Summer Darkness: de keuze van Sven Schlijper Summer Darkness: de keuze van Sven Schlijper

Programma eert zowel verleden als heden

, Tekst: Sven Schlijper (SAPsite)

Summer Darkness: de keuze van Sven Schlijper

Programma eert zowel verleden als heden

Tekst: Sven Schlijper (SAPsite) ,

In het weekend van 13 tot en met 15 augustus vindt is de Utrechtse binnenstand voor de achtste keer het decor voor Summer Darkness, het grootste dark underground lifestyle event van de Benelux. Voormalig 3VOOR12/Utrecht schrijver en huidig SAPsite hoofdredacteur Sven Schlijper maakt een keuze uit het programma.

Programma eert zowel verleden als heden

Begin augustus kleurt de binnenstad van Utrecht weer gitzwart voor het grootste dark underground lifestyle event van de Benelux: Summer Darkness festival. Ook als je niet per se van de nachtvlinderende zwarte brigade bent, heeft het festival meer dan genoeg in petto om je te plezieren. Zo is er in ieder geval een grote markt op het Domplein die voor iedereen gratis toegankelijk is. Al is het maar, om je ogen uit te kijken bij de modeshows. En natuurlijk zijn de festivalbezoekers zelf ook een ware lust voor de kijkers. Er is natuurlijk meer, veel meer. Voormalig 3VOOR12/Utrecht schrijver Sven Schlijper maakte op SAPsite een keuze, vooral bedoeld voor de niet gotisch onderlegde medemens.

Vrijdag de dertiende
Dé dag voor Summer Darkness natuurlijk en een beetje de Goden verzoeken, maar alles op het Domplein is gratis en dan is vooral het Italiaanse Spiritual Front niet te missen. Sexy en bronstig, warm, heet, hitsig in een vorm van akoestische folk; daar kun je deze Italiaan wel voor laten lopen. Daarna zou je naar Brendan Perry kunnen gaan, ware het niet dat zijn concert in de Domkerk al compleet uitverkocht is. Dead Can Dance-adepten malen blijkbaar niet om de afwezigheid van Lisa Gerrard die toch een groot, om niet te zeggen; het grootste deel van de beklemmende sfeer van de band bepaalde met haar prachtstem. En laten we wel wezen: één van de twee van Dead Can Dance is meer, veel meer dan geen. Dus: mocht je nog aan een kaartje kunnen geraken op straat bijvoorbeeld, dan kun je je avond een stuk slechter besteden dan ’s avonds in de bijzondere setting van de Domkerk met Perry.

Zaterdag de veertiende
Op zaterdag breekt de spreekwoordelijke hel pas echt in alle hevigheid los. Dan presenteert Summer Darkness een bomvol programma. Wegwijs worden? Kan. Voor de leek is het genieten geblazen bij Phelios in de Spiegelbar van Tivoli. Deze jonge Duitse synthesizermeester speelt een vorm van ambient die galmt en bol staat van de grootse melodie en heeft weliswaar een duister randje, maar dan vooral van de soort die lijkt op het binnenste (Innenraum) een kathedraal bij volle maan. Groots, monumentaal en meeslepend dus, met een beetje klassiek zelfs en meer dan beïnvloed door mensen als Jean-Michel Jarre.

Dan rol je makkelijk en op tijd door naar Museum Speelklok. Daar speelt de, alweer, Italiaanse groep Ianva. Dit is een bijzonder gezelschap dat zich ophoudt in een niche van de neofolk waar grandeur, volksmuziek en archeo-futurisme samenkomen. Gedreven, bloedstollend gepassioneerd vlamt deze grote band op volle slagkracht en dat in de kapel van het Museum Speelklok. Ook weer een heel mooie locatie voor een bijzonder concert.

Uniek is ook de performance die de Belg Empusae en Fransman Flint Glass in Tivoli de Helling geven ’s avonds. Ze vormen samen Tzolk’in en de show belooft te beginnen met Flint Glass en zijn bezwerende ambient met stuwende beats, naar Tzolk'in te gaan waarin meer ruimte is voor het concept dat rust op oude Zuid-Amerikaanse volkeren en live-percussie om uit te komen bij Empusae; ook topklasse elektronica met vele lagen en spetterende melodie. Drie in één dus en alledrie van uitzonderlijke klasse. Daarna moet je misschien maar dekking zoeken, want dan breekt de Industrial Night los en dat kan voor poezelige oortjes nogal klinken als heipalen en krassende machinerie. Denk er belichting van alleen stroboscopen bij en je weet dat het niet de meest romantisch-gezellige plek van het festival is.

Fuifnummers trouwens doen zich tegoed aan And One dat best wel Schlager-achtige elektro speelt. Jawel; hun vorige concert op Summer Darkness leidde zelfs tot een heuse polonaise. Je verzint het niet, maar het is wel zo. Daarna kunnen de handjes in de lucht blijven op Rauw trouwens.

Zondag de vijftiende
Heb je op zaterdag Ianva gemist? Dan heb je op zondag een herkansing in Tivoli de Helling. Zoals de naam al doet vermoeden is In Slaughter Natives nogal bruut werk, je bent gewaarschuwd. Genevieve Pasquier zou al tot twee keer toe spelen op Summer Darkness, maar moest verstek laten gaan. Hopelijk speelt ze deze keer wel. Haar licht-industriële ambient-elektro met een fiks shot adrenaline is er in ieder geval meer dan goed genoeg voor.

Op Dive hoef je niet te wachten, tenzij je een man, een microfoonstandaard en een HD-recorder leuke kost vindt. Op naar Tivoli dus voor de afsluitende kanjer: DAF. Grootheden van weleer natuurlijk en helden van een hit zoals ‘Der Mussolini’. Ze zijn na jaren weer samen en heel wat acts die op Summer Darkness en aanverwante festivals spelen hebben hier hun mosterd gehaald.

Zo eert Summer Darkness tussen pioniers Brendan Perry en DAF zowel het verleden, als het heden (Flint Glass, Empusae, Ianva) als de toekomst (Phelios). Als je je een beetje laat leiden door deze selectie slaat de ergste schrik je vast niet om het hart en krijg je wel degelijk een fijne cocktail aan duistere muziek en lifestyle mee en dat in één weekend in je eigen Utrecht.

Houd voor meer festivalinformatie en verslagen deze site volgend weekend goed in de gaten. Alle informatie en verslagen is ook te vinden in het Summer Darkness 2010-dossier (te openen via de link aan de rechterzijde van deze pagina).

Luister ook naar de Summer Darkness sampler op de luisterpaal.

Te zien: Summer Darkness, met onder andere Brendan Perry, Phelios,Spiritual Front, Ianva, Tzolk’in, And One, In Slaughter Natives, Genevieve Pasquier, DAF, Zwarte Poëzie, Industrial Night, Cyberia en Geistform, vrijdag 13 tot en met zondag 15 augustus @ diverse locaties in Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht