Freek de Jonge zingt scherpe liedjes in Tivoli Freek de Jonge zingt scherpe liedjes in Tivoli

'Van A Naar Z' geslaagd muziekproject

, Tekst: Marlous van Merkenstein / Foto's: Martien Janssen

Freek de Jonge zingt scherpe liedjes in Tivoli

'Van A Naar Z' geslaagd muziekproject

Tekst: Marlous van Merkenstein / Foto's: Martien Janssen ,

De zaal staat vol klapstoelen, waarvan geen enkele onbezet is. Voor een avond heeft Tivoli Oudegracht de allure van een theater. Cabaretier Freek de Jonge zingt liedjes van zijn nieuwe cd Van A Naar Z.

'Van A Naar Z' geslaagd muziekproject

De laatste keer dat cabaretier Freek de Jonge in Tivoli stond was in 1978 met Neerlands Hoop, het cabaretduo met Bram Vermeulen. De Jonge ontpopte zich als een succesvol cabaretier en deed hier en daar wat muziekprojecten, zoals met The Nits en het Metropole Orkest. Een maand geleden bracht hij Van A naar Z uit, zijn eerste studioalbum in ruim dertig jaar.

Hij zingt de nummers met bravoure en vol overgave. Ieder lied is een subtiel, knap werkje met schitterende teksten. 'Verscholen achter zijn gitaar', waarvan Boudewijn de Groot de melodie schreef, gaat over een zanger. “En jullie moeten raden wie”, zegt De Jonge. Hij zingt: “En wel tevreden met het bereikte, school toch dat verongelijkte altijd in die ene zin.” En dan, aan het eind: “Of ben ik soms te min?”

Hij refereert vaker naar andere zangers. Zoals in 'Doe Als Sammy', verwijzend naar Ramses Shaffy. “Ik verwond mezelf, om te zien of ik nog voel”, zingt hij in 'Kraak me', een zin uit 'Hurt' van Johnny Cash. 'Reikhalzend Verlangen' is een antwoord op Bob Dylan's 'The Times They Are A-changin'. “Geloof in veranderende tijden”, zingt De Jonge. “Bij blank en zwart, bij links en rechts, bij moslim, christen, heiden.”

Het project 'Van A Naar Z' ontstond al begin 2008. Aanvankelijk zou hij samenwerken met Daniël Lohues, maar die had geen tijd. Nu werden dat onder andere Neil Innes, bekend van Monthy Pyton, Boudewijn de Groot en Robert Jan Stips. Het geheel werd opgenomen in de studio van Frans Hagenaars, huisproducer van Excelcior.

De band Ocobar zorgt voor de muzikale begeleiding. Soms rustig, dan weer wat swingender en steviger. Tussen de nummers door vertelt De Jonge verhalen en anekdotes, wat een flink gedeelte van de show in beslag neemt. Over Neerlands Hoop, twitteren, zijn sterilisatie en de wissel van Sven Kramer.

'Daarom (Weet Ik Het Ook)' schreef hij voor zijn vrouw, met wie hij al 40,5 jaar samen is. Terwijl hij zingt, kijkt hij zijn Hella onafgebroken aan. Bij de toegift komt ze op het podium en spelen ze een nummer samen, waarbij zij viool speelt.

Een goede zanger zal hij nooit worden. Toch klinkt het puur en oprecht, met hier en daar lekkere uithalen. De Jonge is een podiumdier die doet wat hij leuk vindt. Hoewel op het podium de teksten niet altijd even goed te verstaan zijn, kan De Jonge met 'Van A Naar Z' een geslaagd muziekproject aan zijn cv toevoegen. Of hij nu zingt, praat, muzikaal begeleid wordt of niet; hij vertelt verhalen. En die zijn altijd scherp, doordacht en vaak ontzettend geestig.

Gezien: Freek de Jonge, van A naar Z, zaterdag 24 april 2010 @ Tivoli Oudegracht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht