Midlake geeft goede show in Tivoli, maar overtuigt niet helemaal Midlake geeft goede show in Tivoli, maar overtuigt niet helemaal

Kim Janssen komt in het gekrioel niet tot zijn recht

, Tekst: Rianne Moes / Fotografie: Edward Bos

Midlake geeft goede show in Tivoli, maar overtuigt niet helemaal

Kim Janssen komt in het gekrioel niet tot zijn recht

Tekst: Rianne Moes / Fotografie: Edward Bos ,

In februari bracht de Texaanse popfolkband Midlake na bijna vier jaar een nieuw album uit, The Courage Of Others genaamd. Maandagavond stond de band in een volle Tivoli Oude Gracht en bewees daar nog steeds als een huis te staan. Al bleven de ‘gouwe ouwen’ favoriet. Zanger Kim Janssen, die zichzelf begeleidde op gitaar, werd helaas overstemd door een luidruchtig pratend publiek.

Kim Janssen komt in het gekrioel niet tot zijn recht

Een goed gevulde Tivoli Oudegracht wacht op Midlake. Aan het geroezemoes te horen, is het publiek niet geïnteresseerd in voorprogramma Kim Janssen. Dat is jammer, want het is een goede singer-songwriter, overigens beter bekend als bandlid van de alom bejubelde Groningse band The Black Atlantic. Janssen, die zichzelf begeleidt op gitaar, doet vergeefs zijn best om boven het geklets uit te komen. Aan zijn krachtige, maar warme stemgeluid ligt het in ieder geval niet.

Midlake komt op en opent met een nummer van het in februari uitgekomen album The Courage Of Others. Wat meteen opvalt, is de interessante opstelling: er staan vier(!) gitaristen op het podium. Ook worden er twee dwarsfluiten bespeeld. Deze fluiten hebben kennelijk hun dag niet, want in het begin van het concert hapert er eentje. Tijdens deze korte onderbreking lijkt de band wat ongemakkelijk met het publiek te communiceren. “Anyone got any questions, maybe? No?”

Het bekende popfolkgeluid van Midlake is op het nieuwe album ook volop aanwezig, het neigt soms zelfs naar country. Midlake doet vanavond waar het goed in is, magische nummers neerzetten met goed gitaarspel en mooie gelaagde zangpartijen. Diverse nummers worden lang opgebouwd en uitgerekt. Met de vier aanwezige gitaren en basgitaar komt dit goed uit de verf, toch kan het niet altijd boeien. De nieuwe nummers klinken wat donkerder en minder poppy, echter ook wat vlakker. Wel een uitschieter van Courage of Others is het prachtig melancholische Acts of Man.

De Texaanse band wisselt nieuwe nummers af met nummers van het oude album The Trials of Van Occupanther. Deze afwisseling is welkom. Het fijne folkgeluid klinkt hier net wat meer in door. Ook de stem van zanger Tim Smith komt hierin beter tot zijn recht, de zang is gevarieerder en minder vlak. Om deze nummers wel spannend te houden heeft de band sommige oudere nummers in een heel ander jasje gestoken. Zo klinkt het nummer Young Bride een stuk krachtiger en zijn de strijkers weggelaten.

Midlake heeft muzikaal een goede show gegeven, maar overtuigen deed de band niet helemaal. Af en toe werd het te eentonig en kon Midlake de magische sfeer niet vasthouden. Dit lag niet aan de muzikale kwaliteiten van de bandleden, maar aan het minder overtuigende nieuwe album van de band. Het zijn dan ook de favorieten van het eerdere album, zoals Roscoe en Head Home, die het concert goed maakten.

Gezien: Kim Janssen & Midlake, maandag 19 april 2010 @ Tivoli Oudegracht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht