Zwarte Poëzie levert gewaagd album af

Hard gitaarwerk voert de boventoon

Tekst: Miriam Bons ,

Na de EP Grijs Verleden uit 2007, werd het voor Zwarte Poëzie tijd voor een echt album. Op 19 december 2009 presenteerde de band het album Liefde. Een plaat die een mix is van alternatieve rock, new wave en Nederlandstalig zang.

Hard gitaarwerk voert de boventoon

Zwarte Poëzie is een project van de Utrechtse singer-songwriter Edwin van der Velde. Twee jaar geleden brachten ze de EP Grijs Verleden uit. Deze plaat werd goed ontvangen in de media. In die tijd toerde de band door Nederland en deed Berlijn en Warschau aan.

Nu is het tijd voor een album. Naast gitaar heeft Van der Velde hierop ook de baspartijen ingespeeld. Inmiddels hebben Van der Velde en drummer Hannes Bögels versterking gekregen van een nieuwe bassist in Ole van der Ree. 

De nieuwe plaat begint met de titeltrack ‘Liefde’. Het nummer, met opvallende snerpende gitaarklanken, knalt uit je speakers. Als luisteraar denk je: wat is dit? Zeker als Van der Velde Nederlandstalig gaat zingen. Je blijft automatisch luisteren; de indringendheid van de melodie laat je niet los.

Niet het hele album is snoeihard. Voor de liefhebbers van iets minder hard, is er ook wat rustigs op het album te vinden. Voorbeelden zijn de nummers ‘Leegte’ en ‘De Das Om’ waar heerlijke gitaarriffs de boventoon voeren. Met hier en daar een flinke gitaaruitschieter waardoor de luisteraar weer even wakker wordt geschud.

Van Der Velde schrijft poëtische teksten. Het heeft wat weg van de teksten van Spinvis. De soort muziek doet denken aan VanKatoen en hier en daar The Cure en Joy Division. De stem van Van der Velde heeft wat weg van Martin Buitenhuis van Van Dik Hout. Of de stem helemaal passend is bij deze alternatieve rock, dat is de vraag. Van der Velde heeft een lieve, zachte en prachtige stem. Hier en daar mag er krachtiger en zwaarder gezongen worden om meer kracht bij te zetten aan de sfeer van het nummer.   

Het is gewaagd wat Zwarte Poëzie produceert. Het album heeft tijd nodig. Bij de eerste keer luisteren schrik je van het overweldigde geluid. De tweede keer begin je te wennen aan de Nederlandstalige nummers. De derde keer denk je: dit klinkt goed. En dan betrap je jezelf erop dat je mee zit te wiebelen met je voeten.

Zwarte Poëzie is een onderscheidende band. Eerlijk: de muziek van de band is niet bijzonder. Maar de combinaties en de diversiteit van de plaat maken de band bijzonder en opvallend.

Toch zal niet iedereen fan worden van Zwarte Poëzie. De vaak stuwende en gevaarlijke geluiden, indringende gitaarriffs, energieke drums zal menig luisteraar afschrikken. Ben je nieuwsgierig geworden? Het album Liefde is gratis te downloaden vanaf de website van de band.