Tijd rijp voor nieuwe Neonbelle Tijd rijp voor nieuwe Neonbelle

“Het moet niet zoals dat Umobo van Bløf worden hoor.”

, Tekst: Annemarie Rozendaal / Foto's: Armelle van Helden

Tijd rijp voor nieuwe Neonbelle

“Het moet niet zoals dat Umobo van Bløf worden hoor.”

Tekst: Annemarie Rozendaal / Foto's: Armelle van Helden ,

Op 2 augustus vertrekt Neonbelle naar China om het tweede album op te nemen. De fans moeten nog even geduld hebben, want de plaat komt pas over een jaar uit. “Ik wacht achter de geraniums tot we weer mogen”, zegt toetsenist Jelte Heringa.

“Het moet niet zoals dat Umobo van Bløf worden hoor.”

De Plato aan de Voorstraat staat rond een uur of zes ’s avonds redelijk vol met belangstellenden. Een enkeling gaat verwoed door met zoeken tussen de rekken, maar de meesten luisteren muisstil naar het optreden van Neonbelle. Ze spelen hun eerste album integraal, met versterking van gitarist Johan Wulterkens en drummer Finn Kruyning. Ook ‘In A Cabin With’-artiest Stan Diego speelt wat nummers mee.

Het optreden is ter ere van de re-release van de eerste plaat, die bijna drie jaar geleden is uitgebracht. Neonbelle was het eerste echte ‘In A Cabin With’-project en is sindsdien uitgegroeid tot volwaardige band. Zelf hadden ze het succes niet echt verwacht. “Het idee van ‘In A Cabin With’ is dat artiesten binnen een aantal dagen een cd maken en dat mensen het album online kunnen downloaden. Maar omdat het ons wel leuk leek om een echte cd te hebben, hebben we er 500 laten drukken”, zegt zangeres Pien Feith. Toetsenist Jelte Heringa vult aan: “We hebben nog verzocht of we er ook 200 of minder konden laten maken, maar dat was niet mogelijk. Het was echt de bedoeling dat de cd’s voor onszelf en vrienden waren.”

Maar dat liep anders. De cd’s waren binnen de kortste keren allemaal verdwenen. “En toen bleek dat het toch wel handig was om er meer te hebben. Recent gingen we bijvoorbeeld naar Canada voor een optreden. Toen hadden we geen cd’s om te verkopen of uit te delen”, zegt Jelte. “En omdat er inmiddels ook een paar gave remixen van onze nummers zijn gemaakt, vonden we dat een mooie gelegenheid om de plaat opnieuw te laten drukken.”

Het is een tijdje stil geweest rond de band. “We hebben anderhalf jaar gespeeld nadat de cd uitkwam. We hebben veel shows en veel leuke dingen gedaan. Daarna heeft het bijna een jaar stilgelegen”, zegt Pien. Inmiddels zit er een nieuw project in de pijplijn: op 2 augustus vertrekken Pien en Jelte samen met producer en bedenker van ‘In A Cabin With’, Maarten Bessling, voor twee weken naar de hoofdstad van China. Daar zullen ze in de creatieve artist village Song Zhuang hun tweede album maken. Pien: “Toen de reis naar China voorbijkwam, leek dat ons een goede kans om Neonbelle een vervolg te geven. Het is veel te leuk om niet te doen.” Na de tien dagen met Neonbelle reist Jelte mee met Maarten om in Shanghai een ‘In A Cabin With’-album op te nemen met Janne Schra en Benjamin Herman. Pien plakt er nog twee weken vakantie achteraan.

Wat betreft de sound voor het nieuwe album is Neonbelle er nog niet helemaal uit. Dat er Chinese invloeden te horen moeten zijn, is een ding dat zeker is. Jelte: “Anders hadden we net zo goed op de Noordpool of in Brazilië kunnen zitten.” Pien valt bij: “Maar we willen niet dat het wordt zoals die plaat Umobo van Bløf, of hoe heet die plaat?” Jelte: “Umoja!” Pien: “Ja, dat wil ik niet. We willen het wel echt op een organische manier integreren, het moet wel echt Neonbelle blijven.” Jelte: “We willen graag samenwerken met Chinese muzikanten, maar het is niet makkelijk om contacten te leggen. We zitten in een artist village, dus we hopen daar wat muzikanten tegen te komen. Het lijkt me leuk om authentieke Chinese muzikanten te mogen ontvangen."

De pleisters op Jeltes arm verraden dat er een bezoekje aan de dokter is gebracht. “We hebben vandaag inentingen gehaald voor China. Tegen hepatitis, gele koorts, van alles. Ik ben flauwgevallen. Het was een heftige ochtend, maar we zijn er klaar voor.” Dit keer zal het nieuwe album van Neonbelle niet meteen te downloaden zijn. “We nemen natuurlijk niet alle instrumenten mee naar China. Die kunnen we eventueel later toevoegen. We kunnen nog een tekst schrijven, een arrangement inspelen. We willen er even de tijd voor nemen”, zegt Pien.

Ze heeft net een soloalbum gemaakt en Jelte is bezig geweest met Most Unpleasant Men. Pien: “Ik ga mijn plaat in het najaar uitbrengen, dus dat gooien we ertussen. Ik wil eerst spelen met mijn eigen band. Een jaar daarna gaan we Neonbelle pas weer oppakken. De eerste Neonbelle is opgenomen in vijf dagen, meteen uitgebracht, meteen gaan, gaan, gaan. Dat was superleuk. Maar nu doen we het rustiger aan.” Jelte: “Eerst gaat Pien Feith de wereld veroveren. Ik blijf achter de geraniums wachten tot ze belt dat ze er klaar voor is.” 

Ook denken Pien en Jelte na over de liveshows. Jelte: “We zijn niet ontevreden over wat we in het verleden gedaan hebben, maar daar zie ik wel mogelijkheden tot winst. We kunnen daar veel verder in gaan. Met zijn tweeën op een podium met een laptop klinkt best wel kaal. Dat kwam ook omdat het allemaal zo snel liep. Maar in de toekomst willen we toch meer instrumenten gaan toevoegen. Dat zorgt voor een rijker geluid.” 

De nieuwe Neonbelle staat gepland voor het najaar van 2011. Jelte houdt voor de zekerheid toch nog een slag om de arm.“Toch gek om al over liveshows te praten als je nog geen nieuw nummer geschreven hebt. Er komt een plaat en vanuit daar gaan we verder. Ik wil alle opties nog openhouden. Straks wordt het een heel kleine plaat die nergens op slaat met acht muzikanten. Dat kan natuurlijk ook. Maar we zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht