Poëtische luisterliedjes van Phinx Poëtische luisterliedjes van Phinx

Een met liefde bereid debuutalbum

, Tekst: Miriam Bons

Poëtische luisterliedjes van Phinx

Een met liefde bereid debuutalbum

Tekst: Miriam Bons ,

Jarenlang trok Phinx, oftewel Vincent Beijer, door Nederland, deed ervaringen op en won mooie prijzen. Tijd om de nummers vast te leggen op cd. Tijd om zijn debuutalbum op te nemen en uit te brengen.

Een met liefde bereid debuutalbum

Phinx is de uit Utrecht afkomstige Vincent Beijer. Hij schrijft zijn eigen liedjes en je vindt hem vooral achter de piano. De songwriter heeft een omvangrijk live-repertoire waarmee hij jarenlang door Nederland trok. Tijd om zijn muziek op te nemen en zijn debuutalbum uit te brengen. Good Times Ragtimes is de naam, dat eerst met zijn liveband werd opgenomen waarna Beijer het thuis verder produceerde in zijn eigen studio. Hij gebruikte hierbij onder andere zijn jaren ’70 instrumentenverzameling. Beijer won eerder Mooie Noten, Geheim van Utrecht en ‘beste muzikant Grote Prijs van Nederland’. 

Opvallend is de speelsheid op het album. De combinatie van de piano als begeleiding tot pianosolo’s, van jazz tot een mix van ragtime en soul. Van ingetogen tot vrolijk. Van fantasierijk tot realistisch. Geen enkel nummer is saai, elke keer klinkt het nieuw en wordt je door het geluid verrast. Beijer bewijst zijn creativiteit en je hoort duidelijk de ervaringen van het jarenlang rondtrekken van podium naar podium.  

'Forgot Your Name' is een ingetogen nummer waarbij je als luisteraar wegdroomt, je eigen fantasie voorbij ziet gaan. Het zweverige, de samenzang en het heerlijke drumbeatje leidt tot iets moois. Beijers stem maakt ook een hoop los. Zijn zwoele, zomerse soulstem doet je een beetje smelten. Wijntje en zonnetje erbij en de setting is compleet.

Grappig en opvallend is het nummer 'Dahag', waarin een draaiorgel centraal staat. Normaal kun je dat ding wel schieten als je het op straat tegenkomt. Maar het creatieve gebruik in samenspel met andere instrumenten maakt het nummer sterk, ritmisch en gezellig om naar te luisteren. Dit nummer wil je niet doorspoelen! 

Het is duidelijk dat Beijer de welbekende speeltuin heeft opgezocht. Het zelf proberen, produceren en zoeken maakt het tot een met liefde bereid debuutalbum. Interessant om deze man te blijven volgen. 

Te zien: Elin Ruth Sigvardsson & Phinx (presentatie Good Times Ragtimes), vrijdag 25 juni @ EKKO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht