Nieuwe plaat Lushus is sprookjesboek vol avonturen Nieuwe plaat Lushus is sprookjesboek vol avonturen

Trio is brutaal, ingetogen, opzwepend en rustgevend tegelijk

, Tekst: Annemarie Rozendaal

Nieuwe plaat Lushus is sprookjesboek vol avonturen

Trio is brutaal, ingetogen, opzwepend en rustgevend tegelijk

Tekst: Annemarie Rozendaal ,

Twee jaar na het laatste live album komt het eigenzinnige trio Lushus terug met een nieuwe plaat. Barefoot is als een sprookjesboek vol avonturen. Een mix van stijlen, talen en instrumenten zorgen voor een 'typisch Lushus' geluid.

Trio is brutaal, ingetogen, opzwepend en rustgevend tegelijk

De driekoppige band Lushus bestaat al sinds 2004 en heeft in de underground scene inmiddels een aardige plaats verworven met tours in onder andere Duitsland, Rusland, Frankrijk en Oostenrijk. Twee jaar na uitgave van een live album zijn ze terug met het nieuwe album Barefoot.

Het openingsnummer ‘Plastic’ is lekker brutaal. Zangeres Sascha Hacksa schreeuwt bezweerderig, soms bijna vals dat alles plastic is. “All for him.” Het is een catchy nummer met een opzwepend ritme. Een mooie opener, maar niet representatief voor de rest van het album.

Op de cd worden Engelse en Duitse teksten moeiteloos afgewisseld. Wat overheerst is een bevreemdende sfeer. Je verdwijnt even in een andere wereld, waar dingen niet zijn wat ze in eerste instantie lijken. Je kunt verdwalen in deze wereld, je kunt je er verstoppen. De cd voert je door een hele eigen sprookjeswereld.

Er zijn een hoop verschillende elementen en instrumenten uit de kast getrokken voor het maken van deze plaat. Zo zijn er blazers en strijkers te horen, maar ook elektronica en noise-elementen. De band maakt een bonte mix van stijlen. Indie, punk, rock, er zijn veel invloeden te herkennen. Toch blijven alle nummers ‘typisch Lushus’. Ze kiezen nergens voor een genre of stijl.

Ook qua zang is het album interessant.  Zo worden op “Sheep Clouds” oerkreten afgewisseld met fluisterende zang. De stem van Sascha sleept voort, betovert, verleidt, schreeuwt, schopt, brengt verwarring. Er wordt veel gebruik gemaakt van herhalende teksten, wat soms bijna psychedelisch aandoet. Het is alsof ze een toverspreuk uitspreekt, en je zo volledig in haar macht heeft.

Lushus is brutaal, ingetogen, opzwepend en rustgevend. En kan dat allemaal binnen een nummer samen laten komen. De band heeft een heel rijk en gelaagd geluid. Met elf nummers op de cd is er dus genoeg te beleven. Iedere luisterbeurt staat garant voor een nieuw avontuur, een nieuwe ontdekkingsreis.

 

Te zien: Lushus, albumreleaseparty van Barefoot, 13 mei 2010 @ SJU Jazzpodium

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht