Weekagenda week 33 (met kaarten te winnen voor Supernatural’s Dikke Vette Funky festival!)

Biton Open Air, Timber Timbre, DJ Kypski met strijkkwartet Matangi, Supernatural Dikke Vette Funky Festival, The Cave Singers

Tekst: Marc van der Laan ,

Voor iedereen die niet naar Lowlands of Pukkelpop gaat - of wel gaat en alvast in de stemming wil komen - hebben we zoals altijd het muzikale aanbod in Utrecht van deze week op een rij gezet. Om het voor de thuisblijvers óók leuk te maken geven we 2 x 2 kaarten weg voor Supernatural’s Dikke Vette Funky festival.

Biton Open Air, Timber Timbre, DJ Kypski met strijkkwartet Matangi, Supernatural Dikke Vette Funky Festival, The Cave Singers

De laatste weken van augustus: het hoogtepunt qua dance-festivals is bijna voorbij en er vindt en hausse aan popfestivals plaats. Sommige van jullie zijn net terug van Haldern en maken zich al weer klaar om naar Lowlands of Pukkelpop te gaan. Voor de thuisblijvers hebben we het muzikale aanbod van deze week op een rij gezet. Om het voor hen óók een beetje leuk te maken geven we 2 x 2 kaarten weg voor Supernatural’s Dikke Vette Funky festival.


Wanneer: woensdag 17 augustus 2011
Wat: Biton Open Air (van 17.15 uur tot ca. 22.30 uur)
Waar: Zocherpark, tegenover Lucas Bolwerk 16
Wie: Biscuits, The Dance, Striking Justice, Death Letters e.a.
Schade: gratis

Waarom: Op het moment van verschijnen van deze weekagenda zijn de UITdagen alweer in volle gang. Maar om eerlijk te zijn: het muziekprogramma is wat karig. Nederlandstalige krakers, coverbands of overjarige discostampers doen het vooral goed. Een beetje afwisseling is dan wel welkom. Gelukkig is er dan Biton Open Air. Al jaar en dag organiseert de progressieve studentenvereniging aan het Lucas Bolwerk een festival in het Zocherpark, recht tegenover de sociëteit. Helemaal goed is dat ze daarbij ook lokale bands en dj’s op het affiche zetten. Dit jaar zijn dat onder andere Biscuits en The Dance. Headliner is het Dordtse duo Death Letters dat de bluesrock, van hun positief ontvangen debuutalbum, op het nieuwe album ingeruild heeft voor een meer op indie, post- en emorock gebaseerd geluid. Het tijdschema van Biton Open Air staat op Biton's site.


Wanneer: woensdag 17 augustus 2011
Wat: sfeervolle folkblues
Waar: Tivoli de Helling
Wie: Timber Timbre
Schade: € 12

Waarom: De muziek van de Canadese folkbluesband Timber Timbre kruipt onder je huid. De tot het bot gestripte trage nummers bevatten meestal niet meer dan een beat, hier en daar een akkoord en een melodielijn die steeds terug komt. Samen met de aangrijpende stem van Taylor Kirk creëert het drietal een duistere, dreigende maar ook meeslepende sfeer. Luister naar hun laatste album Creep On Creepin' On (deze week nog te horen op de 3VOOR12 Lowlands-luisterpaal) en laat je meevoeren naar een ander universum.


Wanneer: vrijdag 19 augustus 2011
Wat: Scrassic: live scratching, klassieke en elektronische muziek
Waar: Beauforthuis, Austerlitz (vlakbij Zeist)
Wie: DJ Kypski met strijkkwartet Matangi
Schade: € 15

Waarom: C-Mon & Kypksi doet het even wat rustiger aan maar dat geldt niet voor de afzonderlijke bandleden. Een aantal van hen speelt met de Utrechtse hiphop-legende 6 Of Your Best Friends tijdens de jubileummaand van EKKO. DJ Kypksi lichtte in januari bij 3VOOR12 een paar van zijn plannen toe en in mei bleek niet alleen dat hij deel zou gaan uitmaken van de liveband van Caro Emerald maar ook dat hij opnieuw zou gaan samenwerken met het klassiek geschoolde Matangi Kwartet. Op dat moment zou het publiek pas aan het eind van dit jaar iets van de samenwerking kunnen zien. Blijkbaar was de hernieuwde samenwerking vruchtbaar want aanstaande vrijdag al is het Beauforthuis in Austerlitz de passende locatie voor de primeur van Scrassic: een combinatie van live scratching, klassieke en electronische muziek. Hoe dat klinkt? Zo dus ...
Wanneer: zaterdag 20 augustus 2011
Wat: Supernatural Dikke Vette Funky Festival
Waar: Utrecht, Strand Oog in al
Wie: Kraak en Smaak, eric de man, LTJ Bukem
Schade: € 25

Waarom: Op het Utrechtse stadsstrand kun je ieder weekend genieten van muziek in zomerse sferen, maar af en toe wordt er ook grootser uitgepakt. Het festival Supernatural staat voor wat meer funky, diepe en exotische muziek. Ook voor disco en jazz kun je er terecht. Het Dikke Vette Funky Festival is een goede afwisseling voor het rijke technoaanbod in Utrecht. Kies uit een van de drie podia, met uiteraard een tropische cocktail in de hand.

Maar dat is niet alles, 3VOOR12/Utrecht geeft 2 x 2 kaarten weg voor Supernatural's Dikke Vette Funky festival! Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is voor donderdag 18 augustus om 23:57 een mail te sturen naar prijsvraag@3voor12utrecht.nl met je naam en e-mailadres. Winnaars krijgen via e-mail bericht.


Wanneer: zondag 21 augustus 2011
Wat: indiefolk
Waar: dB’s
Wie: The Cave Singers en This Leo Sunrise
Schade: € 8

Waarom: De indie slowcore van het onvolprezen This Leo Sunrise is sowieso een goede aanleiding om de deur uit te gaan. Helemaal wanneer het hoofdprogramma bestaat uit The Cave Singers. Dit trio uit Seattle is na twee ingetogen albums indiefolk-albums op het nieuwe album No Witch opgeschoven richting stevigere countryfolk. De zou wel eens de invloed van producer Randall Dunn (o.a. SunnO))) en Black Mountain kunnen zijn. Het resultaat is een album dat varieert tussen rustige indiefolk en stevige countryfolk. Wat gelukkig gebleven is, is het rafelige randje dat de band onderscheidt van andere hedendaagse folkbands. In Amerika zijn ze het vaste voorprogramma van Fleet Foxes. Met hun wonderschone intense nummers lijken ze klaar om dezelfde stap te zetten als hun beroemde stadgenoten. Het optreden in dB’s is zou wel eens je laatste kans kunnen zijn om ze in een kleine zaal te zien. Uitchecken dus!