The Fudge wint halve finale Make More Music Utrecht The Fudge wint halve finale Make More Music Utrecht

Utrecht stuurt een energieke en kansrijke kandidaat naar finale in De Melkweg

, Tekst: Niels Spinhoven / Foto's: Armelle van Helden

The Fudge wint halve finale Make More Music Utrecht

Utrecht stuurt een energieke en kansrijke kandidaat naar finale in De Melkweg

Tekst: Niels Spinhoven / Foto's: Armelle van Helden ,

Make More Music is een bandwedstrijd voor studenten aan een vijftal hogescholen. Via voorrondes en halve finales worden winnaars gekozen die hun stad vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale. In de Utrechtse halve finale nemen Kleinindustrie, Sanchez The Devil and The Hierophant, Rachèl Louise en The Fudge het tegen elkaar op.

Utrecht stuurt een energieke en kansrijke kandidaat naar finale in De Melkweg

Make More Music is een bandwedstrijd voor studenten aan de hogescholen in Amsterdam, Rotterdam, Almere, Den Haag en Utrecht. Elke stad kent een aantal voorrondes en een plaatselijke halve finale waar de winnaar wordt gekozen. Deze winnaar vertegenwoordigt hun studentenstad tijdens de grote finale op 23 april in De Melkweg. In de Utrechtse halve finale nemen Kleinindustrie, Sanchez The Devil and The Hierophant, Rachèl Louise en The Fudge het vanavond in EKKO tegen elkaar op.

De eerste van de halve finalisten die het podium betreedt is Rachèl Louise. Zodra de singer-songwriter achter haar Rhodespiano plaatsneemt valt haar zelfverzekerdheid op. Met een vastberaden blik stort Rachèl Louise haar hart uit voor de voeten van het publiek, gelukkig zonder melodramatisch te worden. Door haar kraakheldere stem en luie timing is het zelfs een ontspannen luistertrip. In de coupletten van een liedje als ‘Hardcore’ richt ze zich rechtstreeks tot het onderwerp van de song, waarbij de zinnen letterlijk uit een gesprek lijken te komen. Ze struikelt daarbij - gecontroleerd - over de woorden om ze de muziek te laten passen, iets dat Maria Mena en Kate Nash ook doen. Daarmee plaatst Rachèl Louise zich in de lijn die deze zangeressen hebben uitgezet, al neigt ze meer naar soul dan naar folk. 

Sanchez The Devil and The Hierophant zoekt hun inspiratie minder dicht bij huis. De bandnaam verwijst al naar religieuze symboliek uit de Griekse oudheid en ook in de teksten staan huis-, tuin- en keukenproblematiek niet bepaald centraal. Het eerste nummer lijkt een hoorspel, waarin zanger Jakko Kemper monotoon het verhaal vertelt. Tegelijkertijd laat de vierkoppige band de muziek onheilspellend aanzwellen en komt het uiteindelijk tot een uitbarsting vol beukend gitaarwerk en ijle synthesizers. Het is een boeiend begin van de set. De nummers die volgen zijn echter minder sterk. Sanchez verliest zich in langgerekte stukken met te veel gitaargeweld en geschreeuw door zowel Kemper als Miguel Murgia. De spanningsboog is dan weg en de nummers schieten het doel voorbij.

De derde act van de avond is Kleinindustrie. De band bestaat uit drie man die drums, gitaar en zang voor hun rekening nemen. Het geluid van Kleinindustrie is vreugdeloos industrieel en onvoorspelbaar dynamisch. Terwijl gitarist Martinus Schneiderberg en drummer Willem van Gerven de songs opbouwen, sluipt zanger Sjef Ketelaars als een oude leeuw over het podium, op zoek naar een goed moment om de microfoon te bespringen. Eenmaal zover, huilt hij met een getormenteerde blik in zijn ogen zijn zanglijnen over de muziek. Kleinindustrie heeft het meeste nadeel van beperkte lengte van de podiumtijd. De band moet het hebben van een sfeer die zich niet in vier songs en in 20 minuten laat neerzetten. De show maakt echter indruk en bovendien nieuwsgierig naar de richting waar deze band zich verder in zal ontwikkelen.

Afsluiter van de competitie is het prettig gestoorde The Fudge. De zes mannen staan hier ongetwijfeld met een goed gevoel, want op de dag voor dit optreden won de band de Haagse KoninginneNach Bandverkiezing 2010. The Fudge start energiek met het harde ‘Insane’ en voor het eerst deze avond wordt er gelachen op het podium en gedanst in de zaal. Na deze gitaarmuur volgt Behind The Wall, het beste nummer van de set. Een zuurstokzoet synthloopje, een ijzersterk refrein en een vleugje ska doen hun werk en de eerste roze damesonderbroek vliegt over het podium. Met diezelfde onderbroek over zijn hoofd getrokken, sluit zanger Midas Treub met het pakkende ‘2nd Of March’ de korte set af.

Na kort beraad komt de jury met de uitslag. Na het roemen van de prachtige stem van Rachèl Louise, de eerste song van Sanchez en de drummer van Kleinindustrie, wordt The Fudge tot de terechte winnaar uitgeroepen. Met de sterke songs en innemende presentatie maakt de band een serieuze kans tijdens de finale. Gaat dat horen en zien!

Gezien: Utrechte finale Make More Music, met Kleinindustrie, Sanchez The Devil and The Hierophant, Rachèl Louise en The Fudge, 16 april 2010 @ EKKO

Te zien: Finale Make More Music, 23 april 2010 @ De Melkweg, Amsterdam

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht