SD 2011: Tying Tiffany en Faderhead zijn prima alternatief voor Classic Sunday

Italiaanse Siouxie en Duitse electroband sluiten SD 2011 in stijl af

Tekst: Das Bob / Foto's: Martien Janssen en Jorg Roosma ,

Op de laatste dag van SD 2011 zijn alle ogen gericht op ‘Classic Sunday’. Daardoor dreigen acts die op hetzelfde moment op een andere locatie dan Tivoli Oudegracht staan een beetje ondergesneeuwd te worden. De bezoekers die desondanks de tocht naar De Helling hebben gemaakt, kunnen met een gerust hart zeggen dat hun zondag ook geslaagd was.

Italiaanse Siouxie en Duitse electroband sluiten SD 2011 in stijl af

De  laatste dag van Summer Darkness 2011 staat in het teken van ‘Classic Sunday’. Drie grensverleggende bands uit de jaren '80 (Neon Judgement, Nitzer Ebb en Killing Joke) zullen in Tivoli het festival op waardige wijze afsluiten. Daar komt ongetwijfeld een hoop publiek op af, maar daardoor dreigen acts die op hetzelfde moment in Tivoli De Helling staan een beetje ondergesneeuwd te raken.

Een van die acts is Tying Tiffany. Deze Italiaanse zangeres / actrice / EBM-discjockey presenteert zichzelf als de bastaarddochter van Johnny Rotten en een pornomodel, waardoor zij meteen al de aandacht op zich wist te vestigen. Na eerst in allerlei indierock-bands te hebben gespeeld, besloot zij in 2005 de elektronische kant op te gaan. Geen slechte keuze, want het leverde haar een plek op in het voorprogramma van onder andere Iggy Pop, dEUS en Alec Empire. 

Live is Tying Tiffany zowel qua uiterlijk als qua zang een reïncarnatie van Siouxie Sioux. Gelukkig beschikt zij over genoeg eigen smoel om geloofwaardig over te komen. Tiffany is een niet onverdienstelijke zangeres die de halfvolle zaal zowel onderkoeld zingend als hysterisch krijsend weet te bekoren. Samen met twee gitaristen combineert zij gothic rock, new wave en synthipop met straffe EBM-beats. Depeche Mode, Sisters Of Mercy, New Order, noem ze maar op. Het wordt allemaal in de blender gegooid en in smaakvolle brokken van drie minuten aan het publiek geserveerd.

Vooral bij nummers als ‘Black Neon’ en ‘Lost Way’ pakt dat goed uit, maar wanneer Tiffany zich aan digital hardcore waagt wordt duidelijk dat zij dat beter aan Atari Teenage Riot over kan laten. Gelukkig zijn deze nummers in de minderheid, waardoor er aan het einde van het optreden van een geslaagd SD-debuut gesproken kan worden.

Daarna is het de beurt aan Faderhead om het festival (althans in De Helling) af te sluiten. In 2006 was deze zanger / electro-producer uit Hamburg voor het eerst in Utrecht te bewonderen en sindsdien is hij regelmatig teruggekeerd om zijn fans te plezieren. En die worden niet teleurgesteld, want Faderhead weet hoe je een feestje moet bouwen.

Naast zanger Faderhead zorgen drie fraaie exponenten van het mannelijk geslacht voor de muzikale omlijsting. Ook nemen zij een niet onaanzienlijk deel van de publieksparticipatie voor hun rekening. Het publiek wordt op alle mogelijke manieren (soms op het kruiperige af) bij de show betrokken, waarbij een steeds leger wordende fles wodka als smeermiddel dient.

Dit gevlei is niet echt nodig, want de fans gaan toch wel loos op de muziek. Opvallend is dat de nummers van het laatste album Black Friday (2010) net zo enthousiast worden ontvangen als de vele klassiekers die Faderhead inmiddels op zijn repertoire heeft staan (‘Dirtygrrrls/Dirtybois’, ‘TZDV’). Bij ‘Destroy Improve Rebuild’ gaat het publiek zelfs helemaal uit zijn gescheurde panty, en dit nummer mag wat ons betreft de geschiedenis ingaan als HET anthem van Summer Darkness 2011. Het festival, dat zichzelf ieder jaar probeert te verbeteren, heeft met deze editie de lat weer een stukje hoger gelegd voor het jubileumjaar 2012.

 Gezien: Tying Tiffany & Faderhead tijdens Summer Darkness, zondag 31 juli 2011 @ Tivoli De Helling , Utrecht