Na Kyteman nieuw Utrechts project met 20 hiphop-combo's

Utrechtse hiphopscene speelt als mixtape op Utreg Centraal in Helling

Ingmar Griffioen ,

Twintig nieuwe hiphop-combo's, bestaande uit twintig verschillende mc's en twintig beatmakers; het project van hiphop-platform Habek is ambitieus en kan na Kyteman's Hiphop Orkest wel eens een nieuw succesvol Utrechts hiphop-project inluiden. 12 februari presenteren de combo's zich als mixtape tijdens Utreg Centraal in De Helling.

Utrechtse hiphopscene speelt als mixtape op Utreg Centraal in Helling

Twintig nieuwe tracks van twintig nieuwe hiphop-combo's, bestaande uit twintig verschillende mc's en twintig beatmakers; het nieuwe project van het Utrechtse hiphop-platform Habek is ambitieus. Zo zou een jaar na Kyteman's Hiphop Orkest zomaar een nieuw succesvol Utrechts hiphop-project geboren kunnen zijn. Vrijdag 12 februari presenteren de combo's zich als mixtape in Tivoli de Helling tijdens Utreg Centraal, de jaarlijkse showcase van Utrechts hiphop-talent.

"Het is echt crazy, er komt een leger aan artiesten in De Helling", jubelt Hein Bal, beter bekend als mc Pax, onder meer uit Kyteman's Hiphop Orkest. Namens Habek legt Pax uit wat het project om het lijf heeft. "Iedereen heeft blind toegezegd om mee te doen en gekoppeld te worden aan iemand met wie ze nog niet eerder gewerkt hebben." Habek bracht vocalisten en beatcreators met elkaar in contact. Die zorgden thuis voor nieuwe lyrics en beats en gingen toen samen aan de slag. Bij de opnames schoot Habek weer te hulp door de studio in Sterrenwijk van Mark Gademan (perCeptie) beschikbaar te stellen. Zo zijn vocalisten als Skiggy Rapz, ex-StropStrikkers J.A.E. en Skafalau, Master Surreal, Kapabel en Attactic van Boemklatsch gekoppeld aan beatsmakers als Mseize, Arts The Beatdoctor, Prace en Pry.

Habek introduceerde het idee van de mixtape vorig jaar al op het podium van Utreg Centraal, waar alle acts zonder pauze achtereen optraden en zo één lange show vormden. Net als op een mixtape stopte de muziek nooit. Ditmaal wordt de mixtape gevormd door louter nieuwe acts. "We wilden speciaal voor deze gelegenheid kijken wat dat oplevert." Twintig nieuwe tracks dus en de deelnemers mogen ermee doen wat ze willen. "Wij leggen er als Habek geen beslag op. Als iemand zo blij met die combo is dat ze er een plaat van willen maken, dan is dat cool. Daarvoor is het ook bedoeld: re-unite everyone, een stoelendans. Ik merk dat we sommigen die een beetje aan het slapen waren, heel hard hebben opgejaagd en anderen die al lekker bezig waren, juist extra hebben geïnspireerd."

De Utreg Centraal mixtape wordt ditmaal niet live vertolkt op het podium van Tivoli Oudegracht, want het hele festijn verhuist naar dependance De Helling. "Daar kunnen we tot later en met beter geluid aan de bak. Vorig jaar waren er maar zo'n 600 man in de Oudegracht. Zonde, we kiezen liever voor "packed" in De Helling." Pax verheugt zich al op 12 februari. "Ze gaan nog flink repeteren. Ik kan vooralsnog alleen beloven dat het live net zoals op de mixtape wordt. Daar is Utreg Centraal ook voor: dat je helemaal op de hoogte bent van wat er speelt en wat er komt." Hij heeft ook al een favoriet: TaMere op een beat van Herbert Spliffington. "TaMere klinkt daar zo lekker op... die meid kan spitten joh, dat wil je echt niet weten."

Er zijn nog wat geruchten over "iets dat niet op de tape staat maar misschien wel live gaat gebeuren." Iets waar Pax nu nog niks over kan vertellen. "Maar het gaat wel heel Nederland door als het lukt!"