Hiphopfestival Roffest verstrikt in gemeentelijk vergunningenlabyrint Hiphopfestival Roffest verstrikt in gemeentelijk vergunningenlabyrint

Utrechts evenement op zoek naar nieuwe locatie

, Atze de Vrieze

Hiphopfestival Roffest verstrikt in gemeentelijk vergunningenlabyrint

Utrechts evenement op zoek naar nieuwe locatie

Atze de Vrieze ,

Hiphopfestival Roffest heeft een ernstig probleem: de locatie waar het evenement zou plaatsvinden mag niet langer gebruikt worden als festivalterrein. De Stichting Habek, organisator van Roffest, wil dat de gemeente zich inzet om het festival toch door te laten gaan.

Utrechts evenement op zoek naar nieuwe locatie

Hiphopfestival Roffest heeft een ernstig probleem: de locatie waar het evenement zou plaatsvinden mag niet langer gebruikt worden als festivalterrein. Sterker nog: voor de Paperdome in Leidsche Rijn, Utrecht, was ook in de zomer van 2009 geen vergunning meer. Dat wist de organisatie toen overigens nog niet. Op het evenement speelden toen onder meer Kyteman’s Hiphop Orkest, Steen en Jiggy Djé. Bij een regulier contact met de gemeente werd de organisatie afgelopen 16 februari duidelijk gemaakt dat het festival 3 juli 2010 niet door kan gaan op de vaste plek. “Het lijkt alsof vorig jaar verschillende mensen bij de gemeente zich zwijgend hebben gehouden, om zo hun eigen regels te kunnen omzeilen”, zegt woordvoerder Mark Gademan van Roffest. “Daar zijn wij nu de dupe van.”

De Stichting Habek, organisator van Roffest, wil dat de gemeente zich inzet om het festival toch door te laten gaan. Vanmiddag zijn in de gemeenteraad vragen gesteld aan wethouder De Gelder. Belangrijkste prioriteit is het vinden van een nieuwe locatie. De meest logische optie, het terrein naast Vredenburg Leidsche Rijn, blijkt niet beschikbaar te zijn. Het Utrechtse college wil zich nu hard maken voor het Julianapark, bij de wijk Zuilen, zo bevestigt ook het twitterende GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg. Daar vinden vaker evenementen plaats. “Dat is niet onze ideale locatie”, zegt Gademan. “Wij willen graag verplaatsen naar de Zeedijk, waar ook de Stichting Habek gevestigd is. Daar hebben we de beschikking over een fabrieksterrein met onder meer een loods. We hebben al precies uitgetekend hoe het moet.”

Volgens Gademan gaat de gemeente Utrecht niet op dat voorstel in, omdat dan een verandering van het bestemmingsplan nodig zou zijn. “Dat kan niet op deze termijn, zegt men. Maar wij zijn al een tijdje in gesprek over dat bestemmingsplan. We willen het sowieso meer voor culturele doeleinden gebruiken.” Ondertussen staat Roffest voor allerlei organisatorische problemen. Tenten voor het Paperdome terrein moesten worden afbesteld en de promotie van het festival heeft nu al anderhalve maand vertraging opgelopen. De programmering van het festival is al vrijwel rond, maar Gademan zegt door de locatieperikelen nog te willen wachten met het bekendmaken van namen. Roffest hoopt dat de gemeente te hulp wil schieten om de extra kosten op te vangen. “Verder moeten subsidies omgezet worden. Het is echt een chaos.” Het Utrechtse college heeft Roffest toegezegd uiterlijk dinsdag 13 april meer duidelijkheid te geven.

Cultuurwethouder Floris de Gelder (VVD) was nog in vergadering en daarom niet bereikbaar voor een toelichting.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht