In A Cabin With neemt tijdens Eurosonic/Noorderslag in drie dagen een ep/album op

Eerste sessie van 2010 live te volgen in Groningen

Tekst: Marc van der Laan ,

2009 was een succesvol jaar voor In A Cabin With. De sessies voerden het team onder andere naar Mexico en Thailand. De eerste sessie van 2010 vindt dichter bij huis plaats. Tijdens Eurosonic/Noorderslag wordt er drie dagen opgenomen in een studio op de Vismarkt. We belden producer Maarten Besseling om hem te vragen naar de sessies en de verdere plannen voor 2010.

Eerste sessie van 2010 live te volgen in Groningen

2009 was een succesvol jaar voor het In A Cabin With project. Sessies van onder andere The Black Atlantic, Steye and the Ottowanians (met 360º video clip) en Stan Diego zijn verschenen en met Colin Benders/Morris Kliphuis en Bettie Serveert zijn sessies opgenomen die nog uitgebracht gaan worden. Verder heeft de NPS van drie sessies tv-opnames uitgezonden. De eerste Cabin van 2010 staat niet op een exotische locatie maar dichtbij huis op de Vismarkt in Groningen. Tijdens Eurosonic/Noorderslag is het mogelijk om zelf te zien hoe een In A Cabin With-sessie in zijn werk gaat. Dan staat er namelijk drie dagen lang een studio Cabin waarin door verschillende muzikanten opgenomen gaat worden. 

Initiatiefnemers Jesse Beuker en Maarten Besseling zijn nog druk bezig met de voorbereidingen maar tussendoor konden we Besseling vragen wat ze precies gaan doen en welke muzikanten meespelen. “We hebben drie bouwunits besteld die bij elkaar een studio van 6 bij 9 meter vormen. Eén wand is helemaal van glas en twee wanden hebben normale ramen. Donderdag, vrijdag en zaterdag gaan we met een aantal basismuzikanten opnemen en daarbij nodigen we allemaal mensen uit die spelen op Eurosonic/Noorderslag.” De basismuzikanten zijn onder andere Sjam Sjamsoedin (Nobody Beats the Drum), The Secret Love Parade, Djurre de Haan (awkward i), leden van The Hospital Bombers, Odilo Girod (Coparck) en leden van Moss. Welke Eurosonic/Noorderslag muzikanten meespelen is nog niet helemaal zeker. “Als we donderdag bezig zijn geweest krijgt het een vibe en denk ik dat veel mensen langs gaan komen.” 


In principe worden elke dag drie nummers opgenomen. “We werken van twaalf uur ’s middags tot tien uur ’s avonds, theoretisch is het mogelijk om vijf liedjes op een dag te doen. Dat kunnen ook kleinere liedjes of liedjes met akoestische instrumenten zijn.” De opnames moeten resulteren in een ep/album van 9 tot 12 tracks dat later in 2010 wordt uitgebracht. In welke vorm dat gaat gebeuren weet Besseling nog niet. “Als het echt aanslaat en de opnames goed zijn komt er naast de download waarschijnlijk ook weer een album van. De mensen van Muziek Centrum Nederland vinden het mooi wanneer er een hele In A Cabin With-serie komt.”


Ook voor de rest van 2010 staan er bijzondere dingen in de planning. “We zijn in gesprek met de NPS om weer een televisieserie te maken. Ik probeer een aantal projecten naar voren te schuiven zodat die opgenomen kunnen worden om aan het eind van het jaar uitgezonden te worden. We zijn bezig met Rusland, China, Hongarije, Marokko en Brazilië.” Eén van de bedoelingen voor het komende jaar is verder om meer met bekendere buitenlandse muzikanten te gaan werken. “We zijn bezig om een sessie te organiseren met JB Meijers en Van Dyke Parks. Hij heeft in principe toegezegd en we zijn nu aan het zoeken naar een locatie. Het is wel heel spannend of het ook echt gaat lukken. En aan het eind van het jaar gaan we nog wat doen met Simon Angell, de gitarist van Patrick Watson.”

De eerstvolgende sessie na Eurosonic/Noorderslag is al in februari en voert het team naar Marokko. “We gaan daar een In A Cabin doen met een aantal muzikanten die in de afgelopen tien jaar aan het Unsigned project van Muziek Centrum Nederland hebben meegewerkt zoals Giovanca en leden van Opgezwolle, zZz en Voicst.”


Van de sessies tijdens Eurosonic/Noorderslag worden foto’s en filmpjes online gezet en net als bij de andere sessies wordt een blog bijgehouden. Volg het opnameproces via de website van
In A Cabin With en Twitter.