Impakt Festival 2011 verlegt muzikale grenzen Impakt Festival 2011 verlegt muzikale grenzen

Van voodoo- en Wintirituelen tot juke/footwork en hiphop

, Tekst: Arnold le Fèbre & Renate van Roosmalen / Foto’s: Martin Jan Gaasbeek & Roy Wolters

Impakt Festival 2011 verlegt muzikale grenzen

Van voodoo- en Wintirituelen tot juke/footwork en hiphop

Tekst: Arnold le Fèbre & Renate van Roosmalen / Foto’s: Martin Jan Gaasbeek & Roy Wolters ,

Ooit begonnen als ‘festival voor experimentele kunst’ is het Utrechtse Impakt Festival de afgelopen 23 jaar uitgegroeid tot een grensverleggend multidisciplinair festival. De 2011-editie genaamd Right To Know vond vorige week plaats en stond in het teken van de dilemma’s van onze informatiemaatschappij. Wij namen een kijkje bij het muzikale gedeelte van het festival, waarbij contact met het goddelijke centraal stond.

Van voodoo- en Wintirituelen tot juke/footwork en hiphop

Ooit begonnen als ‘festival voor experimentele kunst’ is het Utrechtse Impakt Festival de afgelopen 23 jaar uitgegroeid tot een multidisciplinair festival, dat de kritische vinger aan de pols houdt van de samenleving en van de toenemende invloed van de media. Onder de noemer Right To Know stond het festival dit jaar stil bij de dilemma’s die het gevolg zijn van een maatschappij waarin data een steeds belangrijkere rol spelen. Van samenzweringstheorieën en cover-ups tot de kleine Facebook-lettertjes en digitale dissidenten.

Allemaal leuk en aardig, maar wij 3VOOR12/Utrechters gaan natuurlijk in de eerste plaats op zoek naar muziek. En dat was er, in de vorm van twee 'Hidden Riddems'-avonden in Theater Kikker. Tijdens ‘Hidden Riddims, part 1: Sacral Ceremonies’ werd je ondergedompeld in onder meer de ritmes en geluiden van de muziek achter de voodoo, de Winticeremonies en de Zuid-Amerikaanse religieuze beweging Candomblé. Was die avond nog veelal bedoeld voor het hoofd, tijdens de tweede avond ‘Hidden Riddims, part 2: Footwork Freak Out’ mochten de voetjes van de vloer. Dj’s Rashad en Spinn van het Chicago Footwork Movement, de Brabantse Astroposer en onze eigen Krampfhaft lieten een ‘op crunk en ghettotech gebaseerde barrage van click, breaks en samples’ op de luisteraar los.

Het klonk in ieder geval interessant genoeg om eens een kijkje te nemen – hoewel we eerlijk gezegd niet altijd zo goed wisten wat het muzikale programma met het overkoepelende thema te maken had. Een fotoverslag.

Gezien: Hidden Riddims, part 1: Sacral Ceremonies & Hidden Riddims, part 2: Footwork Freak Out tijdens Impakt Festival 2011, respectievelijk donderdag 3 en vrijdag 4 november 2011 @ Theater Kikker, Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht