SD 2010: Varen in het duister met poëzie en muziek SD 2010: Varen in het duister met poëzie en muziek

Romantiek in Utrechtse grachten met ledlampen en Edgar Allan Poe

, Tekst: Kenneth Steffers / Foto's: Armelle van Helden

SD 2010: Varen in het duister met poëzie en muziek

Romantiek in Utrechtse grachten met ledlampen en Edgar Allan Poe

Tekst: Kenneth Steffers / Foto's: Armelle van Helden ,

De jaarlijkse boottochten tijdens Summer Darkness zijn voor veel bezoekers een ware belevenis. Door het duister met spannend verlichte bruggetjes en poëzie om je duistere hart bij op te halen.

Romantiek in Utrechtse grachten met ledlampen en Edgar Allan Poe

Hoewel de boot vol duistere poëzie al om kwart over acht zou vertrekken, is het toch even wachten op de dichters die de groep nachtavonturiers door de Utrechtse grachten gaan leiden. Er zit dus niets anders op dan vast een ere rondje te varen met de boot. Dit tot grote vreugde van een aantal Poolse, Engelse en Duitse bezoekers. Zulke pittoreske grachten kennen ze immers niet in eigen land. Zo’n reguliere grachtentocht was wat hun betreft al voldoende, zij het niet dat alle tunneltjes onderweg prachtig zijn verlicht met groene en blauwe ledlampen.

Tijdens de boottocht geeft bezoekster Sylvia Borrn toe niet alleen in de boot te zitten omdat Summer Darkness in Utrecht is neergedaald, ze heeft bezoek uit het buitenland. Ze had op het internet gelezen dat er dit weekend een gothic festijn in haar woonplaats werd georganiseerd. Al jaren had ze de drang daar eens een keer een bezoekje aan te wagen, maar door omstandigheden kwam het er nooit van. "Mijn neef Tim uit Nieuw-Zeeland was deze week in Utrecht, dus dan kun je een feestje als dit eigenlijk niet missen," beargumenteert Sylvia haar keuze om nu wel te gaan. Tim kijkt haar glimlachend aan en antwoord: "Ik wist eigenlijk niet zo goed wat gothics waren, maar op deze manier is het wel leuk om kennis te maken met verschillende culturen. Ik had niet verwacht dat zoiets als dit zou bestaan. Ik ben slechts op vakantie hier in Nederland en als je dan zoiets meemaakt als dit, dan weet je van tevoren al dat zo’n moment in je geheugen gegrift blijft."

Ondertussen hebben verscheidene mensen zich opgehoopt langs de kade en op de bruggen. Ze kijken hun ogen uit. Een boot vol gothics zie je immers niet dagelijks. Een paar honderd meter verder ervaren de toegestroomde kijkers dat het nog gekker kan. De dichters zijn op de boot gestapt en lezen in het Nederlands en gebroken Engels hun beste werk voor. Tijdens de tocht worden de poëtische avances van onder andere Edgar Allan Poe niet geschuwd. Er is zelfs nog ruimte voor eigen inbreng en verzoekjes.  De romantiek op de boot vlamt zich langzaam naar een hoogtepunt, totdat het fijne tochtje er weer op zit. Nadat de boot weer is aangemeerd aan de Oudegracht, stroomt deze in een haastig tempo leeg. Bijna alle passagiers besluiten toch nog even snel een kijkje te gaan nemen op de Bal Du Masque in Tivoli.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht