Memphis Lion komt met nieuwe EP Memphis Lion komt met nieuwe EP

Start a Fire ondanks diversiteit veel van hetzelfde

, Tekst: Miriam Bons

Memphis Lion komt met nieuwe EP

Start a Fire ondanks diversiteit veel van hetzelfde

Tekst: Miriam Bons ,

Na een jaar werken verschijnt van Memphis Lion de EP Start a Fire. Tevens is het een afstudeeropdracht van de drummer, zangeres en de bassist. Hebben ze alles uit de kast gehaald om te ‘slagen’?

Start a Fire ondanks diversiteit veel van hetzelfde

In 2009 horen we voor het eerst van Memphis Lion. Een vijfkoppige rockband uit Utrecht, Arnhem, Zeeland en Tilburg die zich heeft toegelegd op post-grunge. Drie muzikanten studeren af aan de Herman Brood Academie. De nodige ervaring is alom aanwezig; talloze projecten ondernemen ze met elkaar. De zangeres ken je misschien van de band Flight 195. Andere bandleden kun je gezien hebben bij Sunset Vertigo. 

Na een jaar samenwerken presenteerde Memhis Lion op 19 mei jl. hun EP in Tivoli de Helling. De EP, genaamd Start a Fire, bevat vijf nummers. Opgenomen in studio Independent Recordings in Utrecht en geproduceerd door Quintijn Verhoef.

De EP bestaat uit vijf verschillende nummers. Verschillend: je kunt ze goed onderscheiden van elkaar. Iets wat soms lastig is bij dit type rockmuziek. Toch vallen alle nummers onder één noemer. Zoals Memphis Lion het zelf omschrijft: groovende, strakke en meeslepende rock.

Het klinkt vooral strak. Neem zangeres J.C. Haar zang is stevig en rauw. Geen enkele noot zingt ze vals. Door verschillende zangstijlen hoor je de emotie en het bereik van haar stem. Ook in de lange uithaal bij Failure.... geen moment vals of onzuiver. Prachtig! De krachtige zang doet denken aan de zangeres van de Guano Apes, alleen dan beter.

Ook de andere bandleden spelen strak. Het overweldigende gitaargeluid komt je tegemoet. De gitaristen, bassist en drummer hebben duidelijk goed opgelet tijdens muziekles. Vooral tijdens de solo’s bij 'What I Came For' is de strakheid goed te horen. Het samenspel is goed. Daar is over nagedacht. En dat Memphis Lion ook net even iets anders kan, hoor je in 'Change My Mind'. Het klinkt wat experimenteel in het begin. Jammer dat ze dit niet hebben vastgehouden naarmate het nummer vordert. 

De band zegt klaar te zijn binnen- en buitenland te veroveren. De vraag is of het gaat lukken met deze EP. Het klinkt goed, strak en divers. Maar eerlijk is eerlijk: het klinkt wel een beetje van hetzelfde in vergelijking met andere rockbands. De kans dat deze band op de grote hoop terecht komt is dan ook groot.

Maar hoe ze het live doen? Misschien dat ze daarin opvallen en het toch ver gaan schoppen. Eén ding is zeker: neem je oordoppen mee tijdens hun concerten, het kan er nog weleens hard aan toegaan...

 

 

 


 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht