J.A.E. gaat Nederland platspuiten

Rapper lanceert project Overdosis

Atze de Vrieze ,

Zo hard als ze kwamen, gingen ze ook weer. Na twee albums en een hoop rumoer hing het Utrechtse hiphoptrio Stropstrikkers zichzelf op aan de hoogste boom. Een van de twee rappers – J.A.E. – lanceerde zijn eigen label (zelf noemt hij het liever een hiphop ontwikkelingsbureau) Hof van Jaeden. Daarop bracht hij tot nu toe twee EP’s uit, eind januari zijn eerste album Koning Der Armen.

Rapper lanceert project Overdosis

Zo hard als ze kwamen, gingen ze ook weer. Na twee albums en een hoop rumoer hing het Utrechtse hiphoptrio Stropstrikkers zichzelf op aan de hoogste boom. Een van de twee rappers – J.A.E. – lanceerde zijn eigen label (zelf noemt hij het liever een hiphop ontwikkelingsbureau) Hof van Jaeden. Daarop bracht hij tot nu toe twee EP’s uit, eind januari zijn eerste album Koning Der Armen. “Het is onderdeel van het project Overdosis”, vertelt hij. “Onder die naam gaan we dit jaar zeven albums uitbrengen van zeven verschillende Utrechtse artiesten, Avi, Verdomd, Ongezond, Stabiel, Steach & Dobleye en ML.”

J.A.E. is het middelpunt van Hof van Jaeden, maar hij beschouwt zichzelf niet als een soort creatief leider. “Muziek maken kunnen die gasten allemaal wel, daar hoef ik me niet mee te bemoeien. Ik merkte dat ze het juist moeilijk hebben met de volgende stap. Zakelijke dingen, een hoesje, een distributeur, shows regelen. Ik vroeg me altijd af waarom ons dat als De Stropstrikkers wel lukte, en hen niet. Het antwoord: we just went out there. We wisten ook niet hoe alles moest, maar we benaderden gewoon boekers om shows te regelen. Misschien deed ik het niet altijd handig, maar ik deed het wel.”

In zijn stal is J.A.E. de enige met de nodige ervaring, maar hij beschouwt zichzelf als een beginner. Met de donkere, dreigende hiphop van de Stropstrikkers sprak hij een harde kern trouwe volgelingen aan, maar die moet hij opnieuw zien te binden. “Solo doe ik echt iets anders dan met de Strikkers. Er zijn wel een paar mensen die me trouw volgen, maar ik heb het gevoel dat ik opnieuw moet beginnen.” De Stropstrikkers putten vooral uit de hiphop van de jaren negentig. “Stijl van de straat uit de tijd van de gulden”, noemden ze het zelf. Zijn eerste solo-ep heette Striklie Boembap. Old school dus. Dat principe laat hij nu los. “Ik hou nog steeds van keiharde beats”, zegt hij. “Je hoeft niet bang te zijn voor softe top 40 ringtones, maar ik ga wel veel meer soorten ritmes gebruiken.”

29 januari presenteert J.A.E. zijn album in Tivoli de Helling. Ook van de partij zijn Zo Moeilijk (samen met hun producer Nikes nam hij Koning der Armen Op), Zwart Licht en Stropstrikkers. Jawel, Stropstrikkers, want rapper Skafalau en beatmaker Klaas Vaak zijn inmiddels onder de oude naam weer begonnen. “We maken nog steeds samen muziek”, zegt J.A.E. “Ik kom alleen beter tot mijn recht als ik solo werk.”

Solo in groepsverband dus. J.A.E. en zijn Hof van Jaeden bende gaan Nederland komend jaar platspuiten. Drugsbeeldspraak gaat er wel in bij de Utrechtse rapper. Eerder vergeleek hij zichzelf al eens met een dealer, die eerst gratis samples uitdeelt en pas geld gaat verdienen als mensen hooked zijn. “Drugs hebben me altijd aangesproken, van jongs af aan”, zegt hij. “Het fascineert me dat mensen veranderen als ze iets gebruiken. Ik ben in mijn leven verslaafd geweest aan twee dingen: wiet en muziek. Die spuit op Overdosis moet je metaforisch zien. Hij is niet voor niets verbonden aan een koptelefoon. We gaan het komende jaar de Nederlandse hiphop bombarderen.”