met de vraag wanneer die dan klaar is. Hij is klaar, als ie af is!"Strepen in je Le Guess Who?-blokkenschema
Over vier weken staan alle Utrechtse podia weer in het teken van Le Guess Who? Vorige week heeft de organisatie de eerste versie van het blokkenschema bekendgemaakt. Er kan nog geschoven worden in tijden en locaties. Maar jullie hebben je markers waarschijnlijk al te voorschijn gehaald om te kijken wat de beste routes zijn en waar en hoe laat je favoriete bands optreden... De officiële Le Guess Who?-festivalgids is inmiddels te vinden bij alle festivallocaties en bij diverse podia en platenzaken in de grotere steden. Een online versie vind je hier. En beluister, om alvast in de  stemming te komen, deze Le Guess Who?-playlist op Spotify.

Nieuwe video Marten de Paepe opgenomen in Metaalkathedraal
Bijna twee maanden na zijn releaseshow in EKKO heeft de sympathieke Marten de Paepe de tweede single van zijn nieuwe album Boskoop uitgebracht. ‘What You Need This Silence For’ is opgenomen in de sfeervolle Metaalkathedraal, waar in juli ook de eerste 3VOOR12/Utrecht op Bedevaart plaatsvond.Niki Romijn covert Kate Bush
Dol op tapas én op Kate Bush? Een vreemde combinatie wellicht, maar als het water je nu al in de mond loopt, moet je aanstaande zondag 6 november zeker afreizen naar het Beauforthuis in Austerlitz (vlakbij Zeist). Vanaf half zes kun je namelijk genieten van tapas en een optreden van Niki Romijn, die nummers van Kate Bush vertolkt. Romijn houdt het klein en begeleidt zichzelf op piano, gitaar en harmonica. Het werk van Kate Bush krijgt hierdoor een heel andere dimensie. Samen met bassist Erik Robaard en violist Friedmar Hitzer laat Niki Romijn horen dat de muziek van Kate ook in het klein groots kan zijn.

Celestial Season weer bij elkaar
De Nederlandse doom- en stonerformatie Celestial Seaon is weer terug van weggeweest. De band werd in 1991 opgericht en maakte vooral naam met het imponerende tweede album Solar Lovers uit 1995. In 2002 maakte de band bekend te stoppen. Bijna tien jaar later is Celestial Seaon nieuw leven ingeblazen. Gitarist Pim van Zanen: "Dit is het moment om Solar Lovers een tweede kans te geven op het podium." Naast Olly Smit, Jacques de Haard en Rob Snijders, keert ook violiste Jiska ter Bals terug. Voor een Utrechts tintje zorgt grunter George Oosthoek (Orphanage, Kutschurft), die de plek inneemt van zanger Cyril Crutz. Op de bandsite is een nieuwe versie te vinden van de track ‘Decameron’.

Tweede editie Quakevijver
Een week na de eerste editie van ‘Ongekend Talent presenteert: Quakevijver’ is het vizier alweer gericht op de tweede editie, die plaatsvindt op dinsdag 8 november. Deze editie zal in het teken staan van het genre rock. Uit ruim honderd inzendingen via het muziekplatform Ongekend Talent (NCRV) hebben vijf muziekmanagers in opleiding Evant Garden en Kay geselecteerd als de beste acts voor deze editie. Quakevijver is een project van vijf studenten aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in samenwerking met Ongekend Talent, waarbij muzikanten de kans krijgen zich in muziekcafé ’t Oude Pothuys aan een groot publiek te presenteren. Geïnteresseerde muzikanten kunnen zich via de website van Ongekend Talent aanmelden. Deze tweede editie begint om 21.20. De toegang is overigens gratis.

De zoektocht van Kyteman
Zaterdag 19 november gaat de documentaire Kyteman. Now What? in première. Een fascinerende documentaire van Menna Laura Meijer over muzikant Colin Benders, beter bekend als Kyteman. Meijer volgt de onrustige creatieve zoektocht van Colin Benders naar nieuwe muziek. Zo vraagt zij zich af waarin voor hem de bron van zijn muziek ligt. De documentaire is officieel geselecteerd voor de IDFA Play Competition for Music Documentary. Zaterdag 19 november vindt de wereldpremière plaats om 16:00 uur in Tuschinski 1 in Amsterdam. Vanaf 1 december is de documentaire te zien in diverse filmtheaters.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht