Aardbeien zoeken in de bus tijdens In Vervoering Aardbeien zoeken in de bus tijdens In Vervoering

Geslaagde start van het Utrechtse festival

, Tekst: Annemarie Rozendaal / Foto's: Arne Coomans

Aardbeien zoeken in de bus tijdens In Vervoering

Geslaagde start van het Utrechtse festival

Tekst: Annemarie Rozendaal / Foto's: Arne Coomans ,

Droevige bouwvakkers, een legercommando, kitscherige schilderijtjes, ballonnen en drie verschillende muzikanten in een bus. Zaterdag 8 augustus trapte festival In Vervoering de vijfde editie af door optredens te verzorgen in buslijn 2. Het ritje van en naar het Domplein was nooit meer hetzelfde.

Geslaagde start van het Utrechtse festival

Een GVU-bus rijdt voor op het Domplein. Op het eerste gezicht is daar niets vreemds aan, maar bij het instappen lijkt de bus meer op een huiskamer. Kitscherige schilderijtjes aan de wand, bloemenslingers voor de ramen en rode ballonnen tegen het plafond. Het is allemaal onderdeel van In Vervoering, het gratis festival dat sinds 2006 twee dagen lang Utrecht op zijn kop zet met muziekoptredens en theater. Op deze toch wat druilerige dag is het meteen gezellig in de bus. De chauffeur heeft er zin in en de bus vertrekt voor zijn eerste rondje.

De reizigers in de bus kijken een beetje vreemd op van al deze drukte. Als er dan een man in bouwvakkerstenue luid begint te zingen onder begeleiding van een hamer en een schroevendraaier, draaien alle hoofden zich om. Verbazing alom. Wat doet die man hier? Maar al snel verschijnt er een lach op de gezichten. Het rauwe liefdesliedje van Losse Schroeven zorgt voor ontroering. Als hij na twee haltes klaar is met zijn liedje stapt hij weer uit de bus. Een aantal reizigers neuriet zijn deuntje nog na als zanger Gijs Oomkes van The Indoor Park zijn gitaar pakt en begint te spelen. Na een paar nummers verslapt de aandacht van de reizigers een beetje. Als daarna ook nog veel reizigers de bus verlaten, blijven alleen de echte liefhebbers over. Eenmaal terug op het Domplein wisselt de bus van bezetting en mag Hidde van Schie zijn kunsten vertonen.

Inmiddels is de bus goed vol en is het onrustig. Losse Schroeven brengt zijn lied nog een keer ten gehore en bij de halte Centraal Museum stapt een jongen verkleed als aardbei op. Hij zoekt naar Freek, zijn broertje. Ze zaten samen aan een struik, maar hij is uit het mandje gevallen. Wanhopig zoekt hij onder alle stoeltjes. Als hij op Ledig Erf uitstapt en wegrent mag Hidde eindelijk zijn liedjes spelen. Helaas heeft hij een plekje voor in de bus gekozen en is het veel te rumoerig. Verschillende mensen proberen de bus stil te krijgen, maar tevergeefs. Hidde zelf probeert nog wat publieksparticipatie in te bouwen door mensen aan te sporen te klappen en te stampen. Helaas sterft dat na een halve minuut ook langzaam weg. Zonde, want Hidde heeft een goede stem en sterke liedjes. Ondertussen wordt de bus drukker en drukker. Het laatste rondje is voor Sir Ian. Samen met The Indoor Park speelt hij om en om zijn liedjes. Als ook dat rondje voorbij is en alle artiesten zonder kleerscheuren de bus verlaten, is het tijd om het programma weer van voor af aan te starten.

Gezien: In Vervoering, met o.a. Losse Schroeven, The Indoor Park, Hidde van Schie en Sir Ian, zaterdag 8 augustus 2010 @ buslijn 2

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht