Festivals anticiperen op WK-finale Festivals anticiperen op WK-finale

Source Festival: finale WK voetbal op de schermen van Moderat

, Atze de Vrieze

Festivals anticiperen op WK-finale

Source Festival: finale WK voetbal op de schermen van Moderat

Atze de Vrieze ,

Nederland ontplofte gisteravond toen Oranje de finale van het WK voetbal bereikte. Anderen zijn minder gelukkig. Festivals Bospop en North Sea Jazz bijvoorbeeld, en dancefeest Source. “We lachen ons rot, de grote schermen zijn al een jaar geleden gereserveerd, maar we hadden nooit gedacht dat het echt zou gebeuren.”

Source Festival: finale WK voetbal op de schermen van Moderat

Nederland ontplofte gisteravond toen Oranje de finale van het WK voetbal bereikte. Toch zullen er ook mensen zijn die minder enthousiast worden van de gedachte aan een droomfinale. De grote festivals Bospop (Weert) en North Sea Jazz (Rotterdam) bijvoorbeeld. Ook het tweedaagse dancefestival Source vindt dit weekend plaats, in Utrecht. Maar Matthijs Theben Terville van Source maakt zich geen zorgen. “Nederland – Duitsland is het droomscenario”, zegt hij. “We lachen ons rot. We hoopten hier een jaar geleden al op, maar we hadden nooit gedacht dat het echt zou gebeuren.”

Source heeft veel Duitse vrienden, vertelt Theben Therville. Tachtig procent van de line-up komt uit Duitsland, voornamelijk uit Keulen en Erfurt. Ook de grote trekker van de zondagavond, Moderat, wil graag voetbal kijken. “Daarom laten we ze wat vroeger spelen, tussen zeven en acht. Moderat heeft drie hele grote schermen bij zich, waarop we de wedstrijd zullen uitzenden. We hebben een gat in het blokkenschema gemaakt, zodat iedereen de wedstrijd kan volgen.” De organisatie verwacht niet dat mensen toch liever thuisblijven. “De reacties tot nu toe zijn juist positief. Wat is er nou mooier dan de hele dag feesten en voetbal kijken?” Source deed nog een poging de vergunning wat te rekken om bij winst iets langer door te feesten, maar daar wilde de gemeente Utrecht niet aan meewerken.

Bij het Limburgse Bospop zijn ze een stuk minder blij. Op de slotdag van het festival spelen onder meer Toto, Status Quo en twee voormalig Doors-leden. De finale is vooral voor Billy Idol nadelig. “We hebben een dubbel gevoel”, zegt Peter Verkennis van Bospop. “Het zou financieel nadelig kunnen zijn, maar nog belangrijker: staat Billy Idol straks voor een half veld te spelen?” Schuiven in het programma gaat niet, volgens Verkennis. Toch wil Bospop de ongeveer 11.000 bezoekers wel de kans geven de wedstrijd te zien. “In de campingtent zullen we de wedstrijd op groot scherm laten zien. Daar kunnen zo’n 3.500 mensen in. Of dat genoeg is valt moeilijk te zeggen. Sommige mensen hier denken dat er wel 7.000 mensen voetbal willen kijken. We hebben ook grote schermen bij de podia, maar dat kunnen we de artiesten natuurlijk niet aandoen.”

Vuvuzela’s zijn op het festivalterrein van Bospop verboden, op de camping zijn ze wel toegestaan. Ook op North Sea Jazz mag door het publiek niet getoeterd worden. Oranje kleren mogen wel. Kaartjes voor het festival zijn inmiddels ruim voorradig op Marktplaats. Organisator MOJO wil niet ingrijpen in het blokkenschema, maar zorgt wel voor grote schermen op Central Square, een soort verzamelplek op het festival. “We wisten natuurlijk dat we in het finale-weekend zaten, maar we hadden niet gedacht dat Nederland daadwerkelijk zo ver zou komen”, vertelt Marly Strik van North Sea Jazz. “We proberen muziek en voetbal zo soepel mogelijk samen te laten gaan. Sommige mensen zijn blij dat ze de wedstrijd toch kunnen zien, anderen zijn juist blij dat het festival gewoon doorgaat.” Hoofdact Stevie Wonder begint als het goed is na de wedstrijd pas, Diana Krall en Joss Stone zijn de sigaar. “Wij weten ook niet zo goed wat we moeten verwachten. We hebben dit nog nooit meegemaakt.”

Update: Bospop heeft uiteindelijk toch besloten het programma aan te passen. De zondag begint eerder in Weert, zodat een gat in het blokkenschema ontstaat tijdens de wedstrijd.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht