Source Festival voor het eerst twee dagen Source Festival voor het eerst twee dagen

Organisatie bezig met camping voor volgend jaar

, Eelco Couvreur

Source Festival voor het eerst twee dagen

Organisatie bezig met camping voor volgend jaar

Eelco Couvreur ,

Op zaterdag 10 en op zondag 11 juli vindt aan de rand van Utrecht aan de Nedereindse Plas het Source Festival plaats. En dat is in meerdere opzichten een primeur voor het dancefestival met namen als Moderat, Koze, Theo Parrish en Robert Hood. Voor het eerst verlaat de organisatie het Paperdome terrein en duurt het evenement langer dan een dag.

Organisatie bezig met camping voor volgend jaar

Op zaterdag 10 en op zondag 11 juli vindt aan de rand van Utrecht aan de Nedereindse Plas het Source Festival plaats. En dat is in meerdere opzichten een primeur voor het dancefestival met namen als Moderat, Koze, Theo Parrish en Robert Hood. Voor het eerst verlaat de organisatie het Paperdome terrein en duurt het evenement langer dan een dag. Bovendien is voor het culturele programma net zo veel budget uitgetrokken als voor de muziek. “Voor volgend jaar zijn we bezig met een camping.” 

Daarnaast zijn er vergevorderde plannen voor een winterfestival in een Amsterdams poppodium. “Dat moet een multidisciplinair evenement worden,” aldus Matthijs Theben Terville, een van de organisatoren. “Het idee is dat we meerdere zalen van het bewuste podium (de onderhandelingen zijn nog niet helemaal afgerond, woensdag wordt de naam bekend gemaakt red.) te benutten voor film, exposities en muziek. Het moet een twaalf uur durend programma worden. We willen sowieso meer de poppodia in met Source. Er komen bijvoorbeeld ook avonden in een Nijmeegs poppodium en de Ekko (Utrecht red.) blijven we ook doen. En ja, Source on Ice blijft ook gewoon doorgaan.” 

Expansiedrift dus, maar het zomerfestival moet vooral kleinschalig blijven, benadrukt Theben Terville. “We gaan voor 6000 bezoekers op zaterdag en 2000 op zondag. Ik denk dat we een unieke plek te pakken hebben, je staat letterlijk op een heuvel met uitzicht op de Nedereindse Plas. We zijn met de gemeente in gesprek voor een camping voor volgend jaar. Het is nu een fase van goodwill kweken, zodat we dat soort dingen in de toekomst kunnen bewerkstelligen. Dat doen we onder andere door te werken met lokale leveranciers en door de Utrechtse kunstacademie er bij te betrekken.”

Wat betreft programmering zoekt Source een mix tussen namen die een relatief groot publiek aanspreken (Theo Parrish, Moderat, Robert Hood en Koze), underground  artiesten (Legowelt, Juju & Jordash, Mala) en Nederlands talent. “Dat is een bewuste keuze. Natuurlijk kan ik niet met zekerheid zeggen of we met deze namen ook echt 6000 mensen gaan trekken, maar ik vind de line-up wel integer. Je ziet dat op de grote festivals de bezoekersaantallen teruglopen. Dat komt naar mijn idee omdat er teveel van hetzelfde te zien is. Mensen willen weer nieuwe dingen ontdekken.”

Opvallend is dat de budgetten voor het muzikale en het culturele programma nagenoeg gelijk verdeeld zijn. Iets wat typisch is voor Source, getuige ook de clubavonden. “Dat is voor ons heel belangrijk. Op onze website vind je alle kunstenaars die we hebben uitgenodigd. Wat je zeker moet gaan zien is het collectief Aardlek met hun project Wrak. Moderat heeft de muziek gemaakt. Dat wordt denk ik een van de hoogtepunten van het festival.”

Source Festival vindt op 10 en 11 juli plaats aan de Nedereindse Plassen in Utrecht. 3VOOR12 doet verslag van de zaterdag

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht