Roffest moet wellicht weer verhuizen Roffest moet wellicht weer verhuizen

Utrechts hiphopfestival praat met gemeente over opties

, Ingmar Griffioen

Roffest moet wellicht weer verhuizen

Utrechts hiphopfestival praat met gemeente over opties

Ingmar Griffioen ,

Roffest moet in 2011 wellicht weer verkassen. Het Utrechtse hiphopfestival verhuisde voor de derde editie van afgelopen zaterdag naar het Julianapark, een locatie die het festival uitstekend paste. Organisator Habek spreekt echter met de gemeente over een terugkeer naar Leidsche Rijn. "Dat is iets wat de gemeente heel graag wil. Wij houden alle opties nog open."

Utrechts hiphopfestival praat met gemeente over opties

Roffest moet in 2011 wellicht weer naar een nieuwe locatie verkassen. Het Utrechtse hiphopfestival verhuisde voor de derde editie van afgelopen zaterdag naar het Julianapark, een locatie die het festival uitstekend paste. Organisator Habek is echter in gesprek met de gemeente over een terugkeer naar Leidsche Rijn. "Dat is iets wat de gemeente heel graag wil. Wij houden alle opties nog open", vertelt artistiek leider Pax. "Wij zijn voor iedereen met een goed idee bereikbaar."

In 2008 en 2009 huisde Roffest nog op het Paperdome-terrein in Leidsche Rijn, maar door vergunningenproblematiek viel die locatie weg. De editie van 2010 stond even op de tocht, maar de gemeente Utrecht bood het Julianapark als alternatief aan. Volgend jaar ziet hetzelfde stadsbestuur Roffest graag weer naar Leidsche Rijn gaan. Pax: "De enige mogelijkheid die wij daar zien is Vredenburg Leidsche Rijn en het terrein daar omheen." De gemeente Utrecht ziet die optie ook zitten. "Je kunt dan denken aan een festival met een buiten- en een binnenprogramma", zo liet een woordvoerster in het AD/UN optekenen.

Pax reageert: "Op dit moment heeft teruggaan niet onze voorkeur. Vooral omdat we echt een hele positieve ervaring hebben gehad dit keer in het Julianapark. Velen zeiden: 'Roffest is dit jaar voor het eerst een echt festival'. Dat heeft te maken met het terrein, ik denk dat wat wij doen met Roffest perfect past in het Julianapark." Organisatie en publiek waren vol lof over het op loopafstand van Station Utrecht Zuilen gesitueerde festivalterrein. "Zuilen is een wijk waar mensen gewend zijn de straat op te gaan, ook in positieve zin. Met die energie moet je iets doen."

Daarnaast vindt de rapper Leidsche Rijn op dit moment niet ideaal voor een hiphopfestival. "Ik heb daar nu ervaring met twee festivals en allerlei workshops en gemerkt dat de wijk in deze periode vooral bestaat uit gezinnen met jonge kinderen. Dat publiek is zelf niet zo blij met ons festival en ik denk dat je dan moet wachten tot die kinderen wat ouder worden en de ouders wat coulanter. We zijn niet voor niets uit Leidsche Rijn vertrokken. Er is geklaagd en dankzij de verlopen vergunning vond die klacht gehoor", voegt Pax toe. Hij adviseert de gemeente in de nieuwbouwwijk meer voor een jongere doelgroep te doen. "Wij hebben tegen de gemeente gezegd dat we zeker geïnteresseerd zijn om iets in Leidsche Rijn te doen. Dat hoeft niet per se Roffest te zijn. Je kunt ook denken aan een Skatefestival op een oud stuk snelweg of een kunstgalerij in het leegstaande postkantoor."

Ondanks een forse regenbui halverwege de middag verwelkomde Roffest dit jaar volgens Pax meer bezoekers dan voorheen. "We doen telkens een stapje. De eerste keer ontvingen we een kleine duizend man, vorig jaar ongeveer 1500 en nu rond de tweeduizend." Pax roemt de ruimte die het publiek dit jaar op Roffest had. "Maar ik had het ook geen ramp gevonden als er vijfduizend man waren gekomen, dat had het voor volgend jaar een stuk makkelijker gemaakt. Of we quitte hebben gespeeld moeten we nog berekenen. Het zal spannend zijn, maar mijn gevoel zegt dat het op zijn Roffest's net goed komt."

Pax heeft ook nog een boodschap voor fans van The Gaslamp Killer. Het Roffest-tijdschema liep door de regen een hoop vertraging op, waardoor de set van de Amerikaanse dubstepper tot 20 minuten werd ingekort. "De bedoeling is om in Tivoli een gratis concert van de Gaslamp voor ze te organiseren. Houd Habek.nu in de gaten om te weten wanneer." Roffest-gangers kunnen daar op vertoon van hun (elektronisch) kaartje, polsbandje of afterparty kaartje gratis naar binnen. Kortom: bewijs dat je d'r was en je bent erbij. "Als het aan mij ligt komt Roffest volgend jaar in ieder geval weer terug", belooft Pax. "We moeten heel hard werken om weer een Roffest mogelijk te maken, maar dat houdt ons scherp. We hebben nu een heel mooi programma neergezet en willen graag nog meer uitpakken. Die stijgende lijn moet er wel inblijven."

3VOOR12 en 3VOOR12/Utrecht waren ook in het Julianapark om verslag te doen van het grote hiphopfamiliefeest en The Big Five.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht