Kort Utrechts Popnieuws – week 50 Kort Utrechts Popnieuws – week 50

Deze week nieuws over onder meer Symphonica Elektronica 2012, Grasnapolsky, Ogri Ai en Cuby + Blizzards.

, Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Danibal

Kort Utrechts Popnieuws – week 50

Deze week nieuws over onder meer Symphonica Elektronica 2012, Grasnapolsky, Ogri Ai en Cuby + Blizzards.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre / Illustratie: Danibal ,

Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes en informatie - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws laten we in sneltreinvaart het laatste en leukste muzieknieuws van Utrechtse bodem de revue passeren, inclusief een leuke illustratie. Deze week nieuws over onder meer Symphonica Elektronica 2012, Grasnapolsky, Ogri Ai en Cuby + Blizzards.

Het leukste muzieknieuws van Utrechtse bodem

De redactie van 3VOOR12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen. In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws vind je het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem. Inclusief een exclusieve illustratie! Deze week nieuws over onder meer Symphonica Elektronica 2012, Grasnapolsky, Ogri Ai en Cuby + Blizzards. Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl!

Trentemøller headliner Symphonica Elektronica 2012
Gezien het succes van de eerste editie van Symphonica Elektronica (SETFEST) kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Op 12 mei vindt aan de Haarrijnse Plas de tweede editie plaats van dit festival voor vooruitstrevende elektronische muziek. Deze week heeft de organisatie de eerste headliner voor 2012 bekend gemaakt: Trentemøller.
Speciaal voor de koude kerstdagen heeft SETFEST nu een tijdelijke actie. In zeer beperkte oplage zijn er via www.setfest.nl 250 speciale kersttickets te verkrijgen voor de introductieprijs van €27,50 in plaats van de reguliere prijs van €35. De laatste informatie over line-up, winacties en tickets vind je op Facebook, Twitter of op de website.Perfect 20//11
Lijstjes, lijstjes, lijstjes. We ontkomen er niet aan en doen er zelf ook dapper aan mee. Ook Niels Aalberts heeft op zijn blog EHPO de 20 beste albums van dit jaar op een rij gezet. Niet alleen volgens hemzelf, maar ook volgens 103 anderen. Op één staat Bon Iver met Bon Iver, op de voet gevolgd door The Black Keys met El Camino. En op de nummers 3 en 4 niemand minder dan Eefje de Visser met De Koek en Spinvis met Tot Ziens, Justine Keller. Bekijk de hele lijst hier en luister dan meteen naar de Perfect 20//11 met tracks van de 20 beste platen van '11, die Aalberts en consorten hebben samengesteld.

Ed Sanders: dans en popmuziek
De Dansers is het jeugddansgezelschap voor Midden-Nederland. In een opwelling is er onder de vleugels van De Dansers een band van muzikanten en dansers opgestaan. Alleskunners die spelen, delen, dansen en vechten, op zoek naar echte beleving. Zij noemen zich Ed Sanders. Gedurende het hele jaar worden in wisselende samenstelling voorstellingen gegeven. Een samenwerkingsverband dat ‘alle ongebruikelijke, onvoorziene situaties aangrijpt als kans om een alledaagse omgeving om te toveren tot een eigen theatrale speeltuin’. Singer-songwriter Guy Corneille, Daan Crone en Hans Vermunt (o.a. Kyteman's Hiphop Orkest) vormen het muzikale brein achter Ed Sanders. Je kunt Ed Sanders zien op 28 en 29 december tijdens het Wintercafé in de Reuzenhal, de eigen theaterloods in Overvecht. Op 4 en 5 januari spelen ze in Theater Kikker en op 6 januari in Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort.

Toch nog een tweede editie van Grasnapolsky
Vorig jaar rond deze tijd maakten we ons op voor de eerste editie van Grasnapolsky, het festival dat je binnenstebuiten bracht. Zoals de video hieronder treffend laat zien was het erg geslaagd. We keken dan ook al reikhalzend uit naar de tweede editie, maar het bleef angstvallig stil. Tot begin deze week. Toen maakte de organisatie bekend dat er toch een tweede editie komt. Op 15 en 16 december 2012 vindt er wederom een Grasnapolsky Wintereditie plaats op een mooie locatie, inclusief overnachtingen. Dat is nog ver weg, maar gelukkig kun je binnenkort alvast geniet van een Grasnapolsky-voorproefje, Op 15 januari 2012 vindt er tijdens de ‘Culturele Zondag Nieuwjaarsduik A of B’ namelijk een Grasnapolsky Special plaats in het Stone Hotel in hartje Utrecht. In een hotelkamer, woonkamer, wc of douche van het Stone Hotel word je voor de keuze gesteld: A of B. Tussen 13.00 en 17.30 uur zijn er optredens van Beloki, Riverdistrict, Lotte van Dijck en van de dichters Daniël Vis en Jelle Ijntema. Als afsluiter vindt er een afterparty plaats in café Het Licht, waar dj Miss Trudy haar platen zal draaien.Nuestros Derechos brengt debuut uit
Na de EP Struggling with the Dark (2008) en de split-cd Split 'em All (2005) brengt de Utrechtse metalformatie Nuestros Derechos eindelijk zijn langverwachte debuutalbum Adrift uit. Omdat de wereld volgens de band in crisis is, belichamen de nummers een sombere kijk op de mensheid. Het album verschijnt in een beperkte oplage van 500 handgenummerde exemplaren. Exemplaren zijn te bestellen via Denim and Leather Records, de website van de band, maar je kunt ook kiezen voor de digitale versie via iTunes, Bandcamp, Amazon en andere downloadsites.

Muzikaal ontstressen tijdens kerstkoopavond
De sinterklaasstress is nog niet achter de rug of er begint al weer een nieuwe wedloop om vóór de kerstdagen alle cadeaus, eten en drinken in huis te hebben. Om tijdens één van die koopavonden de nodige rust in te bouwen, organiseren Habek en Staplab de Utrecht Instore Galore. Op de speciale koopavond van woensdag 21 december 2011 creëren ze in de binnenstad een aantal rustplekken waar je onder het genot van kunst eens even bij kunt komen van alle hectiek. Bij Lock & Load, Plato, ‘t Hoogt en ILL, kan je naast de winkel of het café ook genieten van muziek en grafische vormgeving. Bij Lock @ Load staan DJ Propo en Hersenschade (die meteen hun EP releasen). Singer/songwriters Aafke Romeijn en Gijs van der Voorst spelen in ’t Hoogt. Nouveau Riche beatsmaker Boaz van de Beatz staat in ILL. In Plato geen livemuziek maar wel tekeningen van Vera van Groos. Ook levert je bezoek je nog eens leuke aanbiedingen op. Beter! Meer informatie op Staplab.

Ogri Ai wint publieksprijs Grote Prijs van Nederland
De provincie Utrecht kende dit jaar twee deelnemers aan de finales van de Grote Prijs van Nederland: Ogri Ai in categorie hiphop en The Pikeys bij Rocl/Alternative. Helaas gingen ze er geen van beiden met de hoofdprijs vandoor. Maar Ogri Ai sleepte samen met zijn producer Jaystar wél de publieksprijs in de wacht. Hij is daarmee de derde hiphopact uit Amersfoort die dat in de laatste tien jaar voor elkaar krijgt. Dat vierden ze nog diezelfde avond (of bete gezegd:, nacht) met een optreden tijdens de afterparty van het Per Expressie festival in De Kelder. Check hier het gesprek dat we in de week voor de finale met hem hadden.

Cuby & the Blizzards in het Centraal Museum
Omdat hij in 2011 25 jaar bij het Centraal Museum werkt, had art handler Henny Duenk recht op een receptie. Hij wilde echter liever zelf een tentoonstelling maken over een zelfgekozen onderwerp. En dat mocht. Het onderwerp is Nederlands bekendste bluesband Cuby & the Blizzards, waar Duenk groot fan van is. Op de bovenkapel van het museum stelde hij zijn persoonlijke tentoonstelling over Cuby & the Blizzards samen, met onder meer filmpjes van optredens, interviews en een documentatie. Verder kun je je vergapen aan een bandopstelling met het originele drumstel van Hans Waterman, uitgeleend door het Cuby & the Blizzards Museum te Grolloo. De nadruk ligt op de periode 1965-1972. Kijk op de site van het Centraal Museum voor meer informatie.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht