Nils Frahm toegevoegd aan line-up van EKKO jubileummaand

Duitse pianist verzorgt solo-optreden op bijzondere locatie

Tekst: Redactie 3VOOR12/Utrecht ,

De lijst met bands die het 25-jarig bestaan van EKKO luister bij gaan zetten begint steeds vastere vormen aan te nemen. Vorige week werd bekend dat de Utrechtse hiphoplegende 6 of Your Best Friends een exclusief optreden gaan verzorgen. Vandaag is het programma aangevuld met een bijzonder locatie-optreden van Nils Frahm.

Duitse pianist verzorgt solo-optreden op bijzondere locatie

De lijst met bands die in oktober het 25-jarig bestaan van EKKO luister bij gaan zetten begint steeds vastere vormen aan te nemen. Vorige week maakte het poppodium bekend dat de Utrechtse hiphoplegende 6 of Your Best Friends op woensdag 5 oktober een exclusief optreden zal verzorgen. Vandaag is daar een bijzonder optreden van de Duitse pianist Nils Frahm aan toegevoegd.

De muziek van de in Berlijn woonachtige Nils Frahm wordt wel getypeerd als neo-klassiek maar heeft ook raakvlakken met ambient. Met vooral piano en - op plaat - enkele bijdrages van orgel en accordeon creëert hij sfeervolle muzikale landschappen waarin melancholie en romantiek elkaar afwisselen. In zijn lange, uitgesponnen nummers gebruikt hij veelvuldig herhaling als stijlmiddel waarbij subtiele breaks een extra spanningsboog creëren. Met zijn eerdere optredens in onder andere EKKO en Theater Kikker heeft Frahm ook een behoorlijke live-reputatie opgebouwd. Hieronder zie je een opname van zijn optreden in EKKO van ruim een jaar geleden. 


Voor de matinee-voorstelling van Frahm op zondag 9 oktober heeft EKKO een bijzonde locatie gevonden: het Zijdebalen Theater, dat gevestigd is in het voormalige ‘Houten Hart’ van houthandel Jongeneel. Deze nieuwe, industriële locatie in het hart van Utrecht bevindt zich – hoe makkelijk – op een ruime steenworp afstand van EKKO. Op verzoek van Frahm wordt zijn grote piano midden in de zaal geplaatst. De 200 bezoekers die het optreden bij kunnen wonen, komen rondom hem te zitten. De voorverkoop voor dit bijzondere optreden is vandaag begonnen.

EKKO-programmeur Eduard Versteege verwacht het programma voor de jubileummaand in de komende twee weken rond te maken. Hij is nog bezig met vier bands en ook komen er nog twee dansavonden bij. Het programma tot nu toe staat al op de site van EKKO.

Tot het eind van deze maand kun je ook nog een bijdrage leveren aan de EKKO Recordings,een vinyl-only uitgave met de muzikale hoogtepunten uit EKKO van de afgelopen 25 jaar. Op de speciale site kun je stemmen op je eigen hoogtepunten uit de periodes van 1986 tot 1998 en van 1998 tot 2011. Wie ook nog een donatie doet voor het project krijgt extra invloed, je stem telt dan dubbel. Op het moment van schrijven zitten ze over de 50% van het gewenste bedrag maar alle kleine beetjes hulp zijn welkom.

Meer informatie over het 25-jarig jubileum van EKKO is te vinden op de speciale jubileumsite.

Te zien: Nils Frahm, zondag 9 oktober 2011 @ Zijdebalen Theater, Utrecht.