Weekagenda week 31

In Vervoering, UTALPO, Dir en Grey, The Dillinger Escape Plan

Tekst: Marc van der Laan ,

Omdat de meeste podia nog midden in hun zomerstop zitten lijkt het een rustig popweekend te worden in Utrecht. Maar schijn bedriegt. Zaterdag en zondag kun je voor je muzikale shot terecht bij festival In Vervoering. En er is meer …

In Vervoering, UTALPO, Dir en Grey, The Dillinger Escape Plan

Omdat de meeste podia nog midden in hun zomerstop zitten lijkt het een rustig popweekend te worden in Utrecht. Maar schijn bedriegt. Zaterdag en zondag kun je voor je muzikale shot terecht bij festival In Vervoering. Als we het akoestische optreden dat Aestrid vrijdag in The Village Coffee & Music meetellen, kunnen we zelfs spreken van een weekendvullend programma. Wie dat nog te rustig vindt moet op zondag naar Tivoli. In de Oudegracht speelt de J-Rock band Dir en Grey en in De Helling zorgt The Dillinger Escape Plan voor een stevige portie mathcore.


Wanneer: zaterdag 6 en zondag 7 augustus 2011
Wat: In Vervoering
Waar: Korte Minrebroederstraat (zaterdag, vanaf 16.00 uur) en Park Lepelenburg (zondag, vanaf 14.00 uur)
Wie: o.a. Novack, Riverdistrict, No Ninja Am I, Joast, Homemade Empire, Marten de Paepe, Harold K en Woods on Fire
Schade: gratis

Waarom: In een paar jaar tijd is festival In Vervoering uitgegroeid tot één van de leukste festivals van Utrecht. Een feit dat hen vorig jaar een nominatie heeft opgeleverd voor de Nationale Evenementenprijzen. Ondanks een groei in programmering en bezoekersaantallen slaagt het festival er tot nu steeds in om de kleinschaligheid en intimiteit vast te houden. Met optredens van onder andere Novack, Joast, Eins, Zwei Orchestra, Aestrid, Riverdistrict, Rachèl Louise en Marten de Paepe biedt In Vervoering zoals altijd weer een mooi overzicht van opkomende talenten en meer gearriveerde bands uit de Utrechtse muziekscene. Maar In Vervoering is meer dan het zoveelste popfestival. Op bijzondere podia als paardenwagens, caravans, bakfietsen, sloepen en vouwwagens krijg je intieme optredens van de bands en singer-songwriters. En als je even genoeg muziek hebt gehoord kun je je ook nog in vervoering laten brengen door beeldende kunst, theater, poëzie en literaire wandelingen.

Zaterdag vinden de optredens plaats op de Korte Minrebroederstraat (het plein tegenover café de Zaak) en de dag erna is Park Lepelenburg vanaf 14.00 uur het domein van het festival. Op zondag zijn er ook bijzondere akoestische sessies in het Spoorwegmuseum van singer-songwriters Marten de Paepe en Marlon Penn. In onze eigen 3VOOR12/Utrecht-caravan kun je luisteren naar akoestische sessies van Novack, Riverdistrict en Joast. Omdat de capaciteit van de caravan beperkt is, zijn de sessies ook op een speciale 3VOOR12/Utrecht-luisterpaal te volgen.

Op vrijdag kun je al een kleine preview van het festival krijgen: dan geeft Aestrid een akoestisch optreden in The Village Coffee & Music in de Voorstraat.

De blokkenschema’s voor beide dagen zijn te vinden op de site van In Vervoering. Op Spotify vind je een speciale In Vervoering Playlist, zodat je je lekker 'in kan luisteren'.

En om helemaal in de stemming te komen kun je hieronder nog even kijken naar onze impressie van de geslaagde editie van vorig jaar.

Wanneer: zaterdag 6 augustus 2011
Wat: lancering UTALPO
Waar: café Willem Slok
Schade: niks

Waarom: UTALPO is een clip-archief voor Utrechtse Alternatieve Popmuziek. Op YouTube worden clips verzameld over 50 jaar popmuziek uit Utrecht en omstreken, die elders niet te vinden zijn. Zaterdagmiddag wordt UTALPO officieel gelanceerd om 16.00 uur in Café Willem Slok. Daar zijn veel van de clips te zien en kun je materiaal inleveren voor een clipje op UTALPO.


Wanneer: zondag 7 augustus 2011
Wat: J-Rock
Waar: Tivoli Oudegracht
Wie: Dir en Grey
Schade: € 25

Waarom: J-Rock is een verzamelnaam voor verschillende soorten rockmuziek uit, je raad het al, Japan. Bijna ongemerkt is Tivoli uitgegroeid tot de J-Rock-tempel van Nederland. Begin juli gaf X Japan een exclusief concert voor een uitverkochte zaal in Tivoli Oudegracht en op 20 september staat de Visual Kei-band Nega in De Helling. Maar voor het zover is staat zondag Dir en Grey op het podium aan de Oudegracht, dezelfde zaal waarnaar hun optreden van twee jaar geleden vanwege de grote belangstelling verplaatst moest worden. Met een combinatie van nu-metal, alternatieve rock, deathmetal en avantgarde prog staan ze garant voor een harde maar diverse avond.


Wanneer: zondag 7 augustus 2011
Wat: mathcore
Waar: Tivoli de Helling
Wie: The Dillinger Escape Plan en Otis
Schade: € 18

Waarom: In bijna 15 jaar tijd heeft The Dillinger Escape Plan zich opgewerkt top de top van mathcorebands. Naar aanleiding van hun laatste album Ire Works zijn ze al de ‘de Radiohead van de metalcore’ genoemd. Een nieuw album komt er pas in 2012 maar tot het zover is kun je zondag genieten van één van de intense liveshows waar de band ook bekend om staat.
Het voorprogramma wordt verzorgd door de West-Brabantse hardcoreband Otis die met ‘Stupidity Afloat’ op de eenentwintigste Hollandse Nieuwe compilatie van 3VOOR12 staan.