SD 2010: IANVA zweept het publiek op met hartstochtelijke liederen SD 2010: IANVA zweept het publiek op met hartstochtelijke liederen

Italiaanse band combineert muziek en politiek

, Tekst: Lilian van Dijk / Foto's: Juri Hiensch

SD 2010: IANVA zweept het publiek op met hartstochtelijke liederen

Italiaanse band combineert muziek en politiek

Tekst: Lilian van Dijk / Foto's: Juri Hiensch ,

Alle nummers van de negenkoppige band IANVA vertellen een verhaal. Het gaat over de geschiedenis van hun vaderland, vooral over de negatieve kanten. Jammer dat maar weinig toehoorders de teksten van de Italiaanse folk noir formatie kunnen begrijpen. Gelukkig maakt de uitvoering van de nummers veel goed.

Italiaanse band combineert muziek en politiek

IANVA is een folk noir band met een boodschap. Die gaat over wat er in het verleden mis gegaan is in Italië, maar ook over de huidige misstanden in hun land. De negenkoppige band staat op de derde dag van Summer Darkness in Tivoli de Helling en heeft vooral succes bij het handjevol Italianen dat scandeert en meezingt.

Eigenlijk is het jammer dat de zangeres van IANVA, Stefania T. D’Alterio, weinig aan bod komt. Zij zingt gepassioneerd met veel gebaren, waardoor er toch íets van de boodschap overkomt. Zanger Mercy beweegt minder en aan zijn gezicht valt weinig af te lezen. Ook zijn stem is minder expressief dan die van Stefania. Samen zingen doen ze al helemaal niet: als de één opkomt, gaat de ander van het toneel. Stefania, die wat Engels kent, geeft een keer een korte uitleg bij een nummer, maar helaas beheerst Mercy die taal niet. Een vertaling van de teksten is wel op de website van de band te lezen, vertelt gitarist Fabio na het concert.

De leden van deze Italiaanse formatie zijn goed op elkaar ingespeeld en muzikaal gezien van grote klasse. Dat is niet zo verwonderlijk omdat een aantal van hen klassiek geschoold is. Behalve twee gitaristen telt het gezelschap twee drummers, een trompettist, een bassist en een toetsenist. Verder wordt er vaak gebruik gemaakt van sfeerverhogende samples. De trompettist en toetsenist nemen spelen veel solo’s, terwijl de gitaristen en bassist het subtielere werk voor hun rekening nemen.

De set van IANVA kent twee delen. Het eerste bestaat uit liederen van de tweede, meest recente, cd van IANVA, Italia: Ultimo Atto. Daarin stippen ze belangrijke feiten uit de Italiaanse geschiedenis aan, van de vorige eeuw tot het heden. Frontman Mercy kan zijn publiek met woord en gebaar goed duidelijk maken wat hij en zijn bandgenoten van Berlusconi (“our beloved prime minister” zegt hij smalend) vinden: ze verachten hem. Het tromgeroffel duidt op allerlei militaire situaties, wat ook benadrukt wordt door de straffe houding en hoekige gebaren van Mercy.

Het tweede deel van de set bestaat uit nummers van de eerste cd van de band, Disobbedisco!. Ze vertellen het dramatische en tragisch eindigende verhaal van de liefde tussen een Italiaanse soldaat en een spionne van de vijand, dat zich afspeelt tussen de twee wereldoorlogen. Nu wordt duidelijk waarom er twee drummers zijn: hun samenspel geeft extra kracht aan de veelal op marsmuziek geënte liederen. De band is duidelijk dol op film en filmmuziek, want in feite is dit eerste conceptalbum een soort muzikale minifilm.

Toch blijft het jammer dat er een taalbarrière is tussen IANVA en het publiek. Na elk nummer wordt er enthousiast geklapt, maar die waardering geldt bij de meeste aanwezigen meer de instrumentale kant en de passie of gedrevenheid waarmee het nummer is gezongen, dan de teksten. Het voordeel is wel dat de betekenis van de nummers aan de fantasie van de luisteraar wordt overgelaten en dat heeft ook zijn charme.

Gezien: IANVA op Summer Darkness, zondag 15 augustus @ Tivoli de Helling

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht