Matige Utrechtse bijdrage Noorderslag met groot hoogtepunt

Kyteman bevestigt naam met popprijs

Tekst: Anne Broekman ,

Moss, Knobsticker, Noah’s Ark, C-Mon & Kypski; de Utrechtse bijdragen aan Noorderslag liepen uiteen, maar hadden een ding met elkaar gemeen: ze waren weinig enerverend. Behalve Kyteman die er met de popprijs vandoor ging, waren er geen euforische hoogtepunten.

Kyteman bevestigt naam met popprijs

De Utrechtse bijdragen aan Noorderslag liepen uiteen, maar hadden een ding met elkaar gemeen: ze waren weinig enerverend. Behalve Kyteman die er met de popprijs vandoor ging, waren er geen euforische hoogtepunten. 

Moss opent in de 3FM zaal en worstelt met fel licht (vanwege filmopnamen) en het geluid. Marien Dorleijn vergeet zijn tekst zelfs even. Toch weet de band zich te hervatten en met ‘The Comfort’ gaat het  goed los. Moss speelde degelijk en maakte zijn reputatie waar, maar de magie van eerdere clubshows ontbrak. 

Elders trakteren C-Mon & Kypski en het Metropole Orkest de volle arena van de Bumazaal op een festijn van gastmuzikanten. Benjamin Herman, Jules Deelder met zijn AOW lied, Janne Schra van Room Eleven en Torre Florim (De Staat) passeren de revue. Het podium is zo vol en aangekleed dat je niet weet waar je kijken moet: het orkest, een verstopte Jori Collignon, de tafel met kandelaars waar Kypski achter plaatsneemt, de gastmuzikant of de visuals. Ondanks al deze overdaad is het weinig verrassend. Van C-Mon & Kypski weten we inmiddels dat ze een goed feestje kunnen bouwen en dat ze zich moeiteloos aanpassen aan welke muziekstijl of gastmuzikant dan ook. Een samenwerking met het Metropole Orkest is dan haast een schot voor open doel. 

Terwijl Kyteman euforisch de Popprijs in ontvangst neemt, maken de heren van Noah’s Ark er een gezellig feestje van. Jiggy Djé haalde zijn tjappies Kraantje Pappie (eerder die avond al te zien), Spacekees (goed hem weer eens te zien) en Turk van stal. De ark doet waar het goed in is en weet de 3VOOR12 zaal na een matige start toch warm te krijgen. Maar wie zich de totale chaos van Steen kan herinneren of de aggressieve energie van de Stropstrikkers in de jaren ervoor, mag toch licht teleurgesteld zijn. Helemaal als concurrent Zwart Licht eerder in de Kelder liet zien hoe het wel moet. 

In de Heinekenfoyer is Knobsticker een verfrissende nieuwkomer tussen wat we al kenden. Het duo tekende bij Dox en dat heeft hen geen windeieren gelegd. Met gastoptredens van labelgenoten Steye en Charlene is dit optreden wederom degelijk maar weinig enerverend. De aandacht verslapt door lang wachten en lange stiltes tussen de nummers door. Ondanks groovende baslijnen en de meesterlijke drummer die Pimba is, komt het niet verder dan tevreden knikkende hoofden. 

Grote verrassingen bleven uit, met een uitzondering daargelaten. Gelukkig was er een artiest die de beloning kreeg voor de reis die een jaar eerder op precies dezelfde plek van start ging. Kyteman liet na de felbegeerde Popprijs in ontvangst te nemen nog een keer horen waarom hij alle prijzen en lof van het afgelopen jaar verdient. Daar ligt nog altijd de grootste belofte en verrassing: waar gaat deze krullenbol na zijn orkest mee komen?

Gezien: Noorderslag, met Moss, C-Mon & Kypski met het Metropole Orkest, Noah’s Ark, Knobsticker en Kyteman’s hiphoporkest, 16 januari 2010 @ diverse locaties in Groningen