Weekagenda week 34 Weekagenda week 34

Sanchez, The Devil & The Hierophant, IBB Fest, Megafaun en Geinbeat

, Tekst: Marc van der Laan

Weekagenda week 34

Sanchez, The Devil & The Hierophant, IBB Fest, Megafaun en Geinbeat

Tekst: Marc van der Laan ,

Het sterke optreden van Moss op Lowlands gezien? We hebben de boeken niet gecontroleerd, maar kunnen ons voorstellen dat er niet elk jaar een Nederlandse band met het hoogste cijfer naar huis gaat. Wat ons betreft is dit exemplarisch voor de stand van zaken in de Nederlandse popmuziek. Check onze weekagenda voor de Hollandsche waar die je deze week in Utrecht kunt beluisteren.

Sanchez, The Devil & The Hierophant, IBB Fest, Megafaun en Geinbeat

Wanneer: vrijdag 27 augustus
Wat: cd-presentatie Sanchez, The Devil & The Hierophant
Waar: ACU
Wie: Sanchez, The Devil & The Hierophant + Artificial Audio

Waarom: Sanchez, The Devil & The Hierophant deed het afgelopen half jaar van zich spreken door finaleplaatsen in The Clash of the Titans en de lokale finale van Make More Music. Met hun mix van posthardcore en electronica was het één van de weinige bands die al iets van een eigen smoel lieten zien. De afgelopen maanden hebben de vijf bandleden gewerkt aan het debuutalbum Neon Skeleton dat ze komende vrijdag in ACU presenteren. Het voorprogramma wordt verzorgd door het Amersfoortse postrockgezelschap Artificial Audio. Check de Bandcamp van Sanchez voor een voorproefje van Neon Skeleton.


Wanneer: zaterdag 28 augustus
Wat: IBB Fest (vanaf 11:00 uur)
Waar: IBB-complex
Wie: The Secret Love Parade, Kensington, Nobody Beats the Drum, Knobsticker, Santanero, Vinyl Collectief e.a.

Waarom: In het voorjaar van 2003 won een zekere Peter Bijl een optreden van The Apers via een prijsvraag van 3VOO12. Om zoveel mogelijk mensen mee te laten genieten stelde Bijl voor om het optreden niet in zijn eigen studentenkamer in het IBB-complex te houden, maar buiten. Om de feestvreugde te vergroten hebben Bijl en een aantal collega-studenten er een festival van gemaakt met vijftien bands. Bijna alle bands waren afkomstig uit (de omgeving van) Utrecht en een deel zelfs uit het IBB-complex. Flash forward naar 2010: op zaterdag vindt er weer een popfestival plaats op het IBB-complex. Natuurlijk met andere mensen, andere bands en dan, zoals de organisatoren stellen, “groter en mooier”. Maar de overeenkomsten met 2003 zijn groter dan de verschillen. Ook dit festival is bij toeval ontstaan, drijft op een aantal enthousiaste studenten en promoot vooral Utrechts talent. Kom dus meefeesten met de bewoners van het IBB-complex op de tonen van Kensington, Nobody Beats the Drum, Knobsticker, Santanero en vele anderen. De toegang is gratis.


Wanneer: zaterdag 28 augustus
Wat: eigenzinnige rootsmuziek
Waar: EKKO
Wie: Megafaun + Elliott Brood

Waarom: Negen maanden geleden was Megafaun verantwoordelijk voor één van de mooiste optredens tijdens de laatste editie van het Le Guess Who? festival. Pastorale passages worden afgewisseld met vreemde, opzwepende uitstapjes. Recensent Atze de Vrieze roemde toen het vermogen van de band om te experimenteren maar daarin niet te ver te gaan: “na een moeilijk stuk komt er ineens weer een mooi refrein”. Zijn conclusie belooft veel: “Als deze band nog een jaar tourt, klinkt het nog beter, nog overtuigender”. Bijna een jaar verder staan ze in EKKO en kunnen we kijken of het drietal uit North Carolina de verwachtingen waar kan maken. Bekijk als opwarmer de mooie sessie die de band tijdens Le Guess Who? 2009 op het dak van de Neude-flat speelde (via de link aan de rechterkant).
Support, als je daarvan mag spreken, komt van de Canadese band Elliott Brood. Ze hebben tot nog toe één album uitgebracht en vooral naam gemaakt met hun eigenzinnige geluid dat diep wortelt in de traditionele Amerikaanse rootsmuziek zoals bluegrass, blues, folk en country.
EKKO noemt het zelf de mooist double bill van het jaar. Wij kunnen daar een heel eind in mee gaan.


Wanneer: zaterdag 28 en zondag 29 augustus
Wat: Geinbeat Festival 2010
Waar: Park Oudegein, Parkhout, Nieuwegein
Wie: Monomania, Dropskill, Militia Prima, The Fudge e.a. (zaterdag) en The Dance, Four The Same, Dahl, Haribo Macht Kinder Froh, The Pikeys e.a. (zondag)

Waarom: Het Geinbeat-festival in Nieuwegein is al zo’n jaar of vijftien een constante factor in het festivalseizoen. Het charmante van het festival is dat ze jonge bands, die voor een groot deel uit de regio komen, de kans bieden om hun kunsten op een festival te vertonen. In de line-up zien we, met onder anderen The Fudge, The Dance en The Pikeys, dan ook bands terug die het afgelopen jaar hoge ogen hebben gegooid in de verschillende bandwedstrijden en soms ook al op 3FM worden gedraaid. Twee dagen lang kun je van ’s middags tot ’s avonds luisteren naar popmuziek uit de regio. Dit jaar staan onze vrienden van In Vervoering ook op Geinbeat. Op zaterdagmiddag kapen ze de intieme theatertent voor optredens van The Secret Love Parade, Casper Adrien, Hidde van Schie, Handsome Poets en Grote Prijs winnaars The Cosmic Carnival. Zoals elk jaar is de toegang gratis.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht