The Pikeys timmeren hard aan de weg The Pikeys timmeren hard aan de weg

Voormalige Utrecht Popprijswinnaars werken aan debuutalbum

, Tekst: Linda van Houwelingen / Foto's: Armelle van Helden

The Pikeys timmeren hard aan de weg

Voormalige Utrecht Popprijswinnaars werken aan debuutalbum

Tekst: Linda van Houwelingen / Foto's: Armelle van Helden ,

Het gaat goed met de Utrechtse band The Pikeys. In augustus doet het viertal mee aan de POPnl Awards en een eerste cd staat op de planning. Een gesprek met drie van de vier Pikeys over hoe het hen vergaat na het plotsklaps winnen van de Utrecht Popprijs: “Het blijft gewoon tof als iedereen het naar z’n zin heeft en naar ons luistert.”

Voormalige Utrecht Popprijswinnaars werken aan debuutalbum

Min of meer per toeval wonnen The Pikeys, bestaande uit zanger Siep, gitarist Idde, bassist Fabian en drummer Boris, vorig jaar de Utrecht Popprijs. Voor hun studie aan de Herman Brood Academie werden ze bij elkaar gezet om een band te vormen. Daarbij was één van de opdrachten om een optreden te regelen. De jongens wisten alleen niet dat de door hun geregelde show een voorronde van de Popprijs was. Ze wonnen die avond en later werd ook de Utrecht Popprijs bemachtigd, inclusief de geldprijs van 1000 euro.

De jonge band had nog maar weinig materiaal. Toch werd hun schoolproject doorgezet. Gitarist Idde: “Het winnen van de Popprijs heeft ons veel opgeleverd.” Bassist Fabian vult hem aan: “Het geld hebben we geïnvesteerd in de band. We willen niet in één keer toppen, maar juist carrière opbouwen. Door de Popprijs kwamen we in contact met AT Producties, het managementbureau van Kane en Anouk. Ze hebben ons onder andere geholpen met het herschrijven van onze biografie. We hadden eigenlijk nog niks, geen liedjes opgenomen enzo.” Frontman Siep: “We moesten bij de Popprijs ook een halfuur spelen, terwijl we maar voor twintig minuten aan materiaal hadden. Die overgebleven tien minuten heb ik toen maar gewoon vol geluld.”

Nu, een jaar later, werkt het viertal aan hun eerste album, dat A Day In The Caravan zal gaan heten. Wanneer de plaat precies uitkomt, is vooralsnog onbekend. Bas van Wageningen, bassist van Di-rect, heeft het viertal geholpen met opnemen van eerste single Avarage Blues For The Teenage Girls. Toch hoeven we niet bang te zijn voor een commerciëler geluid zoals dat van Di-rect. Fabian: “Hij legt uit hoe je het beste nummers kunt maken, maar we houden wel gewoon ons eigen geluid. We gaan ook niet in het voorprogramma van Di-rect spelen ofzo, we zouden hen helemaal wegblazen. Wel willen we uiteindelijk al onze liedjes opnieuw opnemen met Bas. Waarschijnlijk hebben we eind dit jaar genoeg geld dankzij de optredens om dit te doen. We moeten eigenlijk wel opnemen, anders ligt het weer stil.”

The Pikeys maken ondanks hun ruige uiterlijk, inclusief witte wifebeaters en vol getatoeëerde armen, redelijk toegankelijke muziek. Nummers blijven gemakkelijk in het hoofd hangen en klinken als poprock met een lekker rauw randje. Zelf noemen ze het ramrock. Siep: “Het is muziek om lekker bij mee te schreeuwen. Op het Bevrijdingsfestival speelden we Man Of The Day en halverwege stopten we met spelen om een biertje te drinken. Iedereen zong door, vetter kan gewoon niet. Daar haal ik puur geluk uit. Als je merkt dat mensen het ook gezellig vinden, is dat echt briljant.”

Momenteel bereidt de band zich langzaamaan voor op de POPnl Awards waarvoor ze genomineerd zijn. Op 28 augustus zullen ze het in de Melkweg opnemen tegen twaalf andere bands voor een uit programmeurs bestaande jury. Na de show besluiten de programmeurs afzonderlijk of ze de band wel of niet boeken voor hun poppodium. De meest geboekte band wint de POPnl Award en een tour. Fabian: “Vanaf Utrecht zal een bus met onze aanhang naar de Melkweg rijden. Er is nog plek, dus het zou vet zijn als nog meer mensen zich aanmelden om mee te gaan en ons daar te supporten!”

Te zien: POPnl Awards met onder andere The Pikeys, Klopje Popje, Starcatcher en Soulburn, 28 augustus @, Melkweg Amsterdam

Appelpop met onder andere The Pikeys, Di-rect, Moss, Moke en K’s Choice, 11 september @ Waalkade Tiel

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht