Utrechtse festivals en organisaties raken half miljoen subsidie kwijt Utrechtse festivals en organisaties raken half miljoen subsidie kwijt

“Geld was bedoeld om festival internationaal op de kaart te zetten”

, 3VOOR12 NL Atze de Vrieze

Utrechtse festivals en organisaties raken half miljoen subsidie kwijt

“Geld was bedoeld om festival internationaal op de kaart te zetten”

3VOOR12 NL Atze de Vrieze ,

Diverse festivals en culturele organisaties in Utrecht verliezen het komend jaar in totaal een half miljoen subsidie. Middels een brief van de gemeente kregen ze te horen dat het potje stadspromotie voor hen in 2011 dicht blijft. Het gaat om ruim zestig organisaties, waaronder Summer Darkness, Le Guess Who?, het Bevrijdingsfestival, Kytopia en Habek.

“Geld was bedoeld om festival internationaal op de kaart te zetten”

Diverse festivals en culturele organisaties in Utrecht verliezen het komend jaar in totaal een half miljoen subsidie. Middels een brief van de gemeente kregen ze te horen dat het potje stadspromotie voor hen in 2011 dicht blijft. Het gaat om ruim zestig organisaties, waaronder festivals Summer Darkness, Le Guess Who?, het Bevrijdingsfestival en het Nederlands Film Festival, en organisaties als Kytopia (project rond Kyteman) en Stichting Habek. “Een fikse domper”, zegt woordvoerder Cas Boland van Tivoli, dat afgelopen weekend nog een geslaagde editie van het gothic festival Summer Darkness beleefde. “Het ging om 15.000 euro op structurele basis, bedoeld om het festival internationaal op de kaart te zetten. Dit jaar kwam ongeveer een derde van ons publiek uit landen als Italië, Schotland en Spanje.”

De bezuinigingen zijn een gevolg van de ‘economische en financiële situatie’. “De gemeente Utrecht is genoodzaakt bezuinigingen en ombuigingen te realiseren”, zo luidt de toelichting. “Dit betekent dat de budgetten van het Programma Stadspromotie voor deze activiteiten vanaf 2011 vrijwel zijn verdwenen.” Volgens een woordvoerder van de gemeente ging het om incidenteel geld. “Dat bedrag was eindig, dat wisten we. Het gaat niet om subsidies aan de evenementen zelf, alleen om de promotie en marketing ervan.”

Of het wegvallen van de subsidie een acuut gevaar voor het voorbestaan van het festival vormt, kan Boland op dit moment nog niet zeggen. Dat geldt ook voor Le Guess Who?, dat dit jaar ook ongeveer 15.000 euro ontving. Erik Benders, vader en manager van Kyteman en Kytopia, reageert iets laconieker. “Ook wij hebben die fijne brief gekregen”, beaamt hij. “Een deel van de opstart van Kytopia is door stadspromotie mogelijk gemaakt. Wij zijn er niet door ondersteboven, omdat het om een eenmalige subsidie ging. Wel denken we nog een jaartje nodig te hebben om uit de ontwikkelingsfase te komen, maar dat geld hoeft niet per se uit stadspromotie afkomstig te zijn. Het is de bedoeling dat Kytopia op den duur zonder subsidies kan. Je moet je leven niet op subsidies alleen richten, dat is veel te wankel.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht