Eerste Onder Invloed-avond deze week in EKKO

Onder Invloed slaat na tweeënhalf jaar de vleugels uit

Tekst: Casper Sikkema ,

Drie jaar geleden kocht Matthijs van der Ven een filmcamera. Hij had nog nooit gefilmd, maar wel een goed idee. Inmiddels bestaat zijn videoproject Onder Invloed tweeënhalf jaar, start donderdag een serie live-avonden in EKKO en moet dit jaar Het Grote Onder Invloed Boek verschijnen. "Ik heb het altijd maar gewoon gedaan, dingen uitgeprobeerd."

Onder Invloed slaat na tweeënhalf jaar de vleugels uit

Onder Invloed is het project van freelance-journalist en oud- 3VOOR12/Utrecht-redacteur Matthijs van der Ven (25). Bands mogen voor de camera hun favoriete nummers voor de camera spelen en dat blijkt vaak een goed idee. Het concept leverde al talrijke hoogtepunten op en is inmiddels uitgegroeid tot veel meer dan een idee rond een statief, een camera en een bevlogen muzikant die zijn helden covert. Deze week start de eerste avond van een serie van vier in EKKO: een succesvolle live-avond die UROCK de afgelopen twee jaar al vol deed stromen. Na ook al een speciale reeks in het Zwolse Hedon en een nog dit jaar te verschijnen boek dendert de Onder Invloed-trein succesvol door. Hoog tijd om Matthijs van der Ven eens een paar intelligente dingen te vragen.

Waarom Onder Invloed?
"Het basisidee ontstond drie jaar geleden, op Sziget. Ik las daar Kronieken van Bob Dylan en noteerde alle namen van die bevriende muzikanten met wie hij toen optrad. Ik kende ze niet en heb ze thuis allemaal opgezocht. Toen bedacht ik dat het ontdekken van muziek vaak zo gaat. Je leert een artiest kennen en omdat die artiesten dan weer verwijzen naar anderen, duik je steeds dieper in de muziek." Van der Ven koopt een camera en vraagt bevriend singer-songwriter Lukas Batteau zijn lievelingsliedjes te zingen. Hierna gaat het snel: op dit moment staan er zo’n zeventig sessies online met de top van de vaderlandse indie, maar ook met een paar mooie internationale namen.

Hoe lukte het je om vanaf het begin al die mooie namen te strikken?
"Ik kende dankzij mijn activiteiten voor 3VOOR12 al wat muzikanten, hen heb ik in eerste instantie benaderd. Verder was het vooral een kwestie van veel bellen en mailen. Eigenlijk ging het vanaf het begin hard. Na vier sessies moest ik al bands afwijzen. Daar ben ik altijd redelijk streng in geweest. Ik wil gewoon goede bands hebben. En ik moet er ook de tijd voor hebben uiteraard."

Dat laatste, tijdgebrek, is voor Van der Ven een confronterend en vaak frustrerend probleem. Na een zware, zinloze mishandeling waarbij onder meer zijn kaak werd gebroken, kent hij al zes jaar geen dag zonder pijn.Van der Ven heeft de hoop op een pijnvrije toekomst eigenlijk al opgegeven. Een ontelbare reeks van fysio’s heeft zijn rugproblemen verminderd, maar de pijn in zijn nek blijft.
"Ik zit eigenlijk altijd met een tijdsprobleem. De ene helft van de tijd heb ik teveel pijn om te kunnen werken, de andere helft ben ik bezig met het inhalen van de achterstand. Binnenkort krijg ik een MRI-scan, die heb ik nog nooit gehad. Misschien komt daar iets uit, maar eerlijk gezegd denk ik dat ik altijd met pijn zal moeten leven.’ Van der Ven heeft de laatste twee jaar veel opzij gezet om Onder Invloed tot een succes te maken. De voortdurende pijn in combinatie met een aandachtvretend project als Onder Invloed en een bestaan als freelancer (er moet ook brood op de plank), eisen geregeld hun tol. "Ik zal nooit op een redactie kunnen werken, daarvoor ben ik simpelweg te vaak ziek. Vrijwel al het geld dat ik verdien, gaat weer terug in Onder Invloed. De meeste mensen gaan met het geld dat ze verdienen op vakantie. Ik koop er treinkaartjes en videotapes van. En dan is het nog steeds balanceren op een dun koord. Als mijn camera nu stukgaat, heb ik geen geld om een nieuwe te kopen."

Had je toen je begon al het idee dat je Onder Invloed kon uitbreiden naar dat wat het nu is geworden?
"De live avonden lagen redelijk voor de hand. Ik kwam geregeld in UROCK, er werden ook al  Livingroom78-avonden georganiseerd en de eigenaar was enthousiast. Het was de perfecte plek om lekker low-key te beginnen. Er stonden artiesten van Tivoli-formaat die je normaal nooit in zo’n setting zou zien." Dat er dit jaar ook een Onder Invloed boek uit zal komen, ervaart Van der Ven als een droom die uitkomt. Al moet er eerst nog hard worden gewerkt voordat die droom echt werkelijkheid wordt. De achterstanden die hij door zijn fysieke klachten oploopt, hebben de planning voor het boek nogal vertraagd. "Er zit al behoorlijk wat schot in, maar ik moet nog een paar verhalen afschrijven. Ik hoop nu dat het na de zomer klaar is."

Wat waren voor jou hoogtepunten in tweeënhalf jaar Onder Invloed?
"Damien Jurado was een heel bijzondere sessie. Maar ook op de periode waarin ik in twee maanden tijd sessies met Lucky Fonz III, Marien Dorleijn, Anne Soldaat, Jelle Paulusma en Simon Angel opnam kijk ik met veel tevredenheid terug. In de toekomst hoop ik nog een sessie met Belle & Sebastian te doen en Ray LaMontagne staat volgende maand in Tivoli. Ik zou graag een sessie met hem opnemen, dat zou ook heel mooi zijn."

Je hebt een bijzondere band met Glasgow. Je bent er zelfs naartoe gegaan om een serie Onder Invloed sessies te maken. Wat is er zo mooi aan de scene in Glasgow? 
"Het is een creatieve, eigenzinnige scene zonder de hypes of trendvolgers die Engeland zo domineren. De gedeelde basis is de Schotse rootsmuziek en tijdens mijn trip van maart 2009 heb ik samen met Ro Halfhide in een week vijftien sessies opgenomen. We hebben daar in oefenruimtes, studio’s en zalen veel verschillende bands ontmoet en wat me opviel was dat ze allemaal zo gedreven zijn. Biff Smith de zanger van The Starlets heeft op dit moment gewoon drie baantjes tegelijk om het volgende album te kunnen bekostigen. Ik heb veel respect voor die instelling."

Donderdag 20 januari is de eerste Onder Invloed avond in EKKO. Maarten Kooijman (ex-Johan) zal er zijn eerste solo-show doen. Ook op het affiche: Awkward I en het Schotse Three Blind Wolves. Kaarten zijn online te bestellen of kunnen aan de deur worden gekocht. Zaal open: 20.00 uur.