SD 2011: Duistere mystiek op X-Rated stage

Sfeervolle optredens voeren je mee naar andere werelden

Tekst: Amber Ijsendoorn / Foto's: Armelle van Helden ,

X-Rated stage, het Summer Darkness-podium voor experimentele muziek. Op zondag was het de beurt aan For Greater Good, Akoustik Timbre Frekuency en Machinist. Bijzondere sfeervolle muziek die, op het moment dat je je ogen sluit en je er voor open stelt, je meeneemt naar andere werelden en ruimtes met elkaar laten versmelten.

Sfeervolle optredens voeren je mee naar andere werelden

 X-Rated stage: het podium op Summer Darkness voor experimentele muziek. Op zondag was het de beurt  aan For Greater Good, Akoustik Timbre Frekuency en Machinist. Bijzondere sfeervolle muziek die, op het moment dat je je ogen sluit en je er voor openstelt, je meeneemt naar andere werelden en ruimtes met elkaar laten versmelten.

Het spits werd afgebeten door For Greater Good.  De combinatie van rustige muziek met geprojecteerde beelden zorgde er al snel voor dat enkele mensen in trance begonnen te dansen. De mannen achter For Greater Good, Izzy (synths en elektrische percussie)  en samdevos (o.a. synths, vocalen), werden dit keer bijgestaan door basklarinettist Peter Geyssels en sound engineer Mark Burghgraeve.  De mannen namen met hun rustige muziek het publiek mee naar hogere sferen en lieten ze daar ook niet meer los.   

Het tweede optreden werd verzorgd door Akoustik Timbre Frekuency. Gezeten op het podium maakte deze eenmansband met onder andere galmende schalen, belletjes, klokken, gongs en een fluit hypnotiserende muziek. Het geheel had een sterk rituele uitstraling, mede dankzij het masker van een doodskop dat de muzikant droeg. Het gevoel van ritueel werd versterkt toen de man in zijn been begon te snijden en het bloed over zijn masker uitsmeerde.

De afsluiter deze middag was Machinist. Deze bijzondere audio- en geluidskunstenaar streeft naar een synergie tussen geluid, beeld en ruimtelijkheid. De monotone geluiden wisselt hij af met omgevingsgeluiden. Ondersteund door beelden laat Machinist diverse ruimtes samenkomen en met elkaar versmelten. Wat er overblijft is een sfeervol en samenhangend geheel van beeld en geluid.

De bands gebruikten allemaal op hun eigen manier de Spiegelzaal om hun werelden te weerspiegelen aan het publiek. Ze gaven hen een mystieke, duistere audiovisuele ervaring mee die de liefhebbers van het muzikale experiment nog lang zal bijblijven.

Gezien: X-Rated Ambient/Witchhouse Stage met For Greater Good, Akoustik Timbre Frekuency en Machinist tijdens Summer Darkness, zondag 31 juli 2011 @ Tivoli Spiegelbar, Utrecht