Rosa Ensemble speelt met Jan Jaap van der Wal op Lowlands Rosa Ensemble speelt met Jan Jaap van der Wal op Lowlands

Utrechts gezelschap gaat Lowlandspubliek verrassen

, Tekst: Hanneke van der Linde - de Zeeuw / Foto’s: Edda Grol

Rosa Ensemble speelt met Jan Jaap van der Wal op Lowlands

Utrechts gezelschap gaat Lowlandspubliek verrassen

Tekst: Hanneke van der Linde - de Zeeuw / Foto’s: Edda Grol ,

Het Utrechtse Rosa Ensemble zal zondag 22 augustus op Lowlands optreden. Samen met cabaretier Jan Jaap van der Wal brengt het ensemble de verrassende voorstelling 'De Kellner en de Levenden', geïnspireerd door het gelijknamige boek van Simon Vestdijk.

Utrechts gezelschap gaat Lowlandspubliek verrassen

In haar muziek zoekt het Utrechtse Rosa Ensemble altijd de grensgebieden op tussen muziek en theater, gecomponeerd en geïmproviseerd, akoestisch en elektronisch en tussen klassieke muziek en moderne popmuziek. Het ensemble - waarvan de roots liggen in Overvecht - bestaat sinds 1997 en heeft tot nu toe zes platen op haar naam staan.

Op Lowlands speelt het gezelschap samen met Jan Jaap van der Wal de voorstelling 'De Kellner en de Levenden', geïnspireerd door de gelijknamige roman van Simon Vestdijk. De voorstelling belooft een “ongebruikelijke, scherpzinnige, bij vlagen onheilspellende en humoristische wisselwerking tussen muziektheater, cabaret en literatuur” te worden, aldus een enthousiaste Melle Kromhout, PR-medewerker van de band.

Hoe komt een muziekensemble tot een samenwerking met cabaretier Jan Jaap van der Wal? Artistiek leider van het Rosa Ensemble, Daniël Cross, wilde graag ‘iets’ met cabaret doen. Kromhout: “Cabaret is namelijk direct, het is anders dan wat het Rosa Ensemble doet. Die tegenstelling maakt het tot zo’n spannende combinatie. Jan Jaap van der Wal is maatschappelijk betrokken, hij heeft een mening. Wij wilden daarom erg graag met hem samenwerken.”

Kromhout vertelt dat het plan voor een samenwerking al enkele jaren bestond. “Het idee heeft jaren in de kookpot gezet en nu is het de tijd om het eruit te halen.” Eerder heeft het Rosa Ensemble al met onder andere Spinvis en Hans Dagelet samengewerkt. “Zo’n samenwerkingsverband maakt het mogelijk om buiten je eigen horizon te kijken. Je blijft er scherp door. Eens in de zoveel tijd proberen we met het Rosa Ensemble een samenwerking aan te gaan met iemand die in een andere scene bekend is. Zo kunnen we een nieuw publiek laten kennismaken met onze muziek.”

Het Rosa Ensemble hoopt op Lowlands veel mensen te verrassen. “Lowlands heeft een spannende theaterprogrammering. Het publiek daar staat ook open voor bijzondere voorstellingen. Zij willen verrast worden, en dat is wat we zullen gaan doen!”

Studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht zijn door het Rosa Ensemble gevraagd om een clip te maken bij haar nieuwste album 'No Ark Dead Eel'. Bekijk de clips en een videotrailer van de voorstelling 'De Kellner en de Levenden' via de links bij dit artikel!

Te zien: Rosa Ensemble en Jan Jaap van der Wal, 'De Kellner en de Levenden', voorpremière zondag 22 augustus 12.00 uur @ Juliet, Lowlands. Try outs 7, 8 en 9 september @ Theater Kikker. Aansluitend een tour door heel Nederland.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht