Weekagenda week 3

Funny Trees showcase, The Mad Trist, Local Natives, Knobsticker, Steye, Daily Bread en Brett Anderson

Tekst: Marc van der Laan ,

Hoewel achter de rug, is met deze weekagenda iets van het Noorderslaggevoel terug te halen. Op de Utrechtse podia spelen muzikanten die afgelopen weekend in Groningen hebben gestaan. In één van de terugblikken op Noorderslag lazen we dat het goed gaat met de Nederlandse popmuziek. En toeval of niet: alle door ons geselecteerde shows hebben Nederlandse bands in hoofd- en/of voorprogramma.

Funny Trees showcase, The Mad Trist, Local Natives, Knobsticker, Steye, Daily Bread en Brett Anderson

Wanneer: vrijdag 22 januari 
Wat: Funny Trees showcase 
Waar:
dB’s 
Wie: Action Park, Vox Von Braun en The Happy Few
 

Waarom: Funny Trees is een nieuw Utrechts boekingskantoor dat met een aantal showcases in verschillende steden hard aan de weg timmert. Twee van de drie bands die vanavond spelen komen ook uit Utrecht. Action Park heeft vlak na de zomer het debuut 'When Everyone Else is Gone' uitgebracht dat laveert tussen rustige popsongs en meer ruige nummers. Van The Happy Few hebben we, op een verdwaald optreden na, het laatste jaar weinig gehoord maar in dB’s kunnen we weer eens luisteren naar hun gitaarpop met samples en electropopinvloeden. De agenda van het Groningse Vox Von Braun heeft de afgelopen maanden redelijk vol gestaan met optredens. Het debuut van het viertal is inmiddels bijna twee jaar oud. De dromerige indiepop op dat album heeft bij het verschijnen zowel nationaal als internationaal goede recensies gekregen. Drie Nederlandse subtoppers voor 5 euro. Zeg nou zelf, dat is toch geen geld?


Wanneer: zaterdag 23 januari 
Wat: Hollandse Nieuwe 
Waar:
EKKO 
Wie: The Mad Trist en Avant la Lettre
 

Waarom: Het optreden van The Mad Trist is een mooie kans om een veelbelovende Nederlandse band aan het werk te zien die het nieuwe jaar is binnengeknald. Optredens op Noorderslag en bij DWDD, het debuutalbum verschijnt vrijdag, album van de week bij 3VOOR12 en ook nog uitgelicht in ‘3VOOR12 selecteert…’. En dan vergeten we vast nog wat. Hun optreden in EKKO maakt deel uit van de ‘Pay the Piper’ release tour. Knallen is ook wat de nummers op dat album doen: stoner gecombineerd met invloeden van diverse Belgische bands waardoor de sound hoekiger en gevarieerder wordt. Dat hoekige had de band al toen ze in december 2008 als voorprogramma van Triggerfinger in De Helling stonden maar wordt nog versterkt door de productie van Torre Florim (De Staat).  
Met voorprogramma Avant la Letrre hebben ze gemeen dat beide bands in het verleden Hollandse Nieuwe bij 3VOOR12 waren.


Wanneer: zaterdag 23 januari 
Wat: Amerikaanse en Nederlandse indie 
Waar:
Tivoli de Helling 
Wie: Local Natives en The Horse Company
 

Waarom: Het zou zo maar kunnen dat je Local Natives dit jaar op een aantal van de zomerfestivals tegenkomt. De naam van het vijftal uit Californië wordt de laatste tijd steeds vaker genoemd als band om in de gaten te houden. Hun debuut ‘Gorilla Manor’ is daar mede debet aan. Als we de recensies mogen geloven staan daarop liedjes waarin gevoel voor melodie, indiepop en ritme knap samenkomen. Namen als Fleet Foxes en Vampire Weekend worden (nog) in één adem met Local Natives genoemd.  
In het voorprogramma vanavond The Horse Company uit Zwolle. Afgelopen jaar hebben ze met hun indiepop met roots-invloeden al verschillende keren op een Utrechts podium gestaan. Op de site van Onder Invloed vind je
een mooie sessie met broertjes Hilberdink die vast naar meer smaakt.


Wanneer: zaterdag 23 januari 
Wat: (door-)dansen  
Waar:
De Kelder, Amersfoort 
Wie: Knobsticker, Steye, Daily Bread, Hector Heclectic
 

Waarom: In De Kelder kun je deze zaterdag de hele avond dansen. De houthakkers van Knobsticker trappen af met hun funky, dansbare popsongs. Daarna is het de beurt aan Dox labelmaatje Steye. De man die van alle markten thuis is heeft vorig jaar zijn debuutalbum uitgebracht met zoals hij zelf zegt "een mix van techno-blues, country-funk en goa-jazz". En alsof dat niet genoeg is heeft hij samen met Alvin Lewis een In A Cabin With sessie opgenomen. Vanaf 24:00 is het doordansen met de sexy garage dance van Daily Bread (net een succesvol Noorderslagoptreden achter de rug) en DJ Hector Heclectic.


Wanneer: zondag 24 januari 
Wat: sfeervolle pop 
Waar:
Tivoli de Helling 
Wie: Brett Anderson en Cloudmachine
 

Waarom: Brett Anderson kennen we als de zanger van de legendarische Engelse band Suede. Na het stoppen van die band heeft hij kort met zijn oude Suede maatje Bernard Butler in een band gespeeld maar inmiddels is hij alweer een aantal jaar solo. Het geluid op de drie albums die hij als soloartiest heeft uitgebracht is steeds verder van de glamrock van Suede weg bewogen. Zijn nieuwe album Slow Attack bevat sfeervolle nummers met piano maar wat gebleven is, is zijn uit alles herkenbare stem.

De support act is het Nederlandse Cloudmachine, eerder door OOR 'Hollands verborgen trots' genoemd. Invloeden die worden genoemd variëren tussen John Lennon, David Bowie, Neil Finn en de moderne klassieke muziek van Arvo Pärt.